

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Παίρνουν την επίσημη οδό οι προσπάθειες αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη της Κύπρου, με κινήσεις και διεργασίες από εγχώριους επενδυτές, εστιάζοντας έτσι το ενδιαφέρον γύρω από τις μικρότερες τράπεζες του νησιού. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», την περασμένη Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025, οι Κύπριοι μέτοχοι της πλατφόρμας διαδικτυακών συναλλαγών fintech «ΧΜ», που είναι ήδη μέτοχοι της Ancoria Bank, κατέθεσαν φάκελο στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της Ancoria Bank, συνοδευόμενο με νέο επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας. Ο λόγος για τους κυρίους Κώστα Κλεάνθους και Χαράλαμπο Παναγιώτου, που από μέτοχοι κάτω του 9,9% της Ancoria Bank, υπέβαλαν επισήμως αίτημα για απόκτηση σχεδόν του 80% της τράπεζας. Όπως έγραψε πρώτη η «Κ», εάν ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τους επόπτες, ο κύριος Κώστας Κλεάνθους θα έχει ποσοστό μεταξύ 50 - 60% στην Ancoria Bank και ο κύριος Χαράλαμπος Παναγιώτου περίπου 20%. Ο κύριος Sievert Larsson, ο μεγαλομέτοχος της Ancoria Bank στο παρόν στάδιο θα περιοριστεί περίπου στο 20% των μετοχών.
Ο φάκελος πρόθεσης απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria Bank από τους δύο άνδρες αποδείχθηκε χρονοβόρα διαδικασία, καθώς ετοιμαζόταν από τον Απρίλιο. Όπως μεταφέρθηκε από σχετικές πηγές στην εφημερίδα, χρειάστηκε τόσος χρόνος ώστε να πληρούν όλα τα κριτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η διαδικασία. Ο φάκελος πρόθεσης απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου θα εξεταστεί και από τους εγχώριους επόπτες, αλλά και από τους Ευρωπαίους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θα είναι μία διαδικασία που θα «τρέξει» παράλληλα και στις δύο Εποπτικές Αρχές, με την Εγχώρια Αρχή να περιορίζεται σε μία «Γνώμη». Η τελική απόφαση επί της απόκτησης της πλειοψηφίας των μετοχών της Ancoria από τους Κλεάνθους και Παναγιώτου θα ληφθεί από τη Φρανκφούρτη, όπως ορίζουν οι κανόνες εξαγοράς και απόκτησης πλειοψηφικών πακέτων στις εποπτευόμενες τράπεζες.
Οι δύο επενδυτές που θέλουν να ελέγχουν την τράπεζα θα περάσουν από τον λεγόμενο έλεγχο «fit and proper» της ΕΚΤ και θα εξεταστεί το νέο επιχειρηματικό της πλάνο
Αποφάσεις επί της διαδικασίας δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον Σεπτέμβριο, αφού θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα εξέτασης του πολυσέλιδου φακέλου που έγινε δέκτης η Κεντρική Τράπεζα.
«Fit and Proper»
Μπορεί η XM να είναι εταιρεία αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySec) για την παροχή επενδυτικών και παρεπόμενων υπηρεσιών, άρα και να έχουν περάσει πολλών τύπου ελέγχων μέτοχοι και «founder» της εταιρείας, ωστόσο οι δύο επενδυτές που θέλουν να ελέγχουν την τράπεζα θα περάσουν από τον λεγόμενο έλεγχο «fit and proper» της ΕΚΤ. Οι Ευρωπαίοι επόπτες είναι οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι η Ancoria Bank ανήκει στα λεγόμενα «λιγότερο σημαντικά ιδρύματα», άρα εποπτεύεται από την εγχώρια εποπτική Αρχή (ΚΤΚ). Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, μετά από αποφάσεις που έχει προχωρήσει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια «fit and proper» για τις τράπεζες. Γραμμή των Ευρωπαίων εποπτών είναι οι τράπεζες να συνεχίσουν να ενισχύουν τα πρότυπα διακυβέρνησής τους.
Προς νέο επιχειρηματικό πλάνο
Συνοδευόμενο με τον φάκελο πρόθεσης απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ancoria Bank από τους κυρίους Κλεάνθους και Παναγιώτου, οι νέοι μεγαλομέτοχοι έχουν νέο επιχειρηματικό πλάνο διαμόρφωσης και υλοποίησης της λειτουργίας της τράπεζας.
Όπως είχε τονιστεί στην εφημερίδα από πηγές κοντά στους δύο μετόχους της XM και της Ancoria, το νέο σχέδιο βασίζεται σε στρατηγικούς άξονες που στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, με παροχή υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και καταναλωτές - πολίτες. Στόχος, όπως είχε μεταφερθεί, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου τραπεζικού οργανισμού που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά με στοιχεία παραδοσιακά για την εξυπηρέτηση της «ραχοκοκαλιάς» του κυπριακού επιχειρείν, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αλλαγές αυτές θα σηματοδοτήσουν σίγουρα μια νέα σελίδα για την Ancoria, που όμως συνοδεύεται με αρκετά ερωτήματα σχετικά με την κίνηση μετόχων μιας εταιρείας που παράγει πολλά εκατομμύρια κερδών (XM) ετησίως, να στραφούν στην απόκτηση μιας μικρής τράπεζας που λειτουργεί στην Κύπρο και που παράγει καθαρά κέρδη 8 εκατομμυρίων ευρώ σε εποχές με «φουσκωμένα» επιτόκια.
Τα οικονομικά δεδομένα
Εάν η ΕΚΤ δώσει πράσινο φως στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria (περίπου 80%) στους κυρίους Κλεάνθους και Παναγιώτου, η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες εντός της τράπεζας και στα οικονομικά αποτελέσματα που θα φέρει στο μέλλον. Για το 2024 πάντως, η τράπεζα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, παρουσίασε κέρδη μετά φόρων ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 τα κέρδη της ήταν ελαφρώς περισσότερα, 8,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, το 2023 και 2024 ήταν για τις κυπριακές τράπεζες χρονιές ρεκόρ σε επίπεδο κερδών, καθώς τα επιτόκια τους έδωσαν μεγάλη ώθηση. Το 2022 για του λόγου το αληθές, η τράπεζα είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ, το 2021 κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ και το 2020 είχε ζημιές 1,8 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά ακαθάριστα δάνεια το 2024 ήταν στα 317,4 εκατ. ευρώ, ίδια περίπου με τα ποσοστά του 2023 που ήταν 318 εκατ. ευρώ. Το 2022 τα ακαθάριστα δάνεια ήταν στα 334,1 εκατ. ευρώ, το 2021 στα 308 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 272,6 εκατ. ευρώ.
Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (TCR) το 2024 ήταν στο 25,21%, το 2023 ήταν στο 23,08%, το 2022 ήταν στο 19,65%, το 2021 στο 18% και το 2020 στο 19%.
Οι καταθέσεις των πελατών το 2024 ήταν στα 742,6 εκατ. ευρώ, το 2023 στα 672 εκατ. ευρώ, το 2022 στα 429,8 εκατ. ευρώ, το 2021 στα 369,2 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 296,3 εκατ. ευρώ.
Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE), όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προς συνολικά ακαθάριστα δάνεια, ήταν το 2024 στο 1,9%, το 2023 στο 1,7%, ενώ το 2022, το 2021 και το 2020 στο 0%. Η Ancoria ήταν «παραδοσιακά» μία τράπεζα με «μηδενικά» μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς δημιουργήθηκε στη μετά του 2013 εποχή.