ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δένδιας: «Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί»

Μήνυμα Δένδια από την Κύπρο, κατά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Του Βασίλη Νέδου

Επίσκεψη με πολλαπλούς συμβολισμούς πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Κύπρο, κατά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι τότε η ανακήρυξη καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο ακόμα και σήμερα «η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επιχείρηση απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, στις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, όπως και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., επισήμαναν εκ νέου την ανάγκη να μην παραμείνει δίχως απαντήσεις η τουρκική παραβατικότητα. Οπως είναι γνωστό, από την πλευρά του ύπατου εκπροσώπου οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Από τη Λευκωσία ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι δεν υπάρχει «η παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία», αλλά αντιθέτως «ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το διεθνές δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μια νεοοθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα».

Το συνέδριο

Ευρισκόμενος στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας συμμετείχε επίσης στο συνέδριο του Economist, όπου και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, παρότι δεν αποτελούν μεγάλες χώρες ή ρυθμιστές των διεθνών εξελίξεων, επιθυμούν μέσω του σεβασμού και της προώθησης του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας να συμβάλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας κρατών και μιας καλύτερης κοινωνίας ανθρώπων.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο αλλά και την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, απορρίπτοντας τη χομπσιανή, όπως είπε, διαλεκτική. Εκανε, συγκεκριμένα, αναφορά στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, στην επί της αρχής συνεννόηση για παραπομπή της διαφοράς με την Αλβανία στη Χάγη, αλλά και στις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που, όπως υπογράμμισε, περιλαμβάνουν ρητή αναφορά στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε, επίσης, στα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με επίκεντρο Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, στην επικείμενη τετραμερή με Αίγυπτο και Γαλλία στην Αθήνα αλλά και στους στόχους αυτών. «Τα σχήματα αυτά δεν είναι σχήματα τα οποία έχουν στενή ατζέντα, έχουν μια ευρύτατη ατζέντα. Καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις: πανδημία, κλιματική αλλαγή. Αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας, της διασυνδεσιμότητας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, απαραίτητους τομείς για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Και πάντα με έναν σταθερό παρονομαστή και παράγοντα: τον σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Απευθυνόμενος στην Αγκυρα σημείωσε ότι τα σχήματα αυτά «δεν αποσκοπούν στην περικύκλωσή της», αλλά είναι ανοιχτά για όλους, με απαράβατο όρο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην Ε.Ε., αλλά, όπως είπε, «ίσως κάποτε στο μέλλον, αν η τουρκική κοινωνία το επιλέξει, και της Τουρκίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X