ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Προεδρίας: Δε θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων

Ο κ.Φωτίου ανέφερε ότι όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, ούτε και κατώτεροι της προσφοράς και της θυσίας όσων τιμούμε σήμερα, είπε στην ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου» στο ιερό ναό Αγίου Δημητρίου του Συνοικισμού Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου την Κυριακή.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η διαρκής μνήμη είναι λειτουργία διαρκούς αντίστασης, κατά της λήθης των απελθόντων, αντίστασης κατά του εθισμού των τραγικών επακόλουθων που επέφερε η τουρκική εισβολή και κατοχή. "Όχι μόνο θα διατηρήσουμε αλώβητη τη μνήμη μας, αλλά και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δικαίωση του λαού και του τόπου μας", είπε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεκτείνοντας τες μάλιστα και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων χωρών.

"Στο πλαίσιο της όλης αναθεωρητικής τακτικής και νεοοθωμανικής της προσέγγισης, η Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της στα κατεχόμενα, θέτουν και νέες αξιώσεις για την επανάληψη μιας διαπραγματευτικής προσπάθειας, αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όπως η αναγνώριση εκ των προτέρων της θέσης για δύο χωριστά κράτη", είπε. Πρόσθεσε ότι παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο και ειδικά τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, "η Τουρκική πλευρά έχει απορρίψει κατά ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο και τις προτάσεις με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης", τα οποία αποτελούν έκφραση της βούλησης της δικής μας πλευράς να συμβάλει σε μια κοινώς αποδεκτή λύση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία να επανενώνει την πατρίδα μας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας".

Η πιο τραγική πτυχή απότοκο της τουρκικής εισβολής είναι το θέμα των αγνοουμένων, συνέχισε ο κ. Φωτίου. "Σαρανταοκτώ χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε την τύχη 750 περίπου αγνοουμένων μας και γι΄αυτό ευθύνεται η κατοχική δύναμη που αρνείται να συνεργαστεί για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα. Αυτό είναι απάνθρωπο και σκληρό για τους συγγενείς των αγνοουμένων μας που για 48 χρόνια τώρα περιμένουν απαντήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους".

Αναφερόμενος στην Αχερίτου, είπε ότι με την κατάληψή της στις 31 Αυγούστου 1974, ολοκληρώθηκε ο εφιαλτικός κύκλος της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. "Η Αχερίτου πέφτει προδομένη και ανυπεράσπιστη στην επιθετική μανία του κατακτητή. Η Κύπρος προδομένη πέφτει αμαχητί".

Οι πεσόντες της Αχερίτου Γιαννάκης Τζιοβάνης, Κώστας Ηλία Αυξέντης, Κενδέας Κασσιανός, Αντώνης Ριαλάς, Παναγιώτης Μαρίνου, Βάσος Σεργίου, Ανδρέας Μάντολες, Ανδρέας Κάρουλλας, καθώς και ο Ανδρέας Δημητρίου με τις Αχεριώτικες ρίζες, οι βάρβαρα εκτελεσθέντες Χριστοφής Προδρόμου, Γρηγορού Γεωργίου, Πασχάλης Μοσφίλη και Γιασουμής Τσιουρούτης, και οι θεωρούμενοι μέχρι και σήμερα αγνοούμενοι Σωτήρης Σωτηρίου, Χριστάκης Παπαλλής θα ζουν πάντα μέσα στις ψυχές μας, είπε ο Επίτροπος.

"Όσος χρόνος και αν χρειαστεί θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας και θα σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του χρέους μας προς τις σημερινές και αυριανές γενιές. Θα έλθει η μέρα που οι καμπάνες των εκκλησιών μας θα κτυπήσουν χαρμόσυνα, θα έρθει η μέρα που η ομίχλη της κατοχής θα διαλυθεί και θα κάνει τον ήλιο να φωτίσει περισσότερο την πατρίδα μας", σημείωσε ο κ. Φωτίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση