ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΥΠΑΜ Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ στην Κύπρο

Εξέφρασε την αναγνώρισή της για τη συνεπή στάση και θέση που επέδειξε η Κύπρος σε ό,τι αφορά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

ΚΥΠΕ

Τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας ανέδειξαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, κατά την επίσκεψη της τελευταίας στην Κύπρο την Κυριακή. Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης την αναγνώρισή της για τη συνεπή στάση και θέση που επέδειξε η Κύπρος σε ό,τι αφορά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας αποτελεί ορόσημο στη διμερή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία επεκτείνεται στις διευκολύνσεις που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στο γερμανικό απόσπασμα της ναυτικής δύναμης UNIFIL που εδρεύει στην Κύπρο από το 2006, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει τη Γερμανία σε αυτή τη σημαντική αποστολή για την εκπλήρωση της εντολής της να διασφαλίσει τη θαλάσσια ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Πετρίδης είπε ότι κατά τη διμερή συνάντηση υπήρξαν πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων, που κυμαίνονταν από απτούς τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας και σχετικά θέματα ευρωπαϊκής, καθώς και περιφερειακής σταθερότητας. «Οι χώρες μας έχουν μόνο να κερδίσουν μέσα από τη συνεργασία τους, η οποία έρχεται σε μια εποχή που η βασιζόμενη σε κανόνες διεθνής τάξη αμφισβητείται και οι αναθεωρητικές δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο. Οι επιπτώσεις της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι κάτι παραπάνω από ορατές και μας επηρεάζουν όλους», τόνισε.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι συζητήθηκε η αντίδραση της ΕΕ και η στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία μέσω των κοινών πολιτικών, μεταξύ άλλων με τη σύσταση της νέας αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΚΠΑΑ, στην οποία η Γερμανία έχει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη Γερμανίδα ομόλογό του για τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας με την αναθεωρητική της πολιτική έναντι της Κύπρου και των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης.

Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Γερμανό Υπουργό Άμυνας για το γεγονός ότι μοιράζεται μια εμπροσθοβαρή προσέγγιση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, τόσο από πλευράς θεσμικού πλαισίου όσο και στρατιωτικής συνεργασίας, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν να προωθήσουν τη διμερή αμυντική τους ατζέντα για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς και της ευημερίας. «Έχουμε επίσης ευκαιρίες για συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως στις διάφορες ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, στην ανάπτυξη και την προμήθεια εξοπλισμών και δυνατοτήτων, ενισχύοντας έτσι την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό «θα εργαστούμε από κοινού για την προώθηση μιας ισχυρής, καθώς και μακροπρόθεσμης διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Γερμανία, η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην προώθηση των ευρωπαϊκών μας αξιών».

Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε επίσης ότι νωρίτερα φέτος οι δύο χώρες υπέγραψαν για πρώτη φορά πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και τον περασμένο μήνα τοποθετήθηκε αμυντικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο. «Τα βήματα αυτά θα διασφαλίσουν ότι η συνεργασία μας θα αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο στο άμεσο μέλλον. Με αυτές τις επισκέψεις και τις διεξοδικές διαβουλεύσεις μας η συνεργασία μας έλαβε νέα ώθηση και δυναμική για να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των αμοιβαίων απειλών και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η κ. Λάμπρεχτ ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό της για την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στο γερμανικό απόσπασμα UNIFIL, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Κύπρου εκτείνεται πέραν αυτού, καθώς τον Μάιο οι δύο χώρες αποφάσισαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης την αναγνώρισή της για τη συνεπή στάση και θέση που επέδειξε η Κύπρος σε ό,τι αφορά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Η συνέπεια που επέδειξε η ΕΕ έναντι του Προέδρου Πούτιν αλλά και της Ρωσίας είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που στείλαμε, κάτι που ο Πούτιν δεν περίμενε, και εμείς ως εταίροι με κοινές αξίες πρέπει να συνεχίσουμε να εκφράζουμε ότι υποστηρίζουμε τις αξίες μας», είπε.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό για μένα να ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην Κυπριακή Δημοκρατία από την άποψη αυτή, όταν πρόκειται για το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε λόγω του βάναυσου πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε.

Σε τέτοιους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς είναι απαραίτητο να συνεργαζόμαστε πολύ στενά τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ, συνέχισε η κ. Λάμπρεχτ, «και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως συμφωνήθηκε, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά και να εμπλακούμε περισσότερο στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ». Είναι, σημείωσε, «ένα σημαντικό μήνυμα που μπορεί να στείλει η ΕΕ, ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα, και είμαι πολύ χαρούμενη που γνωρίζω ότι μπορώ να βασίζομαι στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτές τις προσπάθειες».

Ερωτηθείσα εάν η Γερμανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει άμεσα τον ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κύπρο, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στην Ουκρανία, η κ. Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Γερμανία στέκεται ξεκάθαρα δίπλα στην Ουκρανία και εκφράζει αυτή τη δέσμευση μέσω της παράδοσης όπλων, όπως η πρόσφατη παράδοση του συστήματος IRIS-T στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Ουκρανία, ειδικά αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορεί να προστατεύεται από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Είπε ότι η Γερμανία βοηθά και άλλα κράτη να διερευνήσουν ευκαιρίες ώστε να μπορέσουν επίσης να υποστηρίξουν την Ουκρανία, αλλά οι αποφάσεις σχετικά με το ποια χώρα παραδίδει τι στην Ουκρανία πρέπει να ληφθούν από κάθε χώρα ξεχωριστά, και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και επίσης του ΝΑΤΟ είμαστε ενωμένοι σε αυτό το μέτωπο και έχουμε διάφορα σχήματα για το συντονισμό αυτών των θεμάτων, για παράδειγμα το σχήμα Ramstein, και εκεί λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις. Ο κ. Πετρίδης σχολίασε από την πλευρά του ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη διμερή συνάντηση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση