ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τζακ Στρο επιμένει στην λύση δύο κρατών

Ο πρώην Βρετανός ΥΠΕΞ με άρθρο του στο Politico αναφέρεται στο Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Τζακ Στρο που ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2001 έως το 2006 με άρθρο του στο Politico με τίτλο, «Δεν θα έπρεπε να αφήσουμε την Κύπρο να ενταχθεί στην Ε.Ε» επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο την θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Αρχικά ο πρώην Βρετανός ΥΠΕΞ κάνει αναφορά στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας γράφοντας «την τελευταία δεκαετία, η μικροσκοπική Κύπρος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στη Ρωσία. Τα χρήματα ήταν ως επί το πλείστον ρωσικό κεφάλαιο, το οποίο είχε κρυφτεί στην Κύπρο για να αποφευχθεί η φορολογία και ο έλεγχος, και στη συνέχεια επανεπενδύθηκαν στη Ρωσία.

Στην συνέχεια κάνει αναφορά σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού επαναφέροντας στο προσκήνιο την άποψη του για δύο κράτη, «υπάρχει, κατά την άποψή μου, μόνο ένας τρόπος για να περάσει αυτό το αδιέξοδο. Και αυτό είναι για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι», και συνεχίζει «υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο διαχωρισμός των κρατών ήταν η λιγότερο χειρότερη διαθέσιμη επιλογή. Η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε ειρηνικά σε δύο κράτη το 1993. Στα Βαλκάνια, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν κάθε άλλο παρά ειρηνική, ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες δημοκρατίες έχουν ένα καλύτερο μέλλον μπροστά τους τώρα από ό,τι είχαν ποτέ όταν ήταν σε ένα μόνο έθνος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ