ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Δυο τα προβλήματα από την έρευνα της Ερευνητικής

«Δεν λαμβάνει υπόψη το ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο της Συνεργατικής που προβλεπόταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν εξετάστηκε η αρχική αστοχία»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην πρώτη τοποθέτηση της κυβέρνησης σχετικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, προχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ, σημείωσε πως «από τα όσα έχω προσωπικά δει, υπάρχουν δυο μεγάλα προβλήματα, Όχι στο πόρισμα αλλά στην ίδια την έρευνα. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίου λειτουργούσε η Συνεργατική Τράπεζα».

«Γίνεται μια μεγάλη ανάλυση για το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο, δεν φαίνεται όμως να υπάρχει συνείδηση ότι λειτουργούσαμε στην Τραπεζική Ένωση και πως τα ενδεχόμενα τα οποία υπήρχαν έναντι του χειρισμού που έκανε ο υπουργός και η κυβέρνηση ποια ήταν. Εννοούμε ότι ο τελικός χειρισμός που έγινε σε εκείνο το οποίο θεωρήθηκε ικανό από του διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να αναβαθμίσει στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου που ρητά το ανέφεραν, έφερε στο τέλος την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και αυτή ακριβώς η απόφαση είναι αυτή που επιφέρει ευθύνες στην κυβέρνηση και τον υπουργό» σημείωσε.

Αυτό που δεν εξέτασε η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «είναι τι προβλεπόταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το 2013 τι θα γινόταν στον Συνεργατισμό εάν δεν υπήρχε η πολιτική συμφωνία που έγινε και θα έλεγα όχι από αυτή την Κυβέρνηση, για να χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Θα γινόταν κούρεμα. Έγιναν κάποιοι χειρισμοί από την Κυβέρνηση και έγινε η συγχώνευση με την Ελληνική Τράπεζα».

«Το δεύτερο είναι ότι δεν εξετάστηκε η αρχική αστοχία. Είχε γίνει μια εκτίμηση από την Κεντρική Τράπεζα και του συμβούλους της, ότι ο Συνεργατισμός χρειαζόταν κεφάλαιο 1,500 εκατομμύρια. Δεν πέρασε πολύς καιρός και χρειάστηκαν άλλα 200 και ούτε εκεί υπάρχει μια τεκμηριωμένη χρηματοοικονομική-τεχνοοικονομική ανάλυση αν όντως ήταν έτσι τα πράγματα. Αυτό δεν έγινε τότε αλλά θα έπρεπε να γίνει από μια Ερευνητική Επιτροπή» κατέληξε.

ΑΚΕΛ: Τεράστιες ευθύνες και λάθη

Παύση του υπουργού Οικονομικών ζητά το ΑΚΕΛ επισημαίνοντας την ύπαρξη ευρύτερων ευθυνών της κυβέρνησης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σχολιάζοντας το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής στο Τρίτο, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι δεν γίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ενημερωνόταν για όσα συνέβαιναν.

Υπάρχουν, είπε, τεράστιες ευθύνες και λάθη τα οποία έγιναν με προεκτάσεις που καταγράφονται στο πόρισμα. Ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος, είπε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των πιθανών αστικών και ποινικών ευθυνών οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν από την αστυνομία και το Γενικό Εισαγγελέα.

ΔΗΚΟ: Παραπλάνηση της Βουλής

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με την παύση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, για το δικό της καλό και για να μην κλονιστεί η αξιοπιστία της.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι με βάση το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών και αστικές και ποινικές ευθύνες σε άλλους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ευθύνες, πρόσθεσε, φαίνεται να έχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ανέφερε ο κύριος Παπαδόπουλος, γνώριζε για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού και παραπλάνησε την κοινή γνώμη. Ανέφερε, ακόμη, ότι ευθύνες εντοπίζονται και για την Κεντρική Τράπεζα που αφορούν μη ικανοποιητικό εποπτικό έλεγχο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε παραπλάνηση της Βουλής, λόγω της εικόνας που προσπάθησαν κάποιοι να μεταφέρουν, σε σχέση με το τι ίσχυε στην πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση