ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:24
 

Άντρος Κυπριανού: Μάχη που θα στείλει πολλαπλά μηνύματα οι Ευρωεκλογές

«Ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ είναι η συνέχεια των αγώνων μας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατέλθει στις Ευρωεκλογές με δικοινοτικό ψηφοδέλτιο αποτελεί πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα, είπε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως οι επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι πολιτική μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα στείλει πολλαπλά μηνύματα.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα στη δεξιά και την ακροδεξιά ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα αντέξει για πάντα να τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ακυρώνουν τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη, αντί, όπως είπε, να αφήνει ανοικτό το δρόμο για να μπουν τέτοιες θέσεις στο προσκήνιο.

«Ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ είναι η συνέχεια των αγώνων μας να ξεπεράσουμε την ιδεολογική και πολιτική διχοτόμηση που προσπαθούν να μας επιβάλουν εδώ και δεκαετίες. Είναι η συνέπεια μας στην πολιτική γραμμή της ενότητας του λαού, της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Είναι η συνεχής προσπάθεια να καταξιωθεί η ιδέα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν και πρέπει να κυβερνήσουν από κοινού την Κύπρο σε συνθήκες ισοτιμίας. Είναι η διαρκής υπόμνηση σε όλους όσοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτικής ισότητας, πόσο μάλλον να αποδεχτούν την ιδέα. Είναι η συμβολική απόφαση να ακουστεί η φωνή όλων των Κυπρίων, η αγωνία και η προσδοκία τους για μια επανενωμένη Κύπρο μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Κυπριανού μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, στο Δάλι.

Το ψηφοδέλτιο μας, είπε, «είναι η απάντηση μας σε όλους αυτούς που βολεύονται σήμερα με τη διαίρεση και αύριο με τη διχοτόμηση απλώς και μόνο γιατί έτσι ενισχύονται τα συμφέροντα τους».

Η απόφαση μας, συνέχισε, «για να είναι το ψηφοδέλτιο μας στις Ευρωεκλογές δικοινοτικό είναι μια πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια πολιτική μάχη πολύ σημαντική που το αποτέλεσμα της θα στείλει πολλαπλά μηνύματα» σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη μάχη, τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για το μέλλον της Κύπρου.

«Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Και στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Η κοινωνική ανισότητα βυθίζει τον κόσμο σε απόγνωση και εξαθλίωση. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών καταρρέει. Η φτώχεια γιγαντώνεται. Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται συστηματικά. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γενικεύονται. Η ανασφάλεια κυριαρχεί. Ο νεοφασισμός ξανασηκώνει κεφάλι. Τραμπουκισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, λαϊκισμός, μίσος και βία σε βάρος των αδυνάτων, υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα», σημείωσε.

«Αυτό το ρόλο έχουν σε όλη την Ευρώπη, αυτό το ρόλο έχουν και στην Κύπρο. Το ρόλο του χρησιμότερου δεκανικιού για την επανεκλογή του κ. Αναστασιάδη, για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, για την επικράτηση του συντηρητισμού και του σκοταδισμού στην κοινωνία. Το υποκατάστημα της Χρυσής Αυγής αποκαλύφθηκε. Απειλεί για αντεπίθεση με ΄στρατιωτικούς όρους΄. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι ότι δεν απειλούν απλώς όποιο τα βάζει μαζί τους. Απειλούν τη Δημοκρατία, την ελευθερία, την προοπτική αυτού του τόπου να ζήσει μέρες ειρήνης και ευημερίας» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι αν λυθεί το Κυπριακό, θα τουρκοποιηθεί η Κύπρος, ο Άντρος Κυπριανού τόνισε πως «η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί, αν δεν λυθεί το Κυπριακό». «Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει πολιτικές που μεγαλώνουν την εξάρτηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα και την αποδυναμώνουν. Δεν θα αντέξει για πάντα μια μικρή κοινότητα να τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία. Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά και η ακροδεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο» διεμήνυσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει» και «να πάψει να καταλογίζει στο ΑΚΕΛ ότι δήθεν τον καλεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις. Ποτέ και πουθενά δεν θα βρει έστω και μία τέτοια πρόταση μας. Αντιθέτως, θα βρει παντού τις προειδοποιήσεις που του απευθύναμε εδώ και καιρό και τις εξελίξεις που δυστυχώς μας δικαίωσαν», είπε και ζήτησε από τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες, να ενεργήσει έτσι ώστε να είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια επιδιώκει τη λύση του προβλήματος και να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ακυρώνουν τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη και όχι να αφήνει ανοικτό το δρόμο για να μπουν τέτοιες θέσεις στο προσκήνιο.

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούμε να υπολογίζουμε στο μέλλον μόνο όταν διασφαλιστεί ότι θα το ζήσουμε μαζί, στα πλαίσια λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», ανέφερε. Λύση «που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο Άντρος Κυπριανού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X