ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Dassault Rafale: Τα χαρακτηριστικά των γαλλικών μαχητικών

Μια γνωριμία με το γαλλικό μαχητικό, το οποίο για μέρες βλέπουμε στις οθόνες και στους αιθέρες μας

Με την πλεύση του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πτήσεις αεροσκαφών, πάνω από τους κυπριακούς αιθέρες, πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος.

«H κοινή άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τη Γαλλία, με σκοπό την ενεργοποίηση και την ετοιμότητα της κυπριακής αεράμυνας, εντάσσει τη συνεργασία της χώρα μας με τη Γαλλία σε ένα νέο στρατιωτικό επίπεδο», όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale» είναι ένα 4ης γενεάς, γαλλικής προέλευσης αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την «Dassault Aviation».

Πρόκειται για ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, κάτι που συνεπάγει πως το επιχειρησιακό εύρος του αεροσκάφους μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά και να εκτελεί ταυτόχρονα, αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας αναγνώρισης, υπεροχής, κρούσης και λοιπά.

Το «Dassault Rafale M»

Μετά από μικρές τροποποιήσεις στα μοντέλα των «Dassault Rafale C», καθίσταται δυνατή η απογείωση του αεροσκάφους από μικρού μήκους αεροδιαδρόμους, έως και τετρακοσίων μέτρων (400 μ.).

Ο κύριος λόγος των μετατροπών αυτών είναι να γίνεται εφικτή και η απονήωση του μαχητικού, από αεροπλανοφόρα πλοία.

Η έκδοση αυτή είναι γνωστή ως «Dassault Rafale Μ» και αποτελεί ένα μονοθέσιο αεροσκάφος το οποίο κατασκευάζεται για την Γαλλική Ναυτική Αεροπορία, από το 2001.

Ο τύπος του «Rafale», αποτελεί το μοναδικό μη-αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο έχει άδεια απονήωσης από αμερικανικά αεροπλανοφόρα, όπως και πραγματοποιήθηκε σε άσκηση το 2008, με έξι «Rafale Μ» να είχαν απονηωθεί από το «USS Theodore Roosevelt».

Το «Rafale M», διαθέτει αυτόματο πολυβόλο 30 χιλιοστών, 13 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων (14 στις εκδόσεις «Rafale B και C») με μέγιστό φορτίο 9.500 κιλά και δυνατότητα διάταξης διαφορετικών συνδυασμών πυραύλων, όπως αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, αέρος-επιφάνειας, και πυρηνικούς πυραύλους τύπου «ASMP-A».

Τα «τεχνικά χαρακτηριστικά»

Όλες οι εκδόσεις του αεροσκάφους (Rafale B, C και Μ) φέρουν ένα συνδυασμό πτερυγίων ελιγμών και πτέρυγας τύπου «Δέλτα», κάτι που του προσδίδει ευελιξία, αλλά παράλληλα προσθέτει τη απαραίτητη σταθερότητα λόγω και της ενισχυμένης του ατράκτου.

Τόσο το «Rafale C» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και το «Rafale Μ» Γαλλική Ναυτική Αεροπορία είναι μονοθέσια αεροσκάφη, ενώ το «Rafale B» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί τη διθέσια έκδοση του αεροσκάφους της εταιρείας «Dassault».

Έχουν μήκος 15.27 μέτρα, άνοιγμα φτερών 10.80 μέτρα, ύψος 5.34 μ. και το σύστημα πρόωσής τους χρησιμοποιεί δύο στρόβιλο-προωθητήρες μετάκαυσης «SCECMA M88-2», με συνολική δύναμη ώθησης 150 kN (Νιούτον).

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση του αεροσκάφους, μπορεί να φτάσει όρια μεταξύ των +9g με -3.2g (Επιτάχυνση της Βαρύτητας).

Όλα τα συστήματα των γαλλικών «Dassault Rafale» ελέγχονται μέσω τριών οθονών πολλαπλών λειτουργιών και και το πλευρικό χειριστήριο τύπου «HOTAS».

Ακόμη, υπάρχει ολογραφική απεικόνιση των δεδομένων στο κεφάλι του πιλότου του αεροσκάφους (HUD - Heads-Up Display) και η δυνατότητα καταχώρησης φωνητικών εντολών.

Το σύστημα ελέγχου των «Rafale» χρησιμοποιεί καθοδηγούμενη τεχνολογία «fly-by-wire», ενός αναλογικού και τριών ψηφιακών διαύλων. Τα αεροσκάφη αν και δεν χαρακτηρίζονται ως «stealth», μέσω του σχεδιασμού και των υλικών κατασκευής τους, εκπέμπουν χαμηλά ίχνη στα εχθρικά ραντάρ.

Παράλληλα, άλλα τμήματα του ηλεκτρικού εξοπλισμού των αεροσκάφών αποτελούνται από το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας «SPECTRA», το ραντάρ ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων «RBE2» και το σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας για ιχνηλάτηση στόχου «OSF», της εταιρειας Thales.

Επιχειρησιακή Χρήση και χώρες δράσης

Το «Rafale» βρίσκεται υπό επιχειρησιακή κατάσταση με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, με ρόλους του να καλύπτουν τους τομείς αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.

Παράλληλα, άλλες χώρες που κατέχουν το μαχητικό αεροσκάφος στο οπλοστάσιο τους, είναι η Αίγυπτος και η Ινδία, η οποία όμως, έχει υποβάλει διάφορα μέρη του σε μετατροπές, για δικές της επιχειρησιακές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, στο παρελθόν το αεροσκάφος έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Μάλι, στο Ιρακ και στη Συρία.

Με το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale» η εταιρεία «Dassault» σκοπεύει να προσφέρει την αντικατάσταση πλειάδας παλαιότερων αεροσκαφών, όπως η σειρά «Mirage», τα αμερικανικά «F-8 Crusader», τα «SEPECAT Jaguar» και τα «Super Etenard» της γαλλικής αεροπορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γαλλία  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X