ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Ιωάννου: Έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες της Κύπρου στο μεταναστευτικό

Η παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Υπουργοί των 27 κρατών μελών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ιωάννου, επεσήμανε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος,  υποδεικνύοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας για διαχείριση του προβλήματος έχουν εξαντληθεί. Επανέλαβε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές πιέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής και οι οποίες ξεπερνούν σε αναλογία κάθε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη άμεσης προώθησης των εργασιών για κατάρτιση εξειδικευμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν πρόσθετη αξία και θα διασφαλίζουν άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα στο θέμα της μείωσης των ροών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. 

Υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα αποτελεί αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης από την Τουρκία και της στοχευμένης προώθησης παράτυπων μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές, ο κος Ιωάννου τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν τη δράση των διακινητών αλλά και διαφόρων άλλων φορέων όπως για παράδειγμα οι αερομεταφορείς, οι οποίοι με τη δράση ή την ανοχή τους συμβάλλουν στην υπάρχουσα κατάσταση.

Ουσιαστική αλληλεγγύη

Πέραν των πιο πάνω, ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κράτη μέλη να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της Κύπρου και να βαδίσουν μαζί της σε ένα κοινό δρόμο ουσιαστικής αλληλεγγύης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα υποχρεωτικό πλαίσιο μετεγκατάστασης το οποίο να εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως μόνο ακολουθώντας αυτό τον δρόμο θα μπορούν να υπάρχουν απτά αποτελέσματα που να ανακουφίζουν πραγματικά την Κύπρο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Συνάντηση με Σχοινά

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης κα Nina Geogory και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής κα Gminder Beate στις οποίες είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα σχετικά με την ενίσχυση των προσπαθειών της Κύπρου για διαχείριση του προβλήματος αλλά και την υποστήριξη των θεσμών στις διεκδικήσεις της για έμπρακτη αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση