ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓΔ Υπ. Ενέργειας: Συνυφασμένη με το «επιχειρείν» η πνευματική ιδιοκτησία

Ο κ. Παναγίδης είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον επιχειρηματικό κόσμο

Η πνευματική ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το «επιχειρείν», ανεξαρτήτως της σχέσης της με την κερδοφορία της επιχείρησης, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης, σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο «Πνευματικά Δικαιώματα: Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα. Ανοικτή Συζήτηση για Προκλήσεις και τις Προοπτικές», το οποίο διοργανώθηκε στη Λευκωσία από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ, CNR.

Ο κ. Παναγίδης είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα μας.

«Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί καλλιτεχνικά έργα κατά τις καθημερινές τους δραστηριότητες με σκοπό την προσέλκυση πελατών, τη δημιουργία μιας ευχάριστης εμπειρίας για τον πολίτη-καταναλωτή, την ψυχαγωγία του, αλλά και για άλλους λόγους», πρόσθεσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η πνευματική ιδιοκτησία είναι μια μορφή περιουσίας, η οποία ανήκει σε δημιουργούς που έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ή να διαθέτουν τα δικαιώματα αυτά.

«Η οποιαδήποτε χρήση της εν λόγω περιουσίας από τρίτους συνεπάγεται καταβολή δίκαιης και εύλογης αμοιβής προς τους δημιουργούς. Ενώ λοιπόν αυτή η εμπορική σχέση μεταξύ ιδιοκτητών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηστών ακούγεται απόλυτα φυσιολογική, πάντα στο πλαίσιο της υγιούς επιχειρηματικότητας, εντούτοις στην Κύπρο καταγράφονται κατά καιρούς διαφωνίες και σημεία τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων μερών», συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Παναγίδης, η νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ κρίθηκε αναγκαία με στόχο τη θέσπιση ενός εκσυγχρονισμένου, συνεκτικού και αποδοτικού πλαισίου διακυβέρνησης και διαφάνειας για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων, αλλά και για μια βελτιωμένη διαδικασία παροχής διακρατικών αδειών σε μουσικά έργα, συνεισφέροντας ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο με διάφορες Οργανώσεις «έχουμε αφουγκραστεί τους προβληματισμούς των μερών που εμπλέκονται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και θεωρούμε ότι η νομοθετική ρύθμιση της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη».

Σημείωσε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί ενεργά και να δώσει λύσεις στις διαφωνίες και ανησυχίες των εμπλεκομένων μερών, στο πλαίσιο βεβαίως της ισχύουσας νομοθεσίας.

Είναι γεγονός, είπε ο κ. Παναγίδης, ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό, ενισχύοντας έτσι τις όποιες διαφωνίες μεταξύ δημιουργών και χρηστών.

«Το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει τις απόψεις του αναφορικά με την πρόταση για τροποποίηση του «περί της Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων Νόμου του 2017», η οποία είναι προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το ίδιο ισχύει και για τους σχετικούς εφαρμοστικούς Κανονισμούς, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για συζήτηση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγίδης είπε ότι μέλημα του Υπουργείου είναι, με την τροποποίηση της ως άνω νομοθεσίας και την ψήφιση των κανονισμών, να τεθεί σε εφαρμογή ένα δίκαιο και ξεκάθαρο σύστημα καθορισμού αμοιβών για την αδειοδότηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας εναρμονισμένο με την ενωσιακή Οδηγία και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η λειτουργία της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα εποπτεύει τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και τη διαχείριση των αμοιβών των μελών τους και θα επιλαμβάνεται των παραπόνων των χρηστών.

«Το Υπουργείο ήταν και παραμένει στη διάθεση των εμπλεκόμενων μερών για συζήτηση των θεμάτων που τους προβληματίζουν σχετικά με τη διάθεση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Είμαστε επίσης στη διάθεση της Βουλής για οποιαδήποτε συμπληρωματική κατάθεση απόψεων η οποία θα βοηθήσει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αλλά και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση