ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινή άσκηση Κύπρου-ΗΠΑ με πτήσεις F-22 πάνω από τα κατεχόμενα (χάρτης)

Οι Αμερικάνοι ζήτησαν και πήραν τις απαιτούμενες άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από το καλό στο καλύτερο εξελίσσονται και οι στρατιωτικές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ μετά και την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων. Πέρα από τις κοινές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την χρήση, κατά διαστήματα, υποδομών της Εθνικής Φρουράς, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στην περιοχή. Πρόσφατη περίπτωση με ιδιαίτερη σημειολογία αποτελεί η παρουσία αμερικανικών μαχητικών F-22 εντός του εναέριου χώρου, ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη αμερικάνικα F-22 πέταξαν πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές και πιο συγκεκριμένα την Καρπασία. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στη Λευκωσία, η πτήση των αμερικανικών μαχητικών εντάσσεται στο πλαίσιο κοινής άσκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πτήση των F-22 αφορούσε τον από αέρος ανεφοδιασμό τους. Μια άσκηση που είναι η πρώτη του είδους που πραγματοποιήθηκε, όπως σημείωναν στρατιωτικές πηγές στην «Κ».

Άσκηση με σημειολογία

Πέρα από τη σημασία σε στρατιωτικό επίπεδο η εδώ παρουσία των αμερικανικών μαχητικών έδωσε και πολλαπλά μηνύματα. Όπως εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές στην «Κ», η αμερικανική πλευρά ζήτησε και πήρε άδεια από τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να χρησιμοποιήσει εναέριο χώρο που είναι στην δικαιοδοσία της, ασχέτως εάν η περιοχή άσκησης βρίσκεται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

Τα μαχητικά απογειώθηκαν από τη Σούδα και προσέγγισαν την περιοχή άσκησης η οποία είχε δεσμευθεί με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Όπως φαίνεται και στο χάρτη, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της χερσονήσου Καρπασίας.

Τα F-22 

Ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός χρήστης του F-22 καθώς το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του τύπου αεροσκάφους λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που ενσωματώνει.

Οπλισμός

-Πολυβόλα:1x 20 mm M61A2 με 480 σφαίρες
-Πύραυλοι Αέρος-Αέρος:6x Aim-120 AMRAAM,2x Aim-9 sidewinder
-Βόμβες:2x 450 kg JDAM ή 8x 110 kg GBU-39 βόμβες μικρής διαμέτρου
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αποστολή: Αεροπορική υπεροχή / πολλαπλού ρόλου / κατασκοπείας
Πλήρωμα: 1
Κατασκευαστής: Lockheed Martin / Boeing

Διαστάσεις

Μήκος 18,90 m
Ύψος 5,08 m
Επιφάνεια πτέρυγας 78,04 m²
Βάρος
Άδειο 19700 kg
Με φορτίο: 29300 kg
Μέγιστο βάρος απογείωσης 38000 kg
Πηγή ισχύος
Κινητήρες 2 x Pratt & Whitney

Συνολική ισχύς 70000 lbf 31752 kg
Επιδόσεις
Ταχύτητα 2,25 Mach
Μέγιστο ύψος 65000 ft 19812 m
Αυτονομία 2960 km

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ