ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Λεόντιος Φιλοθέου στην «Κ»: Η Αριστερά θα κυβερνήσει ξανά και καλύτερα

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ απαντά στο κατά πόσο ο αγώνας είναι ταξικός ή σε επίπεδο αξιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μια μάχη που θα ήθελα να δώσω και μέσα από τη Βουλή είναι αυτή της εξάλειψης των διακρίσεων, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας Λεόντιος Φιλοθέου. Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί τελικά να κυβερνήσει η Αριστερά πέραν των θεωρητικών της προσεγγίσεων, απαντά πως θα κυβερνήσει ξανά και θα κυβερνήσει καλύτερα την επόμενη φορά.

–Λένε πως είναι καλή η Αριστερά στη θεωρία, ωστόσο απέδειξε πως δεν μπορεί να κυβερνήσει. Πώς απαντάτε;

Αφού συμφωνούμε ότι η Αριστερά είναι καλή στη θεωρία, και είναι καλή επειδή έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τότε μπορεί. Θα κυβερνήσει λοιπόν ξανά και θα κυβερνήσει καλύτερα. Κρατάμε τις εμπειρίες, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, βελτιωνόμαστε και έχουμε προτάσεις προς την κοινωνία. Η Αριστερά μπορεί και πρέπει να κυβερνήσει για να υπηρετεί τους πολλούς. Όχι για να εξυπηρετεί τους λίγους.

–Κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, αλλά πέραν από τα συνθήματα υπάρχει πρόταση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό;

Το μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο όταν εξαλειφθούν οι αιτίες που το δημιουργούν: ο πόλεμος και η φτώχια. Μέχρι τότε, πρέπει να γίνουν όλα αυτά που η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε οκτώ χρόνια: ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ενίσχυση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, αυστηροί έλεγχοι στα ιδιωτικά κολλέγια. Παράλληλα να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους φτάνουν στη χώρα μας. Στο μεταξύ η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει πώς αξιοποίησε τα 100 εκατομμύρια που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποδοχή των προσφύγων, εκτός από την αγορά φυσικά του συρματοπλέγματος του κυρίου Νουρή.

–Ο αγώνας τελικά είναι ταξικός ή είναι αγώνας σε επίπεδο αξιών της κοινωνίας;

Πέρα από τον αγώνα για τις πανανθρώπινες αξίες, τα προβλήματα της κοινωνίας είναι σε σημαντικό βαθμό ταξικά. Όσο «ξύλινος» κι αν θεωρείται ο όρος, κάθε αγώνας είναι ταξικός εφόσον κανείς παλεύει για τους αδικημένους, τους αδύναμους, και τους μη προνομιούχους. Εφόσον παλεύει για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

–Κώδικες συμπεριφοράς για τους υποψηφίους, χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης με μέτρο, τιμωρία του «παραγοντισμού». Ίσως είναι καιρός για μία πιο ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία που να απελευθερώνει τις δυνατότητες των υποψηφίων στο ΑΚΕΛ;

Οι δυνατότητες των υποψηφίων δεν θεωρώ ότι περιορίζονται από την αποτροπή της υπόσκαψης και του εξοντωτικού πολέμου μεταξύ τους. Κινούμαστε ο καθένας στον δικό του ζωτικό χώρο, λειτουργούμε παράλληλα και ως ομάδα. Και το ομαδικό παιχνίδι είναι πάντοτε παράγοντας επιτυχίας. Αυτή είναι και μια διαφορά μας από τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

–Θα πρέπει συνεπώς το ΑΚΕΛ να ακολουθήσει τα μονοπάτια μιας πιο ανανεωτικής Αριστεράς τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ή επιστροφή στις κομμουνιστικές του ρίζες;

Ιστορικά το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκφράσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αγκαλιάζοντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες του τόπου. Αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί. Με σοβαρότητα, με ήθος, ως ασπίδα για τους εργαζομένους και τους κοινωνικά ευάλωτους. Αυτή είναι και η συνταγή.

–Έχετε δει με καχυποψία τις τελευταίες δημόσιες ανησυχίες Αβέρωφ για το Κυπριακό. Ίσως να ήταν καλύτερα να μη συναντιόταν μαζί του ο Άντρος Κυπριανού, αποφεύγοντας όπως είπαν πολλοί να του δώσει το όποιο άλλοθι;

Μας αδικείτε; Όταν για 4 χρόνια το Κυπριακό είναι στον πάγο και ο κύριος Αναστασιάδης φλερτάρει άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά με τα δύο κράτη, πού ήταν ακριβώς ο κύριος Νεοφύτου; Οπότε, όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο παρά ένα της διχοτόμησης, με το γνωστό μελοδραματικό ύφος, το λογικό είναι να υπάρχει καχυποψία. Από εκεί και πέρα, στο ΑΚΕΛ έχουμε την ίδια σταθερή θέση στο Κυπριακό 47 χρόνια: στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου μας. Μπροστά στον καταστροφικό κίνδυνο της διχοτόμησης, δεν έχουν θέση τα μικροκομματικά συμφέροντα.

–Πώς απαντάτε στις δηλώσεις πολλών πως το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια των χρόνων συνέβαλε στο τσιμέντωμα της διχοτόμησης;

Αποτιμώντας συνολικά την πορεία του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των χρόνων, όχι μόνο δεν συνέβαλε, αλλά αποτελεί τη μόνη συνεπή δύναμη και την πιο ισχυρή ελπίδα για αποτροπή της διχοτόμησης και για την επανένωση του τόπου μας. Από την άλλη το ΑΚΕΛ δεν διεκδικεί το αλάθητο και βεβαίως κρίνεται για αποφάσεις που έλαβε κατά την πολύχρονη ιστορία του. Εξάλλου είναι πολύ βολικό να κρίνει κανείς τα γεγονότα εκ των υστέρων.

–Από τη σύντομη πολιτική σας πορεία, νιώθετε πως έχετε προδώσει τον ιδεαλισμό των φοιτητικών σας χρόνων;

Αντίθετα. Συνεχίζω να εκφράζω, να πιστεύω, να γράφω και να παλεύω για όλα αυτά που με συγκινούσαν στα όμορφα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας. Και εξακολουθούν και σήμερα να με συγκινούν.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε;

–Στα «Σταφύλια της Οργής» του Τζον Στάινμπεκ . Ένας ύμνος στην ανθρωπιά και στον άνθρωπο.

–Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που έχετε δει;

Η παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη», της Λιλής Ζωγράφου. «Χρωστάμε ενός λεπτού κραυγή για κάθε στιγμή που σιωπήσαμε».

–Μαρξ, Τσόμσκι ή Ζίζεκ;

 «Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας, είναι αυτοί που δημιουργούν την ιστορία». Νόαμ Τσόμσκι.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Ένα θέμα για το οποίο τοποθετούμαι συχνά είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη των διακρίσεων, σε όλες τους τις εκφάνσεις. Αν είχα τη δυνατότητα, είναι μια μάχη που θα ήθελα να δώσω και μέσα από τη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  |  Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X