ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Παμπορίδης στην «Κ»: Πρόσω ολοταχώς για νέα πολιτική πλατφόρμα

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαστήρι πολιτικής μεταρρύθμισης με κεντρικό στόχο ένα νέο σύνταγμα

Του Αντρέα Κημήτρη

«Προχωρούμε με κάποιους φίλους στη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας, ενός διαδραστικού εργαστηρίου πολιτικής μεταρρύθμισης» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας πως Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα λειτουργήσει επίσημα. Στόχος, λέει, είναι η πολιτική παρέμβαση στα δημόσια πράγματα. Αυτή η πλατφόρμα, αναφέρει, θα αποτελεί ένα νέο βήμα για ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανενεργοί, να εμπλακούν στην πολιτική. Δεν θα έχει ιδεολογικό στίγμα, θα καλύπτει όλους τους χώρους και θα ενθαρρύνει την έκφραση πολιτικής άποψης. Διευκρινίζει ότι η εμπλοκή σε εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Όπως σημειώνει, η αντικατάσταση του συντάγματος θα είναι το πιο σοβαρό θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αυτή η πλατφόρμα. Σχολιάζει τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τον ΔΗΣΥ και γενικότερα τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης τού ζήτησε να τον στηρίξει προεκλογικά και εξηγεί γιατί αρνήθηκε.

–Ποια είναι η πολιτική εικόνα που εκπέμπει ο τόπος σήμερα;

Είναι αυτή που ταυτίζεται με τη σύγχρονη εποχή του ατομικισμού. Υπάρχει έμφαση στο άτομο και ένας υποβιβασμός της έννοιας «κοινωνία». Δίνεται έμφαση στην απόκτηση πλουτισμού, φήμης και δημοσιότητας, χωρίς να ενδιαφέρεται σχεδόν κανένας για το κοινωνικό σύνολο.

–Πρόσφατα επικρίνατε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Είχατε μεγαλύτερες προσδοκίες;

Δεν επέκρινα την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, γιατί θεωρώ τελείως άδικο να κρίνεις μια κυβέρνηση στις 100 μέρες. Η ίδια η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανήγαγε αυτό το ορόσημο ως κρίσιμο. Αυτό που έκρινα είναι το ύφος της εξουσίας, το οποίο δεν συνάδει με αυτό που πρόβαλλε ο κ. Χριστοδουλίδης ως υποψήφιος και έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ότι η εικόνα που εκπέμπει τις πρώτες 100 μέρες αυτή η κυβέρνηση δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις.

–Είπατε να εστιάσει η κυβέρνηση στην ουσία και να αφήσει την εικόνα. Δώστε ένα παράδειγμα, τι εννοείτε.

Η επιμονή στην επικοινωνία του αφηγήματος χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα. Για παράδειγμα σε όλες τις επισκέψεις του Προέδρου στο εξωτερικό, μάς διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι οι συνομιλητές του είναι υποστηρικτικοί της πρωτοβουλίας για τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο στο Κυπριακό, όμως δεν έχουμε δει δηλώσεις των Ευρωπαίων που να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

–Μία από τις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι η πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, με τη μορφή που έχει πάρει πλέον αυτή η πρόταση. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα στο Κυπριακό;

Εμένα με ενδιαφέρει η εμπλοκή της Ε.Ε. ως ζήτημα ουσίας και όχι ως ζήτημα εικόνας. Από το 2018 προσπαθώ να πείσω για την αναγκαιότητα εμπλοκής της Ε.Ε. στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ως μέσον διευκόλυνσης του αποτελέσματος. Ωστόσο, η έμφαση στον διορισμό ενός απεσταλμένου και μόνον, παραπέμπει και πάλι σε κάτι επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό. Αν, αναλογιστεί κάποιος –επειδή υπάρχουν και αυτές οι φωνές– ότι το ζήτημα του διορισμού εκπροσώπου της Ε.Ε. στο Κυπριακό ίσως να είναι πρόσχημα για εμπλοκή στη διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας ότι ακόμη κι αν γίνει αυτός ο διορισμός, δεν θα τύχει αποδοχής από την τουρκική πλευρά, τότε τα πράγματα καθίστανται πλέον επικίνδυνα, ενώ ο ουσιαστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. θα χαθεί.

–Αναφερθήκαμε στην κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση ανταποκρίνεται στον ρόλο της;

Όπως είπα ότι είναι νωρίς να κρίνουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι είναι εξίσου νωρίς να κρίνουμε την αντιπολίτευση. Οι προσπάθειες να πολιτευθούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην παρούσα φάση είναι διερευνητικές. Πρέπει να δοθεί χρόνος και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Ένα καλό χρονικό διάστημα είναι μέχρι τα Χριστούγεννα, για να μπορέσουμε να κρίνουμε σοβαρά.

–Με αφορμή τα γενέθλια του ΔΗΣΥ, τι κόμμα είναι σήμερα ο ΔΗΣΥ; Ποια είναι η ταυτότητά του;

Το 2019 επέλεξα να παραμείνω αυτοεξόριστος στον χώρο της Κεντροδεξιάς και αποχώρησα από το κόμμα, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει κρίση ταυτότητας, ότι εργαλειοποιείται πλέον ο Συναγερμός ως μοχλός κατάληψης θέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης του εξουσιαστικού συστήματος και ότι περί άλλα τυρβάζει, παρά περί εκείνων που είχε ταχθεί να διεκδικεί. Δεν θεωρώ ότι η νέα ηγεσία είχε επαρκή χρόνο για να δείξει που πατά και ως εκ τούτου περιμένω ακόμα.

Ο ΔΗΣΥ και ο εμπαιγμός

Είπατε ότι αποχωρήσατε από το κόμμα, όμως, στις πρόσφατες εκλογές σκεφτήκατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Γιατί τελικά δεν κάνατε το βήμα;

Επειδή θα έχανα. Σκέφτηκα να διεκδικήσω την προεδρία του Συναγερμού σε μια προσπάθεια ανάταξης του κόμματος εκεί που θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκεται. Όταν, όμως, διαπίστωσα ότι ελέγχεται πλήρως και ότι ποδηγετείται με τις βραχείες προθεσμίες των εκλογικών διαδικασιών που κάποιοι επέλεξαν να επιβάλουν με τον φόβο μήπως χάσουν το κόμμα, θεώρησα ότι ήταν εμπαιγμός.

–Η Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας ενός προεδρικού συμβουλίου με τη συμμετοχή πρώην υπουργών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Αν κληθείτε να λάβετε μέρος, θα είστε εκεί;

Όχι. Για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό η συμμετοχή μου σε οποιοδήποτε όργανο και δη σε συλλογικά σχήματα τα οποία μπορεί να πει κάποιος ότι αποτελούν απλώς μια προσπάθεια να μαντρίσουμε τις διάφορες φωνές.

–Λαμβάνοντας υπόψη όσα συζητάμε, υπάρχει κάποιος χώρος που να σας εκφράζει πολιτικά σήμερα;

Θεωρώ ότι στη σημερινή κοινωνία και στο διεθνές στερέωμα έχουν καταστεί πιο ασθενείς οι διαχωριστικές γραμμές της παραδοσιακής αντίληψης «Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά». Η κατάσταση πλέον είναι πιο ήπια και επιτρέπει να μπορεί κάποιος να πολιτεύεται με γνώμονα την κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον.

–Άρα, πού τοποθετείτε τον εαυτό σας ιδεολογικά και πολιτικά;

Είμαι ταγμένος στον χώρο της Κεντροδεξιάς και υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες της ελεύθερης οικονομίας, αλλά εξίσου σθεναρά υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής ευαισθησίας, του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου.

Βλέποντας τον κομματικό χάρτη, θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για νέες κινήσεις;

Θεωρώ ότι τα κόμματα ασθενούν βαρύτατα. Εάν τα ίδια τα κόμματα δεν αντιληφθούν ότι αποτελούν κομμάτι του προβλήματος και δεν μεριμνήσουν στην εκ των έσω αναδόμησή τους, τότε θα οδηγηθούμε σε νέα σχήματα, που θα προσπαθήσουν να διερμηνεύσουν τα θέλω της κοινωνίας. Πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας ασφυκτιούν υπό τους συγκεκριμένους κομματικούς συσχετισμούς και δεν βρίσκουν τρόπο έκφρασης μέσα από τα συγκεκριμένα κόμματα.

–Σκέφτεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για τη δημιουργία κάποιας πολιτικής κίνησης;

Προχωρούμε με κάποιους φίλους στη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας, ενός διαδραστικού εργαστηρίου πολιτικής μεταρρύθμισης. Στόχος είναι η πολιτική παρέμβαση στα δημόσια πράγματα. Θέλουμε να δοθεί ένα νέο βήμα σε ανθρώπους που δεν μετείχαν μέχρι στιγμής για διάφορους λόγους στην πολιτική ζωή, να καταστούν πολιτικά ενεργοί και να εκφράσουν πολιτικές απόψεις, οι οποίες, αν βρίσκουν έρεισμα στην κοινωνία, να μπορούν να ανάγονται σε προτάσεις πολιτικής. Και αυτό, γιατί θεωρώ ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι απλώς να γιουχαΐζεις από την κερκίδα, αλλά πρέπει να προσφέρει εποικοδομητικές εισηγήσεις και προτάσεις.

Ποιο θα είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της πλατφόρμας;

Δεν θα έχει ιδεολογικό στίγμα. Θα είναι μια πλατφόρμα που θα καλύπτει όλους τους χώρους και θα ενθαρρύνει την έκφραση ελεύθερης άποψης, την οποία μπορεί να θέλει κάποιος να την τοποθετήσει Δεξιά αλλά να απηχεί και σε αριστερό ακροατήριο ή να την τοποθετεί Αριστερά αλλά να απηχεί και σε δεξιό ακροατήριο.

Άρα σε ποιους απευθύνεται αυτή η πλατφόρμα;

Κυρίως απευθύνεται όλα αυτά τα μέλη της κοινωνίας που όπως είπαμε ασφυκτιούν από την αδυναμία έκφρασης πολιτικού λόγου από το υφιστάμενο κομματικό σύστημα. Δηλαδή σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Απευθύνεται σε ανθρώπους, που επιθυμούν να αναδείξουν την ουσία και υγιείς νοοτροπίες, παρά τις εύκολες και γρήγορες λύσεις που προβάλλει το star system της Κύπρου μέσω των διαττόντων αστέρων.

Πώς θα λειτουργεί;

Ας υποθέσουμε ότι αυτή η πλατφόρμα αποφασίζει να ασχοληθεί με το κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό ή τα ενεργειακά, τότε μπορεί το επόμενο δίμηνο να προσκαλέσει για υποβολή προτάσεων συγκεκριμένης έκτασης που θα προτείνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε αυτούς τους τομείς. Θα υπάρχει ένα πάνελ ειδικών που θα κρίνει αυτές τις προτάσεις και θα καταλήξει σε ένα short list π.χ. πέντε προτάσεων. Ακολούθως, θα διοργανωθεί μια δημόσια ημερίδα, στην οποία οι πέντε που έχουν επιλεγεί, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε μία ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και τα αποτελέσματα αυτής της διεργασίας θα μπορούσαν να καταγραφούν από αυτό το πάνελ και να αναρτηθούν ως προτάσεις της πλατφόρμας.

Θα έχει παρουσία στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και στις ευρωεκλογές του 2024;

Δεν είναι αυτοσκοπός η κάθοδος σε εκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2026;

Η απάντηση είναι ίδια.

Αναφερθήκατε σε φίλους που είναι μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια. Περιλαμβάνονται και πρώην συνάδελφοί σας υπουργοί ή και άλλα πρόσωπα που μπορείτε να αναφέρετε;

Αφήστε να ανακοινωθεί επίσημα πρώτα.

Πότε θα λειτουργήσει επισήμως;

Ελπίζω Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Γιατί πλατφόρμα και όχι κόμμα;

Η ενασχόληση επαγγελματικά με την πολιτική που προϋποθέτει η σύσταση ενός κόμματος είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει προσωπικά. Πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος στα υφιστάμενα κόμματα να διορθώσουν τα του οίκου τους και να αντιληφθούν ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής της χώρας μας και να αλλάξουν αληθινά. Η πλατφόρμα θα επιχειρήσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν, όμως, όλα αποτύχουν, τότε δεν πρέπει κανείς να αποκλείει τίποτα.

Η διελκυστίνδα των θεσμών και οι δολοφονίες χαρακτήρων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μού ζήτησε να τον στηρίξω ως υποψήφιο, όμως, αρνήθηκα γιατί θεώρησα ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση για τον τόπο και τού το εξέφρασα.

–Η κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη για ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο που εκφράζεται πολιτικά; 

Η κυπριακή κοινωνία ασφυκτιεί και παραπαίει και ο βασικός λόγος κατά την άποψή μου είναι το παρωχημένο, δοτό σύνταγμα του 1960. Η θεσμική διαφθορά που βλέπουμε σήμερα δεν είναι τυχαία. Πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα σε νέο σύνταγμα, διότι, αν δεν το κάνουμε, τότε η πηγή όλων των κακών, που είναι το υφιστάμενο πολιτειακό σύστημα, που εκκολάφθηκε από το σύνταγμα του 1960, θα διαιωνίζεται, ενθαρρύνοντας κι άλλο τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Η αντικατάσταση του συντάγματος θα είναι το πιο σοβαρό θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αυτή η πλατφόρμα.

Θα θέλατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος στο θέμα των θεσμών;

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η δημόσια διελκυστίνδα Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην οποία δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν θα εμπλακεί καίτοι καθηκόντως όφειλε να εμπλακεί. Ο ελεγκτής επιλέγει να υποβάλει δημόσια σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Αν υπάρξει οποιοδήποτε εύρημα εναντίον του βοηθού γενικού εισαγγελέα, τότε αναμφίβολα οφείλει να παραιτηθεί. Αν όμως δεν προκύψει οτιδήποτε εις βάρος του, τότε ο γενικός ελεγκτής που επέλεξε να σηκώσει τόσο ψηλά το θέμα, επίσης οφείλει να παραιτηθεί. Διότι αυτές οι πρακτικές και νοοτροπίες με εμμονικές διαθέσεις δηλητηριάζουν τον τόπο και προσομοιάζουν σε καταστάσεις που υπήρχαν τη δεκαετία του’60, όταν δρούσαν τσιφλικάδες με ένοπλες ομάδες με τη μόνη διαφορά ότι σήμερα οι ομάδες είναι «θεσμικές». Περάσαμε απλώς σε δολοφονίες χαρακτήρων πλέον, αντί προσώπων όπως έκαναν το ’60.

Είχατε εκφράσει ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές αλλά τελικά δεν υποβάλατε υποψηφιότητα. Είχατε εκφράσει ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και πάλι δεν κάνατε το βήμα. Αυτά δημιούργησαν μια αμφισβήτηση γύρω από το πρόσωπό σας.

Για να ασχοληθώ αποκλειστικά με την πολιτική πρέπει να υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική μεταρρύθμιση του τόπου. Αν δεν συντρέχουν αυτά τα στοιχεία δεν έχω το ψώνιο της καρέκλας. Δεν με ενδιαφέρει η ενασχόληση με την πολιτική για χάρη της δημοσιότητας ή για τα οφίκια. Εμένα με ενδιαφέρει να είμαι ουσιαστικός και αποτελεσματικός για να αλλάξει ο τόπος. Αν λοιπόν δεν συντρέχουν εκείνα τα στοιχεία που θα μου επιτρέψουν να εμπλακώ σε μια προσπάθεια είτε ως υποψήφιος εγώ ο ίδιος, είτε ως υποστηρίζων κάποιον άλλο, τότε δεν θα εμπλακώ. Γι’ αυτό άλλωστε αρνήθηκα να συνδράμω την προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη.

Σας ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον κ. Χριστοδουλίδη;

Ναι, βεβαίως. Ο κ. Χριστοδουλίδης μού ζήτησε να τον στηρίξω ως υποψήφιο. Ο άνθρωπος ήταν ευγενέστατος αλλά του εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για την αισιοδοξία που τον διέπνεε σε ό,τι αφορά τα πλάνα του και τη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο αλλά και τις προθέσεις του για αλλαγή και διόρθωση του συστήματος. Θεώρησα ότι δεν μπορείς με εκείνα τα υλικά να φέρεις κάτι καινούργιο και σε κάθε περίπτωση, θεώρησα ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση για τον τόπο και του το εξέφρασα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η παρουσία του Παμπορίδη στον ΔΗΣΥ και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη καθώς και ο τρόπος αποχώρησής του από το Υπουργείο και η άμεση μετάβαση στον ΔΗΣΥ, όπου πήρε οδηγίες έκφρασης, μάλλον, από τον ΔΗΣΥ αρχηγό ΑβέρOFF, τον καταποντισμένον τώρα, υπό το άγρυπνο μάτι του «μέντορα» των Αναστασιάδη, δεν του αφήνουν περιθώρια θετικού ελιγμού και σοβαρής παρουσίας.
Η αλλαγή του Συντάγματος πως του ήλθε ουρανοκατέβατη και μεσοκαλόκαιρα με τον υδράργυρο να προελαύνει έτι καίτοι περαιτέρω; Είναι τα δύο Κράτη μέρος του αφηγήματός του;

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση