ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος Επ. Προσφύγων - Αρχίζει προσπάθεια για ψήφισμα ΕK για αγνοούμενους

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως η αντιπροσωπεία έθεσε ενώπιον των ευρωβουλευτών το ζήτημα των προσκομμάτων που θέτει ο τουρκικός στρατός στις προσπάθειες διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων

ΚΥΠΕ

Η εισηγήτρια για το θέμα των Κύπριων αγνοουμένων έχει καταθέσει κείμενο εργασίας, το οποίο είναι η αρχή μιας διαδικασίας για ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεία της Επιτροπής. Όπως τόνισε ο κ. Κέττηρος, αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το ότι σύντομα ξεκινά προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως η αντιπροσωπεία έθεσε ενώπιον των ευρωβουλευτών το ζήτημα των προσκομμάτων που θέτει ο τουρκικός στρατός στις προσπάθειες διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων και στις εκσκαφές για ομαδικούς τάφους, καθώς και πως υπογράμμισαν πως αντικείμενο των προσπαθειών είναι η διακρίβωση της τύχης και των Ε/κ και των Τ/κ αγνοουμένων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και τα μέλη της επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, Νίκος Γεωργίου, Χρίστος Σενέκης, Σωτήρης Ιωάννου και Μιχάλης Γιακουμή.

Οι βουλευτές συμμετείχαν σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), ενώ είχαν συναντήσεις με την εισηγήτρια του ΕΚ για το θέμα των Κύπριων αγνοουμένων, ευρωβουλευτή Ιζαμπέλ Σάντος (S&D, Πορτογαλία), τα μέλη της LIBE, Γερούν Λενάερς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κάτω Χώρες) και Τινέκε Στρικ (Πράσινοι, Κάτω Χώρες) και τους Κύπριους ευρωβουλευτές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η προσπάθεια της κ. Σάντος για ένα ψήφισμα του Κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε το κείμενο εργασίας που κατατέθηκε «να γίνει ψήφισμα, μέχρι να πάει στις ομάδες των επιτροπών για να καταθέσουν τροπολογίες και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και να περιληφθούν στο ψήφισμα».

«Δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να πούμε ότι η δουλειά που έγινε σήμερα έχει ολοκληρώσει όλη αυτή την προσπάθεια. Αντίθετα, θέλω να σας πω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια αυτής της προσπάθειας. Δεν έχουμε προχωρήσει όσο και εμείς θα θέλαμε να προχωρήσει η προσπάθεια που αφορούσε την έκθεση Σάντος, αλλά είναι εδώ που θα πρέπει να συντονιστούμε όλοι που ανέφερα προηγουμένως και το Υπουργείο Εξωτερικών και η εκτελεστική εξουσία και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την περίπτωση του χώρου απορριμάτων στο κατεχόμενο Δίκωμο όπου πιστεύεται πως μεταφέρθηκαν οστά από μαζικό τάφο, και πώς επηρεάζεται η συγκεκριμένη προσπάθεια από το γεγονός πως ο τότε σκουπιδότοπος έχει έκτοτε αποκατασταθεί με κονδύλια της ΕΕ και από το ότι θα πρέπει να ξανανοίξει, ο κ. Κέττηρος σημείωσε πως παρά τα εμπόδια που προβάλλονται από την άλλη πλευρά, υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το ότι αυτός είναι ο χώρος όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που είχαν αρχικά ταφεί στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι.

Τα προσκόμματα τα οποία προβάλλονται αφορούν, σημείωσε, «είτε από τη μία λόγω του κόστους, είτε από την άλλη λόγω του ότι ο χώρος ήταν σκουπιδότοπος και υπήρχε ο κίνδυνος μεθανίου».

«Φέραμε τον Πορτογάλο εμπειρογνώμονα, έκανε τις μελέτες, πληρώθηκαν οι μελέτες - γιατί το κόστος της μελέτης ήταν σε κάποιο σημείο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα εάν προσπαθεί ο κατοχικός στρατός να βάλει προσκόμματα, θα μπορεί να τα βάζει συνέχεια», εξήγησε.

Η ομάδα των Κύπριων βουλευτών, συνέχισε, ζήτησαν σήμερα από τους ευρωβουλευτές «να βάλουν μπροστά οι ίδιοι τις δικές τους αρχές, τις δικές τους, τις αξίες, τα ιδανικά, τα ευρωπαϊκά και να πιέσουν την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση».

Επεσήμανε ακόμα πως ξεκαθάρισαν πως δεν βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν μόνο τη διερεύνηση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. «Εμείς ζητούμε να διερευνηθεί η τύχη και των Τουρκοκυπρίων, όλων των Κυπρίων αγνοουμένων και τους το κάναμε πολύ ξεκάθαρο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αρχικές του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη LIBE, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι η κ. Σάντος κατέθεσε κείμενο εργασίας και πως η κυπριακή αντιπροσωπεία κατέθεσε τις θέσεις «σε ό,τι αφορά τις κινήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για να μπορέσει να προχωρήσει το ζήτημα της διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων».

«Μιλάμε για πέραν των 900 ανθρώπων των οποίων συνεχίζει να αγνοείται η τύχη τους από το 1963-64 και από το 1974», τόνισε ο κ. Κέττηρος.

Όπως είπε, οι βουλευτές ανέφεραν στην LIBE ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία πλέον, όχι πληροφορίες, στοιχεία για χώρους, ομαδικούς χώρους ταφής», τονίζοντας ότι «εκεί είναι που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες, από τη μια προς την Τουρκία να ασκηθούν πιέσεις ούτως ώστε να ανοίξει τα αρχεία της και να βοηθήσει στους χώρους όπου υπάρχουν τα στοιχεία ότι έγιναν ομαδικές ταφές, και την ίδια ώρα να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση των περιοχών τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές».

Ο κ. Κέττηρος εξήγησε πως η περιοχή αυτή δεν αφορά στρατόπεδα, αλλά περιοχές που χαρακτηρίζονται έτσι από την τουρκική πλευρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διευκολύνσεις προς την δικοινοτική Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ώστε να προχωρήσει σε διερεύνηση και εκσκαφές.

«Την ίδια ώρα υπάρχουν και τα προσκόμματα, τα οποία υπάρχουν από την κατοχική δύναμη σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις οστών, ενώ έγιναν ομαδικές ταφές και ξέρουμε και πότε και πού έγιναν και το 1974», σημείωσε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας πως από τότε «για να μην αποκαλυφθούν αυτά τα εγκλήματα πολέμου, ο κατοχικός στρατός μετακίνησε τα οστά σε άλλες περιοχές». Στις περιοχές αυτές, συνέχισε παρέμειναν υπολείμματα οστών, με αποτέλεσμα να γίνουν ταυτοποιήσεις και γίνει κηδείες αγνοουμένων με τα υπολείμματα.

«Σήμερα προφανώς και κανένας μας δεν ανέμενε ότι ήταν το τέλος του δρόμου. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται για 50 ολόκληρα χρόνια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια δεν μπορεί να σταματήσει σήμερα και θα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημείωσε ωστόσο, όσον αφορά τον ρόλο της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών, σύντομα «θα δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα», καθώς τα μέλη των επιτροπών «θα αρχίσουν να τρέχουν για ένα προεκλογικό αγώνα». Για αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να κρατηθεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα των αγνοουμένων, για τις συζύγους, μανάδες και παιδιά που ακόμα περιμένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση