ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Η Ελλάδα δρα ως μηχανισμός απειλής – Βέλη και κατά ΗΠΑ

Επιμένει στις προκλήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Για παρενοχλήσεις κατά τουρκικών αεροσκαφών, μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθεί η Ελλάδα να επιβάλει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και παρεμβατικές ενέργειες κατηγορεί την Αθήνα η Άγκυρα διατηρώντας την προκλητική ρητορική, ενώ εκτοξεύει αιχμές και κατά των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε:

«Νομίζω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συνθήκες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Η Αμερική οδηγεί σε αυτό. Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Πρόεδρο όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθούν τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα», είπε ο Ερντογάν.

Από την άλλη, πρόσθεσε, «υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ναυτικών δικαιοδοσιών. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορει να γίνει αποδεκτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, εργάζονται σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση