ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: Κρίσιμος ο εφοδιασμός με φάρμακα για χώρες όπως η Κύπρος

«Ο αδιάλειπτος εφοδιασμός σε φάρμακα έχει κρίσιμη σημασία για την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα, οι αγορές των οποίων εξαρτώνται από φάρμακα από το Ηνωμένο Βασίλειο

ΚΥΠΕ

Την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προτάσεων για διασφάλιση της συνέχισης της προμήθειας φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και την Κύπρο και τη Μάλτα και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χαιρέτισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της ταχύτητας με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Οδηγία και κανονισμό για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης προμήθειας φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις αγορές της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιρλανδίας μέσω καθορισμού μεταβατικής περιόδου, ενέκρινε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο.

«Ο αδιάλειπτος εφοδιασμός σε φάρμακα έχει κρίσιμη σημασία για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στη Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα, οι αγορές των οποίων εξαρτώνται παραδοσιακά από φάρμακα από το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε σε γραπτή δήλωση η κ. Κυριακίδου.

«Έχουμε πλέον εκπληρώσει τη δέσμευσή μας να βρούμε λύση που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται, ανά πάσα στιγμή» υπογράμμισε.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τον αδιάλειπτο μακροπρόθεσμο εφοδιασμό της Βόρειας Ιρλανδίας με φάρμακα από τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και να λύσουν τα προβλήματα ανεφοδιασμού σε Κύπρο, Δημοκρατία της Ιρλανδίας και Μάλτα, τρεις αγορές που παραδοσιακά προμηθεύονταν φάρμακα από το Ηνωμένο Βασίλειο ή μέσω της χώρας.

Ειδικότερα για τις τρεις χώρες, οι κανόνες που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προβλέπουν προσωρινή παρέκκλιση, ώστε οι χώρες αυτές να μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται φάρμακα από το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν χρειαστεί. Η οδηγία και ο κανονισμός εφαρμόζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 και την 31η Ιανουαρίου 2022 αντίστοιχα.

Αναμένεται ότι, εντός τριών ετών, δηλαδή τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αγορές των τριών χωρών θα καταργήσουν σταδιακά τις προσωρινές παρεκκλίσεις και θα μειώσουν την εξάρτηση των εγχώριων αγορών τους όσον αφορά τον εφοδιασμό με φάρμακα που προέρχονται από τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρόταση είχε εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τρίτη έλαβε την τελική έγκριση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι προτάσεις υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες και εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και επιχειρήσεων στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μετά από εκτεταμένη διαπραγμάτευση με την βρετανική Κυβέρνηση.

Όπως υπογράμμισε σε δική του δήλωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΕ στις συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, η λύση που επιτεύχθηκε για τη Βόρειο Ιρλανδία λύνει οριστικά το πρόβλημα.

Στα τέλη του 2022 η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ ώστε να υπάρξουν πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές λύσεις, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της πρόσβασης σε φάρμακα, με ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και στην αντιμετώπιση των κινδύνων ελλείψεων στις μικρότερες αγορές της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X