ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλοκαίρι με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε πλήρη ανάπτυξη εισέρχεται και πάλι το πρόγραμμα εργασιών των εταιρειών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τεμάχια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ιδιαίτερα θερμό από πλευράς δραστηριοτήτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να είναι το ερχόμενο καλοκαίρι. Μετά την ExxonMobil και τις εργασίες στο τεμάχιο 10, το πρόγραμμα εργασιών των αδειοδοτημένων εταιρειών εισέρχεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης. Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στην «Κ», το επόμενο διάστημα στο χορό των γεωτρήσεων θα μπει και η κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν, τους επόμενους μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις τουλάχιστον γεωτρήσεις, σε ισάριθμα τεμάχια της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου. Οι δυο γεωτρήσεις θα αφορούν επιβεβαίωση κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια ερευνητική. Παράλληλα με τις γεωτρήσεις στο κάδρο των δραστηριοτήτων υπάρχει και η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Με τα σημερινά δεδομένα, οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού. Η κορύφωση των δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ ενδεχομένως να συνοδευτεί με επιστροφή της Τουρκίας σε καθεστώς προκλήσεων με την παρουσία γεωτρύπανου στην ευρύτερη περιοχή. Όπως έχει γράψει η «Κ», ένα από τα τέσσερα γεωτρύπανα που διαθέτει η Τουρκία είναιπρογραμματισμένο να έλθει στην περιοχή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

ΕΝΙ-TOTAL

Λαμβάνοντας υπόψη πως το πρόγραμμα εργασιών της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum έχει εισέλθει σε φάση υλοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εργασίες που έχουν προγραμματιστεί από την άλλη κοινοπραξία που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ. ΕΝΙ και TOTAL αναμένεται να επιστρέψουν στην ΑΟΖ με δυο γεωτρήσεις, η μια εκ των οποίων στο τεμάχιο 6. Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα και εφόσον το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί θα ολοκληρώσει τις εργασίες του, σε άλλο έργο της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Το τρυπάνι που θα χρησιμοποιηθεί από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία θα είναι το SAIPEN 10000, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε σημείο στο οποίο υπάρχουν δεδομένα για κοίτασμα υδρογονανθράκων σε εμπορεύσιμη κατάσταση. Εν προκειμένω πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το 2018 η κοινοπραξία εντόπισε κοίτασμα το οποίο αρχικά υπολογίζεται από 6 έως 8 tcf. Πρόκειται για το κοίτασμα «Καλυψώ», στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση. Οι ανακοινώσεις είχαν γίνει από την ιταλική εταιρεία και τον Εκτελεστικό πρόεδρο της Εταιρείας Claudio Descalzi, τον Απρίλιο του 2018. Στο περιθώριο συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στο Κάιρο ο κ. Descalzi εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος» προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα». Η κοινοπραξία Γάλλων και Ιταλών μετά την πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιήσει και μια δεύτερη, προφανώς, σε άλλο στόχο για τον οποίο υπάρχουν σεισμολογικά δεδομένα.

ExxonMobil

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των εργασιών στο τεμάχιο 10 και το «Glaucus-2» έδωσαν μια ελπιδοφόρα προοπτική στο σχεδιασμό που έχει γίνει από πλευράς της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρητικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από το βρετανικό γεωτρύπανο Stena Forth στις 20 Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες περιλάμβαναν και δοκιμές παραγωγής, κατέδειξαν την παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Τα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν επέκταση των δραστηριοτήτων στο άλλο τεμάχιο που παραχωρήθηκε τελευταία από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι επόμενες εργασίες είναι προγραμματισμένες στο τεμάχιο 5 στο οποίο θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία.

Και νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 10

Ωστόσο, οι εργασίες της ExxonMobil δεν περιορίζονται μόνο στο τεμάχιο 5. Όπως είπε η Υπουργός Ενέργειας πρόσφατα, η κοινοπραξία του τεμαχίου 10 θα πραγματοποιήσει νέες εργασίες εντός του τεμαχίου για κάποιες πτυχές που χρειάζονται κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως είπε. Οι εργασίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από το γεωτρύπανο Stena Forth το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για εργασίες που πραγματοποιεί εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί, για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα, αλλά και των δυνητικών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης. «Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων, που συνελέγησαν από τις γεωτρητικές και δοκιμαστικές εργασίες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ