ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομική συνεργασία η συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη σύνοδο εξέφρασε την υποστήριξη στον τριμερή μηχανισμό

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Με μια συνάντηση σε διπλωματικό επίπεδο το μεσημέρι της Πέμπτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δόθηκε η συνέχεια στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον «τριμερή μηχανισμό», υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία που έχει η περαιτέρω επέκταση αυτής της συνεργασίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τη σημασία της οικονομικής δέσμευσης στο πλαίσιο της κοινής μας δέσμευσης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ειδικότερα, τα τέσσερα μέρη συζήτησαν την χρήση των διαθέσιμων «οικονομικών εργαλείων» που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση όλου του φάσματος των οικονομικών προκλήσεων, δίνοντας μάλιστα έμφαση στη οικονομική διάσταση του τομέα της εθνικής ασφαλείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των μερών του τριμερούς σχήματος και να διερευνήσουν τις δυνατότητες για τη περαιτέρω επέκταση αυτής της συνεργασίας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για οικονομικές και επιχειρηματικές υποθέσεις, Μανίσα Σινγκ, ήταν η οικοδέσποινα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσιώτης, ο Αναπληρωτή Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Θεόδωρος Μπιζάκης, και ο Αναπληρωτής Πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μπενιαμίν Κράσνα.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σε κοινή δήλωση, η οποία εκδόθηκε από τις τέσσερις κυβερνήσεις για τον «Πρώτο Οικονομικό Διάλογο» μεταξύ των χωρών αυτών, αναφέρεται ότι τη συνάντηση φιλοξένησε η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Οικονομικές και Επιχειρηματικές Υποθέσεις Manisha Singh με τη συμμετοχή του Κύπριου Πρεσβευτή Μάριου Λυσιώτη, του Έλληνα Επιτετραμμένου Θεόδωρου Μπιζάκη και του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Benjamin Krasna.

«Στις 25 Ιουλίου, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, συναντηθήκαμε στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουμε τη σημασία της οικονομικής εμπλοκής ως μέρος της κοινής μας δέσμευσης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.

Η συνάντηση ακολουθεί την κοινή δήλωση της 20ης Μαρτίου 2019 της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προστίθεται.

Σε εκείνη την συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό και αναφέρθηκε στη σημασία της αυξημένης συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «οι αξιωματούχοι συζήτησαν οικονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση κοινών οικονομικών υποθέσεων και ζητημάτων εθνικής ασφαλείας, που σχετίζονται με την οικονομία».

Οι αξιωματούχοι, σημειώνεται, «δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των μερών που απαρτίζουν τον τριμερή μηχανισμό για αυτά και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομία και να διερευνήσουν την προοπτική για περαιτέρω συνεργασία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση