ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γίρι Σέντιβι στην «Κ»: Ευρωπαϊκή άμυνα στο μοντέλο του ΝΑΤΟ

Πολλά τα οφέλη για την Κύπρο από την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία λέει ο εκτ. διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που δεν θα στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου, αλλά θα οδηγήσει τελικά σε ένα μοντέλο ΝΑΤΟ, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) Γίρι Σέντιβι. Στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο υπουργείο Άμυνας, ο Γίρι Σέντιβι μίλησε στην «Κ» για τις προκλήσεις που υπάρχουν στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος.

–Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΟΑ για την εφαρμογή των διαφόρων αμυντικών πρωτοβουλιών, όπως η στρατηγική πυξίδα, το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, η ετήσια συντονισμένη αμυντική επισκόπηση και πώς εκτιμάτε τον αντίκτυπό τους στη δημιουργία μιας πιο φιλόδοξης ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας;

–Τα τελευταία χρόνια, είδαμε τη δημιουργία ορισμένων σημαντικών εργαλείων αμυντικής συνεργασίας μέσα στην Ε.Ε. Εφαρμόσαμε την Ετήσια Επιθεώρηση για την Άμυνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, έχουμε την PESCO, τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία που ξεκίνησε το 2017 και η οποία έχει ήδη γίνει η αφορμή για νέες συνεργασίες και έχουμε, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία φέτος. Εάν τα κράτη μέλη χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και εκμεταλλευτούν το πλήρες δυναμικό αυτών των μέσων, τότε μπορούν πραγματικά να έχουν θετικό αντίκτυπο και να βοηθήσουν στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Ο ΕΟΑ συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία αυτών των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. και τώρα παίζει κεντρικό ρόλο υποστήριξης στην εφαρμογή τους. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας συμμετείχαμε σε δύο προγράμματα: το τμήμα αμυντικής έρευνας, όπου διαχειριστήκαμε την Προπαρασκευαστική Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αμυντική Έρευνα και τις εργασίες προγραμμάτων του EDIDP, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη στην προετοιμασία των έργων που θα προταθούν αργότερα για χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε.

–Η Κύπρος φαίνεται να είναι αρκετά ενεργός στα προγράμματα του ΕΟΑ, κυρίως με πρόσφατες επιτυχίες με έργα στο EDIDP, καθώς και έργα στην PESCO. Υπάρχουν μελλοντικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα;

–Χαίρομαι να παρατηρήσω πως η Κύπρος είναι ενεργό μέλος του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή συνεισφέρει σε δώδεκα έργα και προγράμματα του ΕΟΑ από θέματα που κυμαίνονται από τη θαλάσσια επιτήρηση, στρατιωτική κινητικότητα και το δίκτυο κόμβων μεταφορών της Ε.Ε. έως και σε κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις ελικοπτέρων ή κοινή χρήση στρατιωτικών ανταλλακτικών μεταξύ κρατών μελών. Η χώρα συμμετέχει επίσης ενεργά ή ως παρατηρητής σε 10 έργα της PESCO, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ισχυρή υποστήριξη της χώρας στην αμυντική συνεργασία της Ε.Ε. Η συμμετοχή της Κύπρου σε εκθέσεις βιομηχανίας υψηλού επιπέδου, όπως η DEFEA, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας αναπτύσσεται, κάτι που είναι επίσης σημαντικό στο ευρύτερο πλαίσιο της βελτίωσης της αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης.

Στρατηγική αυτονομία

–Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολλές συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία και τις ευρωπαϊκές δυνατότητες. Πώς βλέπετε αυτή τη συζήτηση να προχωρά τους επόμενους μήνες; Υπάρχει ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για την προώθηση αυτής της συζήτησης με συγκεκριμένες προτάσεις;

–Νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια και άμυνα και ότι πρέπει να έχει τις τεχνολογικές, βιομηχανικές και επιχειρησιακές δυνατότητες για να το κάνει. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας. Παρεμπιπτόντως, ο ΕΟΑ εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στον εντοπισμό και την ενίσχυση των βασικών στρατηγικών δραστηριοτήτων που πρέπει να διατηρήσει και να αναπτύξει η Ευρώπη, εάν θέλει να κινηθεί προς στρατηγική αυτονομία.Το θέμα έχει επίσης φτάσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο χαιρετίζω. Η συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα της Ε.Ε., τους επόμενους μήνες, θα βοηθήσει σίγουρα για να διευκρινιστεί ποιες είναι οι φιλοδοξίες των κρατών μελών και ποια είναι πραγματικά η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, για να απαντήσω στην ερώτησή σας: Ναι, το τρέχον πλαίσιο και η πολιτική δυναμική, ειδικά μετά τις πρόσφατες καταστροφές στο Αφγανιστάν και το AUKUS, είναι πολύ ευνοϊκές για την προώθηση αυτής της συζήτησης. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. δεν στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου. Αντίθετα, μία πιο ισχυρή και αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα θα οδηγήσει τελικά σε ένα ΝΑΤΟ.

–Πώς βλέπετε τον ρόλο που μπορούν να έχουν τα κράτη μέλη όπως η Κύπρος, για την σύμπραξη δυνάμεων με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ανάπτυξη μελλοντικών εξοπλισμών και ικανοτήτων. Υπάρχουν ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία;

–Όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει από τη βαθύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. Ωφελεί όλες τις χώρες, μικρότερες και μεγαλύτερες. Για να γίνει ή να παραμείνει στρατηγικά σχετική στον κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να συνδυάσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, είναι πολιτική επιταγή. Αλλά έχει επίσης δημοσιονομικό νόημα, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι εθνικοί προϋπολογισμοί βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση. Η πρώτη αμυντική επιθεώρηση έδειξε σαφώς πόσο κατακερματισμένος είναι ο ευρωπαϊκός αμυντικός τομέας: οι προϋπολογισμοί προγραμματίζονται και δαπανώνται σε εθνικό επίπεδο χωρίς κατάλληλο συντονισμό. Αυτό είναι δαπανηρό και συχνά οδηγεί σε διπλά έξοδα.

Ο καλύτερος σχεδιασμός, οι κοινές προμήθειες και ο επιμερισμός των αμυντικών δυνατοτήτων μπορούν επομένως να βελτιώσουν τις δαπάνες, να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά και να αυξήσουν τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα. Επίσης, εδώ στην Κύπρο, συναντήθηκα με εκπροσώπους του Τμήματος Έρευνας και Βιομηχανίας, επειδή η συμμετοχή τους και οι προσπάθειες για την ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης, αποτελούν σημαντικό μέρος της αποστολής του ΕΟΑ.

Ερευνητές και βιομηχανίες έχουν τώρα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολυεθνικά, συνεργατικά έργα και έτσι να έχουν πρόσβαση σε νέους εταίρους και αγορές. Η αμυντική βιομηχανία της Κύπρου ήδη επωφελείται με μεγάλη επιτυχία από αυτήν, έξι κυπριακές εταιρείες επιλέχθηκαν πρόσφατα για να συμμετάσχουν σε άλλα πέντε έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα της Ε.Ε. για το 2020. Τα έργα σχετίζονται με κρίσιμα θέματα και αμυντικές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, ή η ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων πλατφορμών επιτήρησης. Αυτό αποδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ένοπλες δυνάμεις και περιβάλλον

–Βλέπουμε ότι ο ΕΟΑ έχει ακόμα έναν βασικό ρόλο για την προώθηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της άμυνας. Τι μπορούμε να αναμένουμε τα επόμενα χρόνια, καθώς τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ έχουν προσδιορίσει την κλιματική αλλαγή ως απειλή;

–Η κλιματική αλλαγή δεν σταματά στα εθνικά σύνορα, ούτε ξεχωρίζει τμήματα της κοινωνίας ή της οικονομίας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που, φυσικά, επηρεάζει επίσης την ασφάλεια και την άμυνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στον ΕΟΑ, εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια σε τρόπους και μέσα για να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μελών μας πιο ενεργειακά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο ΕΟΑ διαχειρίζεται το Φόρουμ Διαβούλευσης της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ενέργεια στον Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσει μια κοινότητα που σχετίζεται με την αμυντική ενέργεια και να ανταλλάσσει πληροφορίες, γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής διαχείρισης, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και των επιδόσεων των κτιρίων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αμυντικό τομέα και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών υποδομών που σχετίζονται με την άμυνα. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσω το κυπριακό υπουργείο Άμυνας για την άψογη συνεργασία και τη συνεχή υποστήριξή τους στο Φόρουμ Διαβούλευσης.

Ο ΕΟΑ θα διαχειριστεί επίσης ένα νέο μέσο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σχετίζεται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και συγκεκριμένα τη Θερμοκοιτίδα για την κυκλική οικονομία στην ευρωπαϊκή άμυνα (Incubation Forum for circular economy in European defense). Αυτό το φόρουμ θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ