ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Σακελλαροπούλου: Κορυφαίο μέλημα το Κυπριακό

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα και η συνάντηση του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύριο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το Κυπριακό, είπε σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Γραφείο, στην Αθήνα, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου ανέφερε τα ακόλουθα: «Κύριε Πρόεδρε, φίλε Νίκο, σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο σε μια ιδιαίτερη επίσκεψη. Σας καλωσορίζω λίγο πριν το τέλος της θητείας σας ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία μας. Όλα αυτά τα χρόνια, όπως και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, σας διαβεβαιώνω, η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσε και θα αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει στη σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Η κοινή διπλωματική κινητοποίηση των χωρών μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, επιτυγχάνει νομίζω σταθερά την αποφασιστική παρέμβαση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων για την ανάδειξη του ψευδοκράτους.

Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, και να σας διαβεβαιώσω, ότι το Κυπριακό είναι ένα συνεχές μέλημα και ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην Ελληνική εξωτερική πολιτική. Και πάλι σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή μου Κατερίνα, η σημερινή επίσκεψη έχει διπλό χαρακτήρα. Το πρώτο είναι ότι, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων στην Προεδρία, τερματίζεται και η παρουσία μου στη διακυβέρνηση της χώρας. Ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού και του ιδίου προσωπικά για την άδολη συμπαράσταση που έτυχα καθʼ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Προεδρία από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εάν επιβίωσε ο κυπριακός ελληνισμός είναι χάρη στη συμπαράσταση και του ευρύτερου ελληνισμού, της Ελληνικής Δημοκρατίας, που σε κρίσιμες ώρες στάθηκε συμπαραστάτης, τόσο ενεργά κατά την εισβολή όσο και αργότερα διπλωματικά. Είναι καλά γνωστό ότι μέσα από την άψογη, στενή και μεθοδική διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες, έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που δημιουργούν την ασπίδα για διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, οι κοινές προσπάθειες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν την άλλη διάσταση, τις πρωτοβουλίες που πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, έτσι ώστε η όποια λύση, πέραν του να είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γιʼ αυτό και εκφράζω άλλη μια φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου.

Ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ είναι, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης προς το ελληνικό κράτος, προς τον αδελφό ελληνικό λαό, ο θεμέλιος λίθος για κοινωνικές κατοικίες και ένα πάρκο στην καταστραφείσα, τον Ιούλιο του 2018, περιοχή στο Μάτι, όπου χάθηκαν ζωές που δεν αναπληρώνονται, αλλά τουλάχιστον κρίθηκε και θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα δείγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης που εκφράζεται πάντοτε αμοιβαία από τα δύο κράτη, η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία ενός ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των ιδιωτικών εισφορών, προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για άμβλυνση του πόνου που προκάλεσε εκείνη η καταστροφή.

Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι μαζί σας. Από την 1η του Μάρτη θα είμαι ένας απλός ιδιώτης, αλλά δεν θα πάψω να είμαι ένας Έλληνας αγωνιστής. Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική προκοπή».

Τέλος, η κα Σακελλαροπούλου είπε: «Θέλω και εγώ να σας ευχαριστήσω γιατί η κίνηση αυτή που έκανε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία, δι’ εσού, για το Μάτι, ήταν ακριβώς άλλη μια απόδειξη της αλληλεγγύης και της στενής σχέσης των δύο λαών μας, του ελληνικού και του κυπριακού ελληνισμού. Εύχομαι να σας συναντώ, πλέον με τη νέα σας ιδιότητα, και σένα και την Άντρη, να είστε πάντα καλά, εύχομαι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση