ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από κόσκινο ο ρόλος του Γ. Ελεγκτή στις πολιτογραφήσεις με βάση το πόρισμα Νικολάτου

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα το κεφάλαιο για την Ελεγκτική Υπηρεσία οι αναφορές και οι επισημάνσεις της Ερευνητικής Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η μελέτη και αξιολόγηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις από τη Νομική Υπηρεσία, θα καταδείξει τις περιπτώσεις εκείνες και τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχει το νομικό υπόβαθρο προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα που είναι η έναρξη αστυνομικών ερευνών. Πέραν από τις γενικές κατευθύνσεις, όπως αυτές έχουν αποκαλυφθεί από την ενδιάμεση αναφορά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις της Νομικής Υπηρεσίας στα όσα αναφέρονται στο τελικό πόρισμα και αφορούν το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο ΚΕΠ, από το 2016 έως και το καλοκαίρι του 2020. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής προκύπτει θέμα για το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την περίοδο εκείνη. Ένα ζήτημα που όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλεί δυσαρέσκεια και εκνευρισμό. Χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα, προκειμένου να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του κεφαλαίου που αναφέρεται στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Μιχαηλίδης συμπεριφέρεται σαν να είναι εις γνώσης του, δίνοντας συνάμα την εντύπωση ότι κινείται προληπτικά προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα στις 13ης Ιουνίου ημέρα Κυριακή, ο Γενικός Ελεγκτής ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ένα κείμενο στο οποίο έκανε λόγο για παρέμβαση στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Άλλη μια έξωθεν παρέμβαση στο έργο της ΕΥ. Θα ενημερώσουμε για τη σύνθεση της Επιτροπής, την υπέρβαση των όρων εντολής της, τις απαράδεκτες μεθόδους αλίευσης πληροφοριών, τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, τις δηλώσεις του ενός μέλους για μονομανία άλλου μέλους εναντίον μου κλπ».

Τρέχει να προλάβει

Η πρόθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να καταφύγει σε θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα χαρακτηρίζεται ως προληπτική κίνηση απέναντι στο ενδεχόμενο, από τη μελέτη του πορίσματος να προκύψει θέμα για την τετράχρονη απραξία, όπως αυτή περιγράφεται στο πόρισμα, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο ΚΕΠ. Αυτό που φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία είναι οι διαπιστώσεις της Επιτροπής που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Οι διαπιστώσεις των μελών της Επιτροπής έχουν ως αφετηρία αυτό το οποίο είναι γνωστό από την Ελεγκτική Υπηρεσία, δηλαδή του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημειώνεται στο τελικό πόρισμα, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια των δημόσιων ακροάσεων, προκύπτει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε, δεν φαίνεται να έδωσε συνέχεια με την δημοσιοποίηση των ευρημάτων μέσω κάποιας έκθεσης. Τουναντίον, όπως φαίνεται να επισημαίνεται στο πόρισμα, η επόμενη εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο κομμάτι των πολιτογραφήσεων εκδηλώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και προέκυψε στο πλαίσιο ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για τη χρησιμοποίηση του αεροπλάνου του Σαουδάραβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επόμενη εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν μετά τα ρεπορτάζ του Αραβικού δικτύου. Το ερώτημα που γεννάται για την Ερευνητική Επιτροπή είναι: Εάν δεν υπήρχαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έψαχνε το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων; Το σκεπτικό που αναπτύσσει η Ερευνητική Επιτροπή ενισχύει και τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον της, ακόμα και από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πως από το 2016 έως και το 2020 η Υπηρεσία του είχε ενώπιον της καταγγελίες, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια αντίδραση, όπως προκύπτει και από τα γεγονότα.

Πλημμελή άσκηση καθηκόντων

Στο πόρισμα, όπως έχει γίνει γνωστό, τα μέλη της Επιτροπής περιορίζονται στα γεγονότα με γενικές αναφορές σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες και σε ενδεχόμενα ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Ωστόσο από την περιγραφή των γεγονότων, στη βάση των δημόσιων ακροάσεων, μπορεί να θεωρηθεί ότι φωτογραφίζονται περιπτώσεις που θα τύχουν προσεχτικής μελέτης και αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία. Στην περίπτωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προκύπτει το ερώτημα εάν τίθεται θέμα πλημμελούς άσκησης καθηκόντων από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του επικεφαλής της ή άλλων λειτουργών της. Το δεύτερο ζήτημα που αναφύεται είναι θεσμικό και αγγίζει τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ