ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξίσωση κατεχομένων-Δημοκρατίας, πίσω από την πρόταση για τετραμερή

Είναι η πάγια θέση της Τουρκίας στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης, λένε πηγές από την Τουρκία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το γεγονός ότι η κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε πρόταση για τετραμερή την οποία κόμισε η κ. Λουτ την Κυριακή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν αποτελεί κάποιου είδους κινητικότητα στο κυπριακό είπαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές. Υπάρχει ωστόσο και συγκεκριμένος λόγος, όπως οι ίδιες πηγές λένε, για τον λόγο που υπήρξε άρνηση εκ μέρους της ε/κ πλευράς. 

Κι αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός πως τυχόν αποδοχή τετραμερούς διάσκεψης θα είχε ως αποτέλεσμα την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος. Κάτι που είναι επιθυμία της Τουρκίας. Ούτως ή άλλως επρόκειτο για μια πρόταση την οποία έκανε ναι μεν η Τουρκία αλλά ήξερε πως τόσο η κυπριακή Δημοκρατία όσο και η Ελλάδα θα την απέρριπταν, όπως είπαν πηγές στην «Κ». 

Τι λένε οι Τούρκοι 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διαφανεί ποια είναι και η στάση της Τουρκίας γύρω από το θέμα και γιατί έκανε πρόταση για τετραμερή. 

«Η πρόταση περί συνομιλίας-συζήτησης δυο κοινοτήτων και Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καινούργια. Είναι η πάγια θέση της Τουρκίας στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης, ενός συνολικού πάρε-δώσε. Πρόκειται για έναν μηχανισμό στον οποίο στο τραπέζι θα πέσουν όλες οι ιδέες και όλα τα ανοιχτά θέματα, σταδιακά ή όλα μαζί», είπε στην «Κ» πηγή από την Άγκυρα. 

Όλα τα θέματα μαζί 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» η κυπριακή Δημοκρατία δεν αντίθετη στο να συζητήσει τα θέματα του κυπριακού συνολικά. Αυτή άλλωστε ήταν η τοποθέτηση και εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Τζέιν Λουτ με την οποία συζήτησε για όλες τις πτυχές. Ειδική βαρύτητα λόγω των εξελίξεων, πέφτει στους όρους αναφοράς αλλά προς τη συνομολόγηση αυτών, στη θετική ψήφο. 

Για το θέμα ήταν έντονος ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης περνώντας το μήνυμα με αποδέχτη και την τ/κ πλευρά και την Τουρκία, πως δεν θα γίνει αποδεχτή θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης. Την ώρα που όπως μετέδωσε η «Κ» για την τ/κ πλευρά το θέμα κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Εξού και από ε/κ πλευράς υπήρξε και η πρόταση για κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που όμως φαίνεται να απορρίπτεται εν πρώτοις από την τ/κ πλευρά. Δεν είναι όμως η πρώτη άρνηση που έχει καταγραφεί. 

Τα πολλά «όχι»

Από την κοινή παρουσία των Αναστασιάδη-Ακιντζί στην Πύλα για τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μέχρι και την πρόταση για κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης έχει μεσολαβήσει μια περίοδο στην οποία η λέξη «όχι» ή η άρνηση τέλος πάντων από τ/κ πλευράς, είναι συνεχώς στο προσκήνιο. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας στο προεδρικό ότι «και η κοινή συνάντηση απορρίφθηκε και η ιδέα για να κατατεθούν κάποιες μη δεσμευτικές υπό την αίρεση συμφωνίας τοποθετήσεις πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να επιμένει δείχνοντας θετική στάση, γιατί ακριβώς ισχύει αυτό που λέμε πάντοτε ότι περισσότερο η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι που θέλει να δει να τερματίζεται η κατοχή με μια συμφωνία που θα μπορεί να δώσει ένα λειτουργικό κράτος».

Η επιχειρηματολογία και το άμεσο μέλλον

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται από ε/κ πλευράς η επιχειρηματολογία πως πλέον οι μόνες δηλώσεις που λέγονται στη δημόσια σφαίρα για το κυπριακό από τ/κ πλευράς, αφορούν μόνο τη θέτική ψήφο και κανένα άλλο θέμα. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα, με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να ελπίζουν σε δυο εξελίξεις. 

Αφενός μεν στις 12 Απριλίου που τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας-Τουρκίας θα συζητήσουν και την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο κυπριακό, η Άγκυρα να ανοίξει τα χαρτιά της πιο συγκεκριμένα από την "ευελιξία" που είχε πει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κρανς Μοντάνα κι αφετέρου στις 15 Απριλίου και στην έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ να δωθεί πνοή συνέχειας στην υφιστάμενη διαδικασία υπό την κ. Λουτ. 

Διαδικασία την οποία καθόλου τυχαία γίνεται προσπάθεια αποδόμησής της από την τ/κ πλευρά, εφόσον χθες λίγο μετά τη συνάντηση Ακιντζί-Λουτ βγήκε στον τ/κ Τύπο δήλωση αναφορικά με τους όρους αναφοράς. «Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρώσει (διευθετήσει) η Λουτ τους όρους αναφοράς (με επιτυχία). Αυτό θα αντικατοπτριστεί και στην έκθεση που θα παρουσιάσει ο Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες τις επόμενες ημέρες», φέρεται να δήλωσε ο Μπαρίς Μπουρτζιού. 

Διπλωμάτες στη Λευκωσία κρίνουν πως τέτοιες τοποθετήσεις δεν είναι τυχαίες, εφόσον οι άλλες λύσεις που προτείνονται και στην οποία διαφαίνονται ανοιχτοί οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν είναι εμπίπτουν στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση