ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυλαία για πρώτη φάση ερευνών για τα διαβατήρια

Τελευταίος μάρτυρας ο γ.δ. της Βουλής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κατάθεση του γενικού διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους κλείνει τον πρώτο κύκλο του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών. Η Επιτροπή για το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των στοιχείων που έχει ενώπιόν της, από το μαρτυρικό υλικό που έχει συλλεχθεί από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε το έργο της. Μέχρι σήμερα, από την Ερευνητική έχουν περάσει 23 πρόσωπα, κυρίως πολιτικοί από το 2007 έναρξης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) μέχρι και την κατάρρευσή του το 2020.

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει η «Κ», οι τέσσερις Επίτροποι, προτού προχωρήσουν με τις καταθέσεις άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στο ΚΕΠ, θα παραδώσουν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη την ενδιάμεση αναφορά τους, στην ουσία ενδιάμεσο πόρισμα, με τις όποιες στρεβλώσεις έχουν εντοπιστεί τα χρόνια λειτουργίας του ΚΕΠ. Η παράδοση του πορίσματος υπολογίζεται να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», η Ερευνητική Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη συγγραφή του πορίσματος το οποίο κατά κάποιες εκτιμήσεις αναμένεται να είναι ογκωδέστατο, περίπου 300 σελίδες συν οι σχετικές παραπομπές. Το ενδιάμεσο πόρισμα εκ των πραγμάτων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει για ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές εντάσεις.

Το περιεχόμενο

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από πηγές κοντά στην Ερευνητική Επιτροπή, το ενδιάμεσο πόρισμα θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει στοιχεία στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ικανά να στοιχειοθετήσουν υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», όλες οι απόψεις που εκφράζονται από πρόσωπα που παρακολουθούν στενά το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, συγκλίνουν σε τέσσερα σημεία: Από τις μέχρι σήμερα έρευνες έχει αποκαλυφθεί πως το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έτυχε εκμετάλλευσης. Επέτρεψε κυρίως σε ιδιώτες που είχαν εμπλοκή στην εκμετάλλευση του προγράμματος, όχι όμως κατά παράνομο τρόπο, όπως διευκρινίζεται. Έχει αποκαλυφθεί πως από την διαχείριση του προγράμματος προκλήθηκαν στρεβλώσεις όπως υπερβολικές αμοιβές στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών σε αιτούντες επενδυτές και επιχειρηματίες καθώς και υπερβολικές προμήθειες από τα ακίνητα. Η Ερευνητική Επιτροπή έχει στοιχεία που δείχνουν πως σημαντική συμβολή, κατά αρνητικό τρόπο, είχαν και ντιβέλοπερς, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα του υπερκέρδους.

Το ζητούμενο για το ενδιάμεσο πόρισμα είναι αν σε αυτό θα υποδεικνύονται ευθύνες και με ποιο τρόπο θα γίνεται η διατύπωσή τους. Στη βάση των όρων εντολής της, η Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να καταλογίσει «ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία». Στο διοριστήριο του γενικού εισαγγελέα δεν γίνεται ευθεία αναφορά σε αναζήτηση πολιτικών ευθυνών, ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Κ», στο ενδιάμεσο πόρισμα με κάποιο τρόπο η Επιτροπή θα σημειώνει ευθύνες που θα παραπέμπουν σε πολιτικά πρόσωπα. Στο ενδιάμεσο πόρισμα θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει εκτενής αναφορά στη διαχείριση του προγράμματος σε πολιτικό επίπεδο, με τις ελλείψεις που έχουν εντοπισθεί κατά την πρώτη περίοδο του ΚΕΠ αλλά και για το διάστημα μετά το 2013. Όπως λέγεται, από τις αναφορές που θα γίνονται θα εξάγεται το συμπέρασμα ύπαρξης πολιτικών ευθυνών.

Οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο. Ο νέος κύκλος καταθέσεων, όπως έχει γράψει η «Κ», θα ανοίξει με το πολύκροτο βίντεο του αραβικού δικτύου Al Jazeera που στην ουσία οδήγησε σε κατάρρευση του ΚΕΠ. Από τους πρώτους που αναμένεται να κληθούν να παρουσιαστούν στο «Φιλοξενία» θα είναι οι Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνης και Αντρέας Πιτάτζης. Κατά την δεύτερη φάση οι έρευνες θα επικεντρωθούν κυρίως σε ιδιώτες για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες για αλόγιστη διαχείριση του ΚΕΠ. Επίσης, από τους φακέλους που έχουν ξεσκονισθεί από το προσωπικό που υποστηρίζει το έργο της Ερευνητικής, έχουν εντοπισθεί και άλλα πρόσωπα, κυρίως λογιστές και δικηγόροι, οι οποίοι θα λάβουν πρόσκληση για κατάθεση. Όπως πιστεύεται, από τον νέο κύκλο καταθέσεων θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία που, ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις να δείξουν και διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Αποποιήθηκε ευθυνών της Βουλής

Από τα σημαντικά της κατάθεσης του γενικού διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους, οι απαντήσεις που έδωσε εάν ο ίδιος δέχθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση από τρίτους σε θέματα πολιτογραφήσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Δήμητρας Καλογήρου ο κ. Σωκράτους, κατηγορηματικά, απάντησε «από κανένα». Το ίδιο αρνητικός ήταν ο γενικός διευθυντής της Βουλής και για περίπτωση Ουκρανού για τον οποίο φαίνεται ότι στάληκε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής για παρεκκλίσεις.

Ο κ. Σωκράτους δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο αλληλογραφίας υπηρεσιακών του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε άλλες υποθέσεις πολιτογραφήσεων, και στην οποία, υπηρεσιακή του ΥΠΕΣ ανέφερε «τι έγινε, γιατί ρωτάει το γραφείο του Προέδρου της Βουλής». Ο κ. Σωκράτους απάντησε «δεν άκουσα, δεν είδα και δεν ξέρω. Όχι ουδέποτε». Η κ. Καλογήρου μάλιστα έδωσε αντίγραφο της συγκεκριμένης επιστολής στον κ. Σωκράτους και τον κάλεσε να τη διαβάσει ενώπιον της Επιτροπής. Ο γενικός διευθυντής της Βουλής υποστήριξε ενώπιον της Ερευνητικής πως τα έγγραφα που έστελνε το ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις, ήταν για ενημέρωση της Βουλής και όχι για έγκριση αιτήσεων.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση