ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραηλινό-Ελληνικό Φόρουμ: Αναφέρθηκαν στη στρατηγική τριμερής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Το Φόρουν ολοκληρώνεται την Τετάρτη στη Λευκωσία

ΚΥΠΕ

Στη στρατηγικής σημασίας τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε θεματική συζήτηση της δεύτερης μέρας του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ, το οποίο ολοκληρώνεται την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Στην θεματική συζήτηση με τίτλο "Προοπτικές για το Δίκτυο Συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας", έλαβαν μέρος η Μαριλένα Ραουνά, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Παπαμελετίου, Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Ορέν Ανολίκ. 

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση των τριών χωρών, λέγοντας ότι η συνεργασία τους ενδυναμώνει ολόκληρη την περιοχή. Είπε ότι αυτό τον χρόνο αναμένεται ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει την ένατη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών, ενώ μίλησε για την συνεργασία πολιτικής σημασίας του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ).

Λαμβάνοντας πρώτη τον λόγο, η Μαριλένα Ραουνά, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία έχει φθάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα και σημείωσε ότι δεν χωράει αμφιβολία ότι η συνεργασία αυτή είναι στρατηγικής σημασίας. 

Οι τρεις χώρες, είπε, έχουν κοινό όραμα να εργαστούν σε έργα κοινού ενδιαφέροντος σε βασικούς τομείς, από τον πολιτικό διάλογο, την ενέργεια και την άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την καινοτομία, τις επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά προγράμματα.

Κατ' ακρίβεια, είπε, αυτό το ακαδημαϊκό συνέδριο είναι απόδειξη της ολοένα αυξανόμενης κοινής αντίληψης και αναγνώρισης ότι οι τρεις χώρες συμφωνούν σε μια πληθώρα στρατηγικών θεμάτων και είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και πέρα από αυτήν.

Η ισχυρή μας δέσμευση, είπε, είναι επίσης εμφανής από το γεγονός ότι το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την εκλογή του, ως ένδειξη της βαθιάς προσωπικής του δέσμευσης σε αυτή τη συνεργασία.

Η κ. Ραουνά είπε ότι η προώθηση έργων ανάπτυξης ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, έργα όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αγωγοί φυσικού αερίου, καθαρότερες πηγές ενέργειας και τερματικοί σταθμοί LNG, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ανέφερε ότι οι τρεις πλευρές έχουν επίσης εντοπίσει αξιόλογες ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, αλλά και η ναυτιλιακή ασφάλεια.

Τόνισε ότι αυτές οι περιφερειακές συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κανενός κράτους, αλλά αντίθετα, είναι ανοιχτές σε κάθε χώρα που συμμερίζεται τις ίδιες αξίες. 

Αναφερόμενη στην ΕΕ, είπε ότι η Κύπρος στηρίζει έναν διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ, που να είναι προσανατολισμένος σε αποτελέσματα. 

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει μια αλλαγή στην αντίληψη της ΕΕ όσον αφορά αυτήν τη γεωγραφική περιοχή, η οποία έχει μεν προκλήσεις, αλλά είναι επίσης μια περιοχή που περιλαμβάνει μεγάλες ευκαιρίες.

Ο Ιωάννης Παπαμελετίου, Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας από την άποψη της διατήρησης της ισορροπίας της πολιτικής της ΕΕ για την Μεσόγειο και έκανε μια πολιτική αναδρομή από τη Διαδικασία της Βαρκελώνης. 

Προέβη επίσης σε μια ιστορική αναδρομή των σχέσεων των τριών χωρών και στις βαθιά ριζωμένες σχέσεις των λαών, τονίζοντας τη θετική αλλαγή που επήλθε στις σχέσεις τους. Εχουμε, είπε, κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα τα οποία με την τριμερή αυτή συνεργασία έχουν εμβαθυνθεί περαιτέρω. Μίλησε για τους στρατηγικούς τομείς συνεργασίας, καθώς και για τα πλεονεκτήματα που έχει κάθε κράτος, τα οποία είναι προς το συμφέρον και των άλλων δύο χωρών. Το Ισραήλ είπε έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τον τομέα της ναυτιλίας και της συνδεσιμότητας. 

Επεσήμανε ακόμη τη συμβολή των λαών στην παγκόσμια ιστορία και στην ανθρωπότητα, καθώς και στη συμβολή της διασποράς.  

Ο Πρέσβης της Ελλάδας τόνισε και τη σημασία που έχουν οι αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ.  

Από την πλευρά του, ο Ορέν Ανολίκ, Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, είπε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αναδεικνύεται σημαντική για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις των τριών χωρών έχουν δημιουργήσει μια γειτονιά συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος, κτλ., είπε. 

Τόνισε ότι παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στις κυβερνήσεις των τριών χωρών από την έναρξη της τριμερούς αυτής συνεργασίας, οι τριμερείς σχέσεις διατηρούν μια συνοχή και απολαμβάνουν της σθεναρούς στήριξης της κοινής γνώμης. Μίλησε και για τη σημασία της σχέσης του Ισραήλ με την ΕΕ μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Αναφέρθηκε στην ενέργεια, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τις επενδύσεις, ενώ σε σχέση με τον τουρισμό είπε ότι μπορεί όχι μόνο να αναπτύξει τις οικονομίες των τριών χωρών, αλλά και να εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των λαών. 

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) της Ελλάδας, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το B’Νai Β‘rith International του Ισραήλ. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ