
Kathimerini.com.cy
Με το δείπνο ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών άνοιξε η αυλαία της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες υποδέχθηκε τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ερσίν Τατάρ, Γιώργο Γεραπετρίτη, Χακάν Φιντάν και τον υφυπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι με το δείπνο να ολοκληρώνεται στις 20:00 ώρα Νέας Υόρκης, αλλά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξέρχεται του από το κτήριο λίγο μετά τις 21.00. Μαζί τους παρακάθισαν και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ.
«Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση»
Ερωτηθείς για την «αργοπορία», είπε ότι «ήταν μια ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση, να δούμε αύριο πώς θα εξελιχθεί». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, αναχώρησε, μαζί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν κατά τις 21.00, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξερχόμενοι, οι κ.κ. Τατάρ και Φιντάν κρατούσαν ο ένας τον άλλο από το μπράτσο.
Τα είπε με Φιντάν ο Χριστοδουλίδης
Ενδιαφέρον για επίτευξη λύσης στα ευρωτουρκικά εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη αμέσως μετά το δείπνο που παρέθεσε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στο πλαίσιο της άτυπης διευρυμένης συνάντηση για το Κυπριακό, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ήταν μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του κ. Φιντάν και ότι ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι υπέρ των θετικών εξελίξεων στα ευρωτουρκικά, φτάνει να υπάρξει όμως πρόοδος στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και στο Κυπριακό.
Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το όραμα του προέδρου μας για αυτό το θέμα είναι πολύ σαφές. Ενεργούμε πάντοτε στη βάση του αμοιβαίου οφέλους (win-win, kazan-kazan όπως είπε χαρακτηριστικά). Δεν υστερούμε ποτέ σε ενσυναίσθηση προς την απέναντι πλευρά. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δεχθούμε μια εξίσωση που θα αγνοεί τους Τούρκους και τα δικαιώματά τους».
Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας κατά νου κάποια σενάρια και ιδέες. «Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την προηγούμενη συνάντηση. Ασφαλώς, θα μιλήσουμε για τη συνέχειά τους. Σε αυτή τη συνάντηση, θα συζητήσουμε ποιες νέες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν και τι είδους συμφωνίες μπορούν να επιτευχθούν» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Τατάρ: «Σε φιλική ατμόσφαιρα το δείπνο»
Tο δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς συμμετέχοντες στην Άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στον απεσταλμένο του ομίλου Κίπρις. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Κίπρις, ο Τ/κ ηγέτης στις δηλώσεις του ανέφερε πως βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με εποικοδομητική και αποφασιστική στάση κι ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ που φιλοξενεί αυτές τις συναντήσεις.
Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε τη σημασία της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, δηλώνοντας ότι προσέρχεται σε αυτή για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα, τα οφέλη και τα δικαιώματα του τ/κ «λαού. Τα συμφέροντα του λαού μου έρχονται πρώτα», είπε.
Πρόσθεσε ότι μετά το τέλος της ολομέλειας «θ ’αξιολογήσει» το αποτέλεσμα της άτυπης συνόδου τόσο στον διεθνή, όσο και στον τ/κ και τουρκικό Τύπο και μετά θ’ αναχωρήσει για την κατεχόμενη Κύπρο.
Σήμερα το… κυρίως μενού
Το... κυρίως μενού, συνεχίζεται σήμερα, με την διμερή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, στις 10.25 πμ ώρα Νέας Υόρκης (17.25 ώρα Κύπρου) κι ακολουθεί λίγο αργότερα, στις 11.30πμ (18.30 ώρα Κύπρου) η Ολομέλεια η οποία θα καταλήξει σε... δεύτερο γεύμα (σ.σ. τον ΠτΔ θα συνοδεύει ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου σε αυτό το δείπνο).
Πάντως οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένεται από την Άτυπη της Νέας Υόρκης επανεκκίνηση των συνομιλιών του Κυπριακού αλλά ούτε και κήρυξη κάποιου αδιεξόδου. Η κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ έμπειρων διεθνών παρατηρητών του Κυπριακού είναι πως την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν στην Γενεύη επηρεάζουν τόσο οι λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα του προσεχούς Οκτωβρίου όσο και το πως έχει αναδειχθεί σε τροχοπέδη το Περιουσιακό με το ζήτημα των Ε/κ περιουσιών στα Κατεχόμενα αλλά και τα εντάλματα σύλληψης εκ μέρους της ΚΔ. Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» o OHE θα εστιάσει σε αυτά με το ζητούμενο στη Νέα Υόρκη να αποτελεί η συνέχιση της εφαρμογής των ΜΟΕ και κάποια συμφωνία για το ζήτημα των διελεύσεων (οδοφράγματα). Επί τούτου μάλιστα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν φέρεται να έχει υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον κ. Γκουτέρες.