ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκπαιδευτικό Κέντρο της περιοχής σε θέματα ασφάλειας και άμυνας η Κύπρος

Η αξία του μνημονίου συναντίληψης που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ θεωρείται το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν, οι Υπουργού Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Χριστοδουλίδης και Μάικ Πομπέο για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας. Με τη συμφωνία οι ΗΠΑ ουσιαστικά αναγνωρίζουν στην Κύπρο ένα ξεχωριστό ρόλο, στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security» (CYCLOPS) ήλθε ως συνέχεια της Δήλωσης Προθέσεων (Statement of Intent) μεταξύ της ΚΔ και των ΗΠΑ (ημερομηνίας 06.11.2018) ενώ η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη και με την επίσημη εφαρμογή, άρσης του αμερικάνικου εμπάργκο από αρχές του μήνα. Με την ανέγερση και λειτουργία του κέντρου CYCLOPS η Κύπρος θα γίνει το σημείο αναφορά για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων πολιτικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι στο οποίο όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον δίδει μεγάλη σημασία. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη το Κέντρο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Τι είναι το CYCLOPS

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο αποτελεί εταιρικό πρόγραμμα (partnership), με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως like-minded γειτονικών (Train the Trainers concept). Το Κέντρο θα ανεγερθεί σε χώρο που επέλεξε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι «πράσινες» και ο στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατό, «πράσινων» τεχνολογιών, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει το χώρο όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές.

Οι τομείς εκπαίδευσης

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS θα εστιάζει στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε κρατικές υπηρεσίες και γειτονικών χωρών σε ζωτικούς τομείς περιφερειακής ασφάλειας όπως:

-Συνοριακούς ελέγχους
-Ασφάλεια συνόρων
-Ασφάλεια λιμένων
-Τελωνειακούς Ελέγχους σε ξηρά και Θάλασσα
-Διαχείριση επικίνδυνων υλικών ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο
-Κυβερνοασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση