ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους Αβέρωφ, Στεφάνου και Νικόλας για ρωσικές κυρώσεις και διαβατήρια

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία

ΚΥΠΕ

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο 12ο Οικονομικό Συνέδριο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με επίκεντρο τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, την ακρίβεια και τα χρυσά διαβατήρια.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διατυπώνουν τις θέσεις τους για ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο όραμα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το επόμενο διάστημα, μετά τους κλυδωνισμούς που δέχεται τα τελευταία χρόνια.

Αμφίδρομες αιχμές με αφορμή τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και αναφορές σε «λεκέ», όπως χαρακτηρίστηκε το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, έδωσαν το στίγμα της συζήτησης, κατά την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε θέματα για προσέλκυση ξένων εταιρειών και επενδύσεων στην Κύπρο, για ανάπτυξη των ΑΠΕ, για στήριξη του τουρισμού, για την ψηφιακή μεταρρύθμιση, καθώς και για τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και σε καύσιμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έκανε λόγο για «απορωσσοποίηση της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου» και πρόσθεσε ότι τα διαβατήρια ήταν όντως ένας «λεκές» για την Κύπρο, όμως είπε ότι λεκές είναι και η δομή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι τώρα «είναι ευκαιρία να διώξουμε και αυτό τον λεκέ».

«Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για να έρθουν εταιρείες στην Κύπρο, μαζί με ανθρώπινο δυναμικό που πληρώνει φόρους, που προσφέρει στην κατανάλωση, που χρησιμοποιεί γραφεία και κτίρια», είπε, εξηγώντας ότι η Κύπρος για χρόνια ήταν φορολογική έδρα για πολλές εταιρείες, όμως τα οφέλη για την πραγματική οικονομία δεν ήταν τόσο δυνατά. «Μικρότερες εταιρείες, που θα φέρουν στην Κύπρο όλο το δυναμικό τους, ζητώντας και γραφεία και μεταφέροντας και προσωπικό που θα αναζητήσει κατοικία, θα αποφέρει περισσότερο κέρδος για την πραγματική οικονομία», εξήγησε.

Απευθύνθηκε στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που τάχθηκαν υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης λέγοντας τους «καλωσορίσατε στο κλαμπ» και ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του κόμματός τους ως φιλελεύθερου είναι «λιγότεροι φόροι για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα».

Δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της παρούσας κρίσης, «γιατί και από την δημοσιονομική και τραπεζική κρίση του 2013, βγήκαμε πιο δυνατοί», όπως είπε. Υποστήριξε ότι το εισόδημα από τον τουρισμό το 2022 θα είναι μεγαλύτερο, παραπέμποντας στο 2019 ως μία από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό, ενώ τότε «κήρυξε πτώχευση ο μεγαλύτερος tour operator που έφερνε τουρίστες στην Κύπρο και έκλεισαν τρεις από τις αεροπορικές εταιρείες που ήταν οι κύριοι μεταφορείς στην Κύπρο».

Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, έτεινε χείρα και προς τις δύο πλευρές για το άνοιγμα της αγοράς, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι ενάντια στα μονοπώλια, όμως αναγκάζεται ως Κυβέρνηση να υποκύπτει σε συμβιβασμούς.

Όσον αφορά την ακρίβεια, είπε ότι «όσο σηκώνουν τα δημόσια οικονομικά, δύο είναι οι κατευθύνσεις: επιδοτήσεις και μείωση των φόρων. Όπου χρειάζεται, βάσει των δυνατοτήτων του κράτους, με στήριξη των αδύναμων ομάδων και φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία και ψηλότερα κοινωνικά στρώματα, να αναμένετε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει τις σωστές αποφάσεις».

Παρέπεμψε σε ενέργειες του ΑΚΕΛ όσον αφορά τις τιμές ανά κιλοβατώρα για την αιολική ενέργεια, σημειώνοντας ότι αυτές καθορίστηκαν επί Κυβέρνησης Χριστόφια. Όσον αφορά τα πλαφόν, τόνισε ότι πρέπει να καθορίζονται με προσοχή, για να μην αφήσουν την αγορά χωρίς προϊόντα, σε περίπτωση που το πλαφόν είναι κάτω από το κόστος και θα δημιουργεί ζημιά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη ένα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που να στηρίζεται στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών μεταξύ των τομέων της οικονομίας, που δημιουργεί και υπερ-εξάρτηση από συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός».

Η αποκατάσταση της ανισορροπίας στην οικονομία, η βιωσιμότητα και η διασπορά των κινδύνων για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από γεγονότα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου οι προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Όσον αφορά παραδοσιακούς τομείς, σημαντικούς για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, είπε ότι πρέπει να αναμορφωθούν μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και ειδικά για τον τουρισμό είπε ότι χρειάζεται διαχρονικότητα, αλλά και έμφαση στον εγχώριο τουρισμό.

Για την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η φορολογική μεταρρύθμιση «για απλότητα και ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων, που θα δίνει κίνητρα που θα προσθέτουν βάθος και υπεραξία στην οικονομία», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται και «αντιμετώπιση της διαπλοκής της διαφθοράς, που εμποδίζει επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο, γιατί έχουμε βγάλει κακό όνομα διεθνώς».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρέπει να διαφυλάσσουμε ζωτικά συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας και υποστήριξε ότι «υπάρχει μία εγγενής αδυναμία στην Κυβέρνηση, γιατί όταν θεωρείσαι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και χώρα-πλυντήριο και καταφύγιο απατεώνων, τότε είναι δύσκολο να ορθώσεις ανάστημα και να ζητήσεις αντισταθμιστικά μέτρα». Υπογράμμισε, δε, ότι η Κύπρος πρέπει να ζητήσει από την Ευρώπη έμπρακτη αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

Η Κύπρος πρέπει να θυμηθεί ξανά τον πρωτογενή τομέα, λόγω και της επισιτιστικής κρίσης ως συνέπεια του πολέμου, καθώς και λόγω των αυξήσεων σε τιμές πριν τον πόλεμο, είπε.

Ανέφερε ότι η αύξηση σε αγαθά και ενέργεια ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενισχύθηκε. Σημείωσε ότι στην ενέργεια, η περιορισμένη αξιοποίηση των ΑΠΕ επιφέρει πρόστιμα λόγω ρύπων ενώ ανέφερε ότι στα καύσιμα, το ολιγοπώλιο έχει σαν συνέπεια τις αυξημένες τιμές.

Σχολιάζοντας τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, είπε ότι αυτή δεν ήταν ουσιαστική, αλλά απλώς αλλαγή στο σύστημα διορισμών και προαγωγών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδίου αντιμετώπισης των ανισορροπιών στην κυπριακή οικονομία, μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, «με κίνητρα σε νέες δραστηριότητες, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία, την τεχνολογία, με προώθηση του τομέα της υγείας, προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και με φορολογική μεταρρύθμιση, για κατάργηση του έκτακτου φόρου για την άμυνα και αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%», για να μπορούν οι κυπριακές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Υποστήριξε ακόμα ότι «με το σκάνδαλο των διαβατηρίων χάσαμε την αξιοπιστία μας» και έδωσε έμφαση στη διατήρηση υπηρεσιών, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν υπηρεσίες προς ρωσικές εταιρείες. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τομέα των υπηρεσιών, επομένως χρειάζεται ένα σχέδιο συγκράτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι να συνεχίσουμε να διαπιστώνουμε τη μαζική φυγή εταιρειών προς το Ντουμπάι», τόνισε.

Είπε, μάλιστα, ότι άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, «δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσελκύουν στο εργατικό τους δυναμικό Ρώσους που θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο ούτε βίζες δεν βγάζουμε, ίσως επειδή η παρούσα Κυβέρνηση, μετά το σκάνδαλο των διαβατηρίων, φοβάται και τη σκιά της».

Απαντώντας στο σχόλιο του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρακτήρισε «λεκέ» τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είπε ότι θυμίζει αναφορές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ως καζίνο για τα ελληνικά ομόλογα, πριν το τραπεζικό κούρεμα του 2013. «Είναι εύκολο να πυροβολούμε τον εαυτό μας, όμως δε συμφωνώ ότι ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας είναι λεκιασμένο. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα πάρουν τους λεκέδες που θα φύγουν από την Κύπρο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τις καλωσορίσουν και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά τομείς που μπορούν να γνωρίσουν περαιτέρω ανάπτυξη, είπε ότι τέτοιοι είναι η καινοτομία και η τεχνολογία, «που βρέθηκε από το μηδέν στο 7% του ΑΕΠ, είναι τομείς που μπορούν να έχουν ανάπτυξη και να δώσουν ώθηση και σε άλλους τομείς», όπως επίσης και η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η υγεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει ανταγωνισμός και όχι ολιγοπώλια, προκειμένου να πέσουν οι τιμές σε τομείς όπως η ενέργεια, ενώ καυτηρίασε και το γεγονός ότι μικρή πρόοδος έχει γίνει και στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΔΗΣΥ  |  Ρωσία  |  Εισβολή  |  Ukraine  |  Διαβατήρια  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση