ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση «βλέπει» διχοτόμηση και νίκη Τατάρ

Αμφισβητούν το αποτέλεσμα της πολιτικοί και δημοσιογραφικοί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το όνομα της τουρκικής εταιρίας σφυγμομετρήσεων Γεζιτζί το 2015 υπήρξε η μοναδική εταιρία που προέβλεψε την νίκη του Μουσταφά Ακιντζί. Πριν από λίγες ώρες, η εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, η οποία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στους κόλπους της τ/κ κοινότητας.

Κύκλοι της τ/κ Αριστεράς και οι έποικοι ασκούν κριτική στην νέα δημοσκόπηση με το σκεπτικό ότι δίνει πολύ υψηλά ποσοστά για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ότι επιχειρεί να προβάλλει το προφίλ του Ερσίν Τατάρ, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του. Επίσης, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι ασκούν κριτική στο Μπαϊράκ για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας πρόβαλλε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ως πρώτη είδηση από τα δελτία ειδήσεων του.

Άνοδος τ/κ Δεξιάς

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, η κατάταξη των τ/κ πολιτικών κομμάτων (%), σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Χαμπερζί, έχουν ως εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ): 43,5
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ): 21,8
Κόμμα του Λαού (ΚΛ): 10,5
Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ): 8,1
Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ): 7,3
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ): 5,1
Κόμμα Κοινωνικής Λύτρωσης (ΚΚΛ): 3,1
Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (ΚΕΔ): 0,6

Στα παραπάνω ποσοστά ξεχωρίζουν δυο στοιχεία. Πρώτον, το ΚΕΕ λαμβάνει υψηλότερο ποσοστό από αυτό που εξασφάλισε στις «βουλευτικές» του 2018. Δεύτερον, από την δημοσκόπηση απουσιάζουν μικρότερα κόμματα της τ/κ Αριστεράς, τα οποία σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μικρή άνοδο και πρόκειται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Ακιντζί στις «προεδρικές» του Απριλίου.

Νίκη Τατάρ

Σύμφωνα με την εταιρία Γκεζιτζί σε ότι αφορά με πρώτη Κυριακή της επικείμενης αναμέτρησης για τις «προεδρικές» η κατάσταση έχει ως εξής (%):
Ερσίν Τατάρ: 34,1
Μουσταφά Ακιντζί: 28,1
Τουφάν Έρχιουρμαν: 17,1
Κουντρέτ Όζερσαϊ: 7,8
Ερχάν Αρίκλι: 5,7
Σερντάρ Ντενκτάς: 5,2
Σιμπέλ Σιμπέρ: 2

Σχετικά με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Τατάρ εξασφαλίζει ένα ποσοστό που κυμαίνεται στα επίπεδα που βρέθηκαν τα ποσοστά του ΚΕΕ το 2018. Επίσης, ο κ. Έρχιουρμαν λαμβάνει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που έχει σήμερα το ΡΤΚ, γεγονός που οφείλεται σε ψηφοφόρους του ΡΤΚ που δηλώνουν ότι υποστηρίξουν τον κ. Ακιντζί. Τέλος, το ποσοστό του κ. Όζερσαϊ είναι ιδιαίτερα μικρό, χαμηλότερο από αυτό του ΚΛ.

Σε ότι αφορά την δεύτερη Κυριακή των «εκλογών», η εταιρία Γκεζιντί προβλέπει ότι ο κ. Τατάρ θα τερματίσει πρώτος με ένα ποσοστά της τάξης του 52,5% και ο κ. Ακιντζί δεύτερος με 47,5%. Σε περίπτωση που την δεύτερη Κυριακή ο κ. Τατάρ αναμετρηθεί με τον κ. Έρχιουρμαν τότε η ψαλίδα ανοίγει υπέρ του πρώτου (56,2% και 43,8% αντιστοίχως).

Για το Κυπριακό

Σύμφωνα με την νέα σφυγμομέτρηση, περίπου 1 στους 2 τ/κ επιθυμούν ένα τ/κ ηγέτη που θα υποστηρίξει το όραμα δυο ξεχωριστών κρατών. 7 στους 10 τ/κ δεν συμφωνούν με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί.

Τέλος, 8 στους 10 τ/κ πολίτες υποστηρίζουν πλέον το όραμα των δυο ξεχωριστών κρατών. Το ποσοστό των υποστηρικτών της ομοσπονδίας είναι μόλις 10,2. Ενώ το ποσοστό των υποστηρικτών της συνομοσπονδιακής λύσης είναι 8,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την νέα έρευνα 8 στους 10 τ/κ πολίτες τάσσονται υπέρ της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση