ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χ. Χριστόφιας στην «Κ»: Η δύναμη του ΑΚΕΛ ήταν πάντα το μαζί

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι κανόνας και σε αυτόν προέκυψαν εξαιρέσεις, λέει ο Χρίστος Χριστόφιας.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Προσωπικά, νιώθω περήφανος που όσο ψηλά και αν κοιτάξω στην ηγεσία του ΑΚΕΛ βλέπω ανθρώπους έντιμους και καθαρούς», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Κερύνειας και οργανωτικός γραμματέας της επαρχίας Λευκωσίας -Κερύνειας, Χρίστος Χριστόφιας, απαντώντας αν βάσει και των τελευταίων γεγονότων το πλεονέκτημα της Αριστεράς αποτελεί σύνθημα χωρίς περιεχόμενο. Μιλάει για το βάρος του επώνυμου, αν θα ακολουθήσει τα βήματα των Δημήτρη Χριστόφια και Χρίστου Κουρτελλάρη στην περίπτωση της Ελένης Μαύρου, αλλά και ποια θα είναι η πολιτική του πράξη αν εκλεγεί. 

–Τι είναι η πεμπτουσία της Αριστεράς; 

–Στην ερώτηση «ποια κοινωνία;» ο Μαρξ απάντησε «Η κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει». Ο αγώνας για την ποιοτικά ανώτερη κοινωνία που θα σέβεται τον άνθρωπο και θα υπηρετεί τις ανάγκες του. Αυτό είναι η ουσία. 

–Η προσέγγιση αλλάζουμε τα πράγματα ως ενεργός παίκτης του συστήματος έχει φέρει αποτέλεσμα; Δεν πρέπει η Αριστερά να γίνει πιο αντισυστημική; 

–Η Αριστερά είναι η δύναμη που παλεύει να αλλάξει το σύστημα και η πάλη της στηρίζεται σε μια θεωρία επιστημονικά θεμελιωμένη. Τα ερωτήματα «αγώνας εντός ή εκτός Βουλής» έχουν απαντηθεί από τους θεωρητικούς εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα είναι κάθε φορά, κάθε εποχή, σε κάθε χώρα, η δράση του Λαϊκού Κινήματος να πρωτοπορεί, να καθοδηγεί και να εμπνέει. 

–ΣΑΠΑ, Δρομολαξιά και Τζιοβάννης. Το περιβόητο πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι τελικά σύνθημα χωρίς περιεχόμενο; 

–Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι κανόνας και σε αυτόν προέκυψαν εξαιρέσεις. Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά άμεσα, δραστικά, χωρίς εκπτώσεις και στο ΑΚΕΛ αυτό κάνουμε. Προσωπικά, νιώθω περήφανος που όσο ψηλά και αν κοιτάξω στην ηγεσία του ΑΚΕΛ βλέπω ανθρώπους έντιμους και καθαρούς. 

–Η νεολαία ήταν στους δρόμους στις δύο κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου. Εσείς, ως κύριος –μέχρι πρότινος – εκπρόσωπος της νεολαίας δεν μετανιώσατε που δεν ήσασταν παρών; 

–Η νεολαία δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι ιδέες που υπερασπίζεται κάθε φορά, σε κάθε στιγμή. Η νεολαία ήταν εκεί, όπως ήταν σε πολλές περιπτώσεις στους δρόμους και όπως θα ξαναβρεθεί στους δρόμους. 

–Όμως, ως νέο ηλικιακά πρόσωπο, τι θα πείτε στους νέους που απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα για να προσέλθουν αυτή τη φορά στην κάλπη; 

–Είναι χιλιοειπωμένη η αλήθεια: είτε θα αποφασίζουμε εμείς για εμάς, είτε θα απέχουμε και θα αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και θα αγανακτούμε μετά με όσα συμβαίνουν. 

–Το επώνυμο στην περίπτωσή σας αποτελεί διαβατήριο ώθησης ή βαρίδιο στην προσπάθεια κάποιου να ανελιχθεί πολιτικά; 

–Αν κάποιου ο σκοπός είναι η ανέλιξη, τότε θα βάζει πάντα μπροστά το επώνυμό του. Το θέμα δεν είναι ποιος είσαι, αλλά τι κάνεις. Τι κάνεις, αυτό ορίζει το ποιος είσαι. Αν δεν κάνεις τίποτε, θα είσαι για πάντα ο γιος ή η κόρη του τάδε. Αν κάνεις τις δικές σου επιλογές και τις τιμήσεις με τη δική σου δουλειά τότε το επώνυμό σου δεν θα σημαίνει τίποτε, θα μιλάει για το όνομά σου η δουλειά σου. Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στην πολιτική. 

–Ο Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στην επαρχία Κερύνειας, ζητούσε από τον κόσμο να ψηφίσει τον Χρίστο Κουρτελλάρη επειδή ήταν ψηλότερα στην κομματική ιεραρχία. Να υποθέσουμε πως θα πράξετε κάτι παρόμοιο κι εσείς σήμερα στην περίπτωση της Ελένης Μαύρου; 

–Όταν είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ο Δ. Χριστόφιας, ο Χρ. Κουρτελλάρης ήθελε να του παραχωρήσει την έδρα. Ο Δ. Χριστόφιας αρνήθηκε γιατί του είπε ότι προέχει να δουλέψει για ισχυρό ΑΚΕΛ. Να μην έχει κανένας αμφιβολία ότι και εγώ για ισχυρό ΑΚΕΛ που να μπορεί να υπερασπιστεί τον εργαζόμενο λαό θέλω να δουλέψω. 

–Πώς απαντάτε σε αυτούς που λένε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει την όποια λύση και απενοχοποιεί την Τουρκία; 

–Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι το ΑΚΕΛ όταν μιλάει για λύση του Κυπριακού ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Συγκεκριμένα και με πολύ σαφείς θέσεις και προτάσεις, βασισμένες σε διαχρονικές αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Την Τουρκία την απενοχοποιούν όσοι θέλουν να της προσφέρουν την Κύπρο στο πιάτο, όσοι συζητούν για λύση εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, όσοι συζητούν για λύση δύο κρατών, όσοι δεν βρίσκουν και τόσο κακή ιδέα τη διχοτόμηση, είτε συμφωνημένη, είτε ως αποτέλεσμα της άκαρπης παρέλευσης του χρόνου. 

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά; 

Στο «Αντι-Ντίρινγκ» του Ένγκελς. Είναι θησαυρός φιλοσοφίας, πολιτικής οικονομίας, ιστορίας και επιστημονικού σοσιαλισμού, καρπός ισχυρής διαπάλης και «γλωσσάρι» για τις βασικότερες θέσεις της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας. 

–Ποια η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε; 

–«Αριστοφάνης Τόσος Δα». Πόσο ταλέντο, πόσες δημιουργικές δυνάμεις και πόσοι νέοι άνθρωποι με όρεξη υπάρχουν σε αυτό τον τόπο! 

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη αν εκλεγείτε στη Βουλή τον Μάιο; 

–Είτε εκλεγώ, είτε όχι, το θέμα είναι τι θα κάνει η κοινοβουλευτική ομάδα υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας. Ο καθένας μόνος του δεν πάει πουθενά. Η δύναμη είναι στο μαζί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου