ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αίγυπτος δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην Αν. Μεσόγειο

Μεγάλη ναυτική άσκηση του Καΐρου σε απόσταση αναπνοής από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου προχωρούν σε προβολή ισχύος της γειτονικής χώρας στα σύνορα με την Λιβύη. Ο στρατός της Αιγύπτου ξεκίνησε στα σύνορα της χώρας με την Λιβύη την μεγάλη στρατιωτική άσκηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Αποφασιστικός 2020».

Σύμφωνα με αιγυπτιακά και ξένα δημοσιεύματα στην άσκηση λαμβάνουν μέρος η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και άλλοι παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου. 

Απάντηση στις κινήσεις της Άγκυρας

Στην Άγκυρα, πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη, τονίζουν ότι η στρατιωτική άσκηση της Αιγύπτου λαμβάνει χώρα ακριβώς απέναντι από τις περιοχές «Μπαρμπαρός», Τουργκούτ Ρείς» και «Τσάκα Μπέϊ», όπου η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγάλη ναυτική άσκηση. Ο Σύμβουλος της φημισμένης Στρατιωτικής Ακαδημαίας Νάσερ της Αιγύπτου, Αρχιστράτηγος Χισάμ Αλ Χαλαμπί δήλωσε ότι ο «Αποφασιστικός 2020» αποτελεί μια «πρακτική εκπαίδευση απέναντι σε κάθε εχθρική κίνηση».

Ο κ. Χαλαμπί πρόσθεσε τα εξής: «Στόχος της εκπαίδευσης είναι η ετοιμότητα του αιγυπτιακού στρατού για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε απειλής, δεδομένου ότι ο «Αποφασιστικός 2020» είναι η συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Αμπλτέλ Φατάχ Αλ Σίσι στη δυτική στρατιωτική ζώνη, στα πλαίσια της οποίας, ο Πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα αποτροπής που καθησυχάζει όλους τους Αιγύπτιους. Κάθε ελιγμός που πραγματοποιείται από την Αίγυπτο παρέχει ένα μήνυμα αποτροπής στους εχθρούς και καθησυχάζει τον αιγυπτιακό λαό».

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ» χαρακτηρίζει ως εχθρική την νέα κίνηση της Αιγύπτου και σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η νέα κίνηση του Κάιρου είναι η απάντηση της Αιγύπτου στις κινήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι προηγουμένως οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης ανέπτυξαν ομάδες μισθοφόρων στην ζώνη Βεγγάζης-Σίρτης.

Η κρίσιμη χρονική συγκυρία

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Αιγύπτου έρχεται λίγο μετά την προειδοποίηση του Προέδρου της Αιγύπτου για πιθανή εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο της Λιβύης σε περίπτωση που η συμμαχία, της οποίας ηγείται η Τουρκία στην Λιβύη επιχειρήσει να καταλάβει την Σίρτη και να αναπτύξει τις δυνάμεις της στα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας μετέβη στην Λιβύη για να συντονίσει την νέα επιχείρηση για την Σίρτη. Η απάντηση των αντιπάλων της Τρίπολης, της Τουρκίας και του Κατάρ ήρθε με μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή στην αεροπορική βάση Αλ Βατανίγια. 

Στην αεροπορική επίθεση χρησιμοποιήθηκαν γαλλικού τύπου μαχητικά, την στιγμή που η Γαλλία, στο πλευρό της Ανατολικής Λιβύης, της Αιγύπτου και των άλλων συμμαχικών δυνάμεων διαφωνεί με τις κινήσεις της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση