ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό συζήτησε με Πέδρο Σεράνο Στεφάνου

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η πρόταση στοχεύει στην δημιουργία «δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» με καταλύτη το θέμα του φυσικού αερίου

ΚΥΠΕ

Την κατάσταση στο Κυπριακό και την πρόταση του ΑΚΕΛ για το πώς μπορεί να επιτευχθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συζήτησε αντιπροσωπεία του κόμματος με τον Πέδρο Σεράνο, επικεφαλής του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας, δήλωσε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του την κατάσταση στο Κυπριακό και την ανάγκη όπως τερματιστεί το αδιέξοδο και συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων» με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόταση που το κόμμα έχει καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η πρόταση στοχεύει στην δημιουργία «δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» με καταλύτη το θέμα του φυσικού αερίου.

Όπως είπε, συζητήθηκαν τα στοιχεία της πρότασης και η ανταλλαγή απόψεων ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο το οποίο η Τουρκία εργαλειοποιεί για προώθηση των στόχων της, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Αργότερα την Τετάρτη, τρίτη ημέρα των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμμετείχε σε συνεδρία των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ακολούθως είχε δύο διμερείς συναντήσεις με κόμματα που συμμετέχουν στην ομάδα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, κατά την οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό και το μεταναστευτικό σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Στεφάνου στο Twitter.

Σε δήλωση του σε σχέση με τη συνάντηση με τον κ. Σχοινά, ο κ. Στεφάνου ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια «πάρα πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση», κατά την οποία συζήτησαν και το Κυπριακό.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως η Κύπρος «είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν και με την ανώμαλη κατάσταση της ύπαρξης της κατοχής, της γραμμής αντιπαράταξης και τα ζητήματα που χρειάζεται να γίνει διαχείριση».

«Ανταλλάξαμε απόψεις πολύ ενδιαφέρουσες την ίδια ώρα συμφωνήσαμε ότι αυτή την επαφή, τη συζήτηση και το διάλογο θα τον συνεχίσουμε» σημείωσε, προσθέτοντας πως πληροφορείται πως ο Επίτροπος θα επισκεφθεί την Κύπρο και σημειώνοντας πως με χαρά θα τον υποδεχτεί στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Νωρίς το απόγευμα ο κ. Στεφάνου αναχώρησε για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα έχει σειρά επαφών με αντικείμενο το Κυπριακό.

Την Τρίτη, μετά τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είχε συνάντηση με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Στεφάνου ευχαρίστησε την Επίτροπο για τον χρόνο που διέθεσε εν μέσω της πανδημίας και σημείωσε πως η κ. Κυριακίδου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις σε μία περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες εντείνονται.

«Όμως πρέπει να πω ότι πλέον έχει συσσωρευτεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και ευχή όλων είναι ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με επιτυχία το νέο κύμα, προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας υγείας για να μην έχουμε ξανά αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία» πρόσθεσε.

Ευχήθηκε επίσης καλή δουλειά στην κ. Κυριακίδου προσθέτοντας πως «είναι μεν Ευρωπαία Επίτροπος αλλά δεν μπορούμε εμείς ως Κύπριοι να μην ευχηθούμε και καλή επιτυχία στην Κύπρια Επίτροπο για να δείξουμε ότι η Κύπρος παρόλο που είναι μικρή έχει δυνατότητες και ικανότητες και μπορεί να προσφέρει σε μεγαλύτερη κλίμακα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση