ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκουτέρες: «Δεν τα παρατώ» - Εξήγγειλε νέα άτυπη

Η Καθημερινή βρέθηκε στη Γενεύη με απεσταλμένο τον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούρη που μετέφερε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Ερωτηθείς με τα όσα έχει καταθέσει η Τουρκία και με την ένταση που έχει τοποθετηθεί για το θέμα των δύο κρατών, η ΔΔΟ παραμένει εφικτή;

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως, Δεν υπάρχει άλλη μορφή λύσης που μπορεί να αποτελεί συνέχεια της ΚΔ και να δώσει προοπτική ευημερίας και ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος απάντησε στον Τσαβούσογλου ο οποίος τον αποκάλεσε κολλημένο βινύλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Τσαβούσογλου έχει μείνει στην εποχή των γραμμόφωνων, υπάρχουν πιο σύγχρονοι τρόποι αναπαραγωγής ήχου.

[Διαβάστε περισσότερα]

«24η Απριλίου»: Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ 

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ απέστειλαν οι διοργανωτές της δικοινοτικής κινητοποίησης της 24ης Απριλίου, μεταφέροντας την κοινή βούληση Ε/κ και Τ/κ για μια επανενωμένη Κύπρο στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η επιστολή είχε σαν βάση την κοινή διακήρυξη των 120 οργανώσεων που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουν προσηλωμένοι στο στόχο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα κάνοντας την κτήμα της κοινωνίας, για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος, για άμεση διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, βελτιώνοντας τη συμφωνία της πράσινης γραμμής και δημιουργώντας συνθήκες πρόσβασης των Τ/κ στη διεθνή αγορά, για ανάπτυξη των επαφών των ανθρώπων σε κάθε επίπεδο, στον τομέα της εργασίας, του πολιτισμού, της παιδείας.

Ευχαριστίες Τατάρ στον ΓΓ ΟΗΕ

Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ευχαριστεί ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ για την σημαντική, όπως λέει, ευκαιρία να παρουσιάσει «το όραμά του για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο με βάση τις τρέχουσες πραγματικότητες στο νησί». Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Τατάρ λέει πως είναι ζωτικής σημασίας να τερματιστεί το στάτους κβο στην Κύπρο και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο «γειτονικών κρατών», όπως αναφέρθηκε στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση του διζωνικού δικοινοτικού ομοσπονδιακού μοντέλου «απέτυχαν για 44 χρόνια», αναφέρθηκε στη «διεθνή απομόνωση» Τουρκοκυπρίων ενώ είπε ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν «κυριαρχικά δικαιώματα» στην Κύπρο και «είναι ίσοι».

Οκτάι: Καμία υποχώρηση στο θέμα της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους

Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σε μήνυμά του στο τουίτερ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρει ότι “η ε/κ πλευρά δεν έχει παραιτηθεί από τη στάση της υπέρ της μη λύσης και την επιμονή της για το αδύνατο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα η οποία σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την περιοχή, ενάντια στις εξαντλημένες προσπάθειες και τις μονομερείς προσεγγίσεις. Δεν θα συμβιβαστούμε στο θέμα της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της τδβκ και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο κράτος της τδβκ και στον δίκαιο αγώνα του τ/κ λαού” ανέφερε.

Το ευχαριστώ του Προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων μετά τo αδιέξοδο

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων με την πλειοψηφία να εκφράζει απογοήτευση για τα αποτελέσματα. [Διαβάστε περισσότερα]

Αβέρωφ: Το παράθυρο ελπίδας παραμένει

 

Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ - I do not give up.

My agenda is very simple: strictly to fight for the security and well-being of the Cypriots, of the Greek Cypriots and the Turkish Cypriots, that deserve to live in peace and prosperity together," -- @antonioguterres at the end of #CyprusTalks. pic.twitter.com/lTIJ1sN6Q3

— UN Geneva (@UNGeneva) April 29, 2021

Η ανακοίνωση της ΔHΠΑ-«Να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόθυμοι»

«Το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης, σήμερα στη Γενεύη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις εκείνες που συνηγορούσαν για χαμηλές προσδοκίες λόγω των τουρκικών αξιώσεων.Η άκαμπτη στάση και οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν να κάνουμε κανένα βήμα προς τα εμπρός.Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός πως οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ίσως οδηγήσει την τουρκική πλευρά σε μεταβολή της στάσης της.Η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην παρούσα φάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει την δική μας πλευρά. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη Γενεύη, εμμένοντας παράλληλα σθεναρά στις θέσεις αρχών και στο καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.Μόνο έτσι θα εκθέσουμε την Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της έναντι της Κύπρου. Και μόνο με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί η Τουρκία να επανέλθει στη συμφωνημένη βάση επίλυσης του κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη λύση ΔΔΟ, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ καθ’ όλη την διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης υπήρξε δημιουργική και υποβοηθητική στο έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το θετικό πνεύμα και την ενότητα που υπήρξε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.Αυτό είναι ουσιαστικά και το βασικό ζητούμενο για την αμέσως επόμενη περίοδο. Να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόθυμοι, με εθνική συνεννόηση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.Δεν είναι η ώρα για διαφορετικές θεωρήσεις ή άλλες ευφάνταστες ιδέες.Οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών από τον οποιονδήποτε, θα συνιστούσε εθνική αυτοχειρία».

Άμεση ανάλυση: Ξεκίνησε το «blame game» ο Τσαβούσογλου

Στον απόηχο της αποτυχίας της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης και την αναβολή των ελπίδων για την επανέναρξη των συνομιλιών στην σχεδιαζόμενη, νέα διάσκεψη, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία από κοινού επιστράτευσαν το γνωστό «blame game» στο Κυπριακό.[Διαβάστε περισσότερα]

Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση προς ΠτΔ μετά το αποτέλεσμα της Γενεύης

Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση την οποία θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Αν και είπε πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και τόνισε πως με την επιστροφή στην Κύπρο πρέπει όλοι να προβληματιστούν σοβαρά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι ερχόμενοι στη Γενεύη οι προσδοκίες ήταν χαμηλές λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ή λύση συνομοσπονδίας ή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας. [Διαβάστε περισσότερα]

Ν. Δένδιας: Δείξαμε εποικοδομητική στάση

Εποικοδομητική στάση έδειξε η ελληνική πλευρά στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

[Διαβάστε περισσότερα]

Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του ΓΓ ΟΗΕ για νέα συνάντηση 5+1

Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι συμμετέχοντες στη Γενεύη συμφώνησαν για μια άλλη συνάντηση 5 + 1. [Διαβάστε περισσότερα]

Τσαβούσογλου: Τουρκία και τ/κ πλευρά απέρριψαν πρόταση της ε/κ πλευράς για μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με το «Έρτζαν» και την Αμμόχωστο.

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο στη Γενεύη

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη λήξη της ολομέλειας της άτυπης πενταμερούς συνάντησης 5 + 1 στη Γενεύη. Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος αλλά δεν τα παρατάμε

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά δεν εγκαταλείπω, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντησης 5 + 1 στην Γενεύη, εξαγγέλλοντας ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στις θέσεις που η τ/κ και η ε/κ πλευρά παρουσίασαν στην άτυπη συνάντηση που ολοκληρώθηκε σήμερα. «Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια».

«Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ε/κ και των Τ/κ. Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευμάρεια, μαζί», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Πυρετός στη Γενεύη για αναβίωση της διαδικασίας

Με έντονες διεργασίες, διαβουλεύσεις και συνεχείς συζητήσεις έκλεισε η δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου για το Κυπριακό στη Γενεύη, η οποία παρότι δεν αποτελεί επίσημη διαπραγμάτευση θα καθορίσει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια για αναβίωση της διαδικασίας. [Διαβάστε περισσότερα]

Aπέρριψε την πρόταση για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ απέρριψε χθες τη πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό οιουδήποτε προσώπου στη θέση Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόρριψη αφορά την θέση όχι πρόσωπα, δηλαδή ο κ. Τατάρ δεν επιθυμεί να υπάρχει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την τ/κ πλευρά να εμμένει στο πακέτο των 6 σημείων που κατέθεσε χθες ο Τ/κ ηγέτης στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και στην πρώτη ολομέλεια.
[Διαβάστε περισσότερα]

ΓΓ ΟΗΕ: Κάλεσε τα μέρη να προβληματιστούν - Χωρίς διμερείς την Πέμπτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώσε το Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπήρξαν οποιαισδήποτε εξελίξεις. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστουν απόψε και να πάνε σε νέα ολομέλεια την Πέμπτη (29/4) στις 10.00 το πρωί για να ακούσει ποιες είναι οι τελικές τους θέσεις ώστε να γνωρίζει/αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το θέμα. Στο μεταξύ οι διμερείς επαφές έχουν ακυρωθεί. [Διαβάστε περισσότερα]

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση