ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εν λευκώ στήριξη σε Τατάρ από τον Ερντογάν

Απέρριψε την πρόσκληση στη Λευκωσία – Διαχείριση κρίσης για τις συλλήψεις στα Κατεχόμενα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας στο Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του, την περασμένη Κυριακή στα Κατεχόμενα στο πλαίσιο των «εορτασμών» από τη λεγόμενη ΤΔΒΚ των 51 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974. Ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε πλήρη στήριξη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος σε όλα τα κλισέ περί ύπαρξης δύο λαών στην Κύπρο και της ανάγκης εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών ενώ, παράλληλα, απέρριψε και την πρόσκληση που προανήγγειλε προ εβδομάδων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου που θα πραγματοποιηθεί εντός των πλαισίων άσκησης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Λευκωσία. Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον αποκτά το ζήτημα της σύλληψης πέντε Ελληνοκυπρίων από τις κατοχικές αρχές, το περασμένο Σάββατο στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, διάσταση που επαναφέρει το ζήτημα του Περιουσιακού, ως αγκαθιού στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών, καθώς και την πτυχή της δίωξης, από την κυπριακή Δικαιοσύνη σφετεριστών περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα.

Σκληρή γραμμή Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας σειρά έργων στη λεγόμενη ΤΔΒΚ παρείχε πλήρη υποστήριξη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στην ύπαρξη «δύο ισότιμων λαών» και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης «στη βάση των νέων πραγματικοτήτων» φωτογραφίζοντας έτσι τη λύση δύο κρατών. Η στάση του Ερντογάν, την επομένη της άτυπης διάσκεψης της Νέας Υόρκης, για εν λευκώ στήριξη στον Ερσίν Τατάρ, ερμηνεύεται από έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού ως μη διαφοροποιητική της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό μετά το 2017 και την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Επιπλέον, δείχνει να αποκαλύπτει, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, και προτίμηση εκ μέρους της Άγκυρας –σαφώς προς τον Τατάρ– ενόψει των εκλογικών διαδικασιών του προσεχούς Οκτωβρίου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με το Κυπριακό και τη σκληρή γραμμή σε αυτό να αποτελούν την προμετωπίδα του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου της τουρκοκυπριακής Δεξιάς.

Η όλη υπόθεση έχει χαρακτηριστικά ισόποσης ανταπόδοσης για τις διώξεις σφετεριστών περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Για τον έμπειρο πολιτικό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ, η επίσκεψη Ερντογάν δεν επεφύλασσε καμία απολύτως έκπληξη. «Οι απόψεις που εξέφρασε ο Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη είναι απολύτως ταυτόσημες με τις θέσεις που υπερασπίζεται το τελευταίο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Ακάνσοϊ, η ρητορική του Τούρκου προέδρου απλώς επιβεβαίωσε την πάγια γραμμή της Άγκυρας για λύση δύο κρατών, καθιστώντας κάθε προσδοκία για μια νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού βραχυπρόθεσμα μια «υπερβολικά αισιόδοξη» προσέγγιση. 

Πέταξε πίσω το μπαλάκι

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως απάντησε, από τα Κατεχόμενα, και στη δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη για την «μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας», με την οποία αναφέρθηκε ερωτηθείς για την επομένη της άτυπης της Νέας Υόρκης. Ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς για το αν θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, στο πλαίσιο της πρόσκλησής του από την Κ.Δ. λόγω της οργάνωσης διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε., απέρριψε το ενδεχόμενο, αναφέροντας μάλιστα πως «δεν έχει καμιά δουλειά εκεί». Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως η πρώιμη απόρριψη του Τούρκου προέδρου στην πρόσκληση εκ μέρους της Λευκωσίας για επίσκεψη στην Κ.Δ. θα κριθεί εν καιρώ ως προς τις επιμέρους τακτικές σκοπιμότητες και το αποτέλεσμά τους έναντι τρίτων.

Παραμένουν υπό σύλληψη

Σε μια άλλη εξέλιξη, ενώπιον λεγόμενου δικαστηρίου προσέρχονται σήμερα οι πέντε Ελληνοκύπριοι συλληφθέντες από τις κατοχικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, οι πέντε συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα και διασάλευση της κοινής ησυχίας» χωρίς να στοιχειοθετείται υπόθεση κατασκοπείας, την οποία αρχικά επικαλούνταν δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου. Τα πέντε πρόσωπα επισκέφθηκαν τη Δευτέρα αλλά και χθες συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ το θέμα παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στο επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η όλη υπόθεση έχει χαρακτηριστικά ισόποσης ανταπόδοσης (retaliation) για τις διώξεις σφετεριστών περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έμπειροι παρατηρητές ερμηνεύουν μάλιστα την ενέργεια των κατοχικών αρχών ως ενδεικτική του πλαισίου κλιμάκωσης που επιχειρεί ο Ερσίν Τατάρ για προεκλογικούς λόγους. Υπενθυμίζεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, που ασκεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών, πιέσεις για την παύση των διώξεων της κυπριακής Δικαιοσύνης προς Τούρκους και ξένους καταχραστές που οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε συλλήψεις, είχε δημόσια προαναγγείλει τέτοιες συλλήψεις ενώ προ ημερών συνελήφθη και Ελλαδίτης πολίτης με κατηγορίες περί «κατασκοπείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση