

Του Γιάννη Ιωάννου
Όπως κι αναμένονταν, χωρίς αποτέλεσμα αλλά και χωρίς κήρυξη ναυαγίου, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Άτυπη, υπό την μορφή Πενταμερούς, διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη. Οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε κοινό τόπο για την ανακοίνωση κάποιας συμφωνίας σε χαμηλό επίπεδο πολιτικής (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) για όσα είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο στη Γενεύη αλλά ούτε, φυσικά, προέκυψε οτιδήποτε ως προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού.
Η διαδικασία ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως «facesaving» από έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού με τις δύο πλευρές να ξαναδίνουν ραντεβού πριν τα τέλη του χρόνου. Πριν και μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα -που πλέον αποκτούν την σημασία ορόσημου για την συνέχεια των προσπαθειών.
Ακόμη μια Άτυπη
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα τέσσερα εκ των έξι σημείων των ΜΟΕ του περασμένου Μαρτίου στη Γενεύη, αναφέροντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των σημείων διέλευσης (οδοφράγματα). Συμφωνήθηκε επίσης να γίνουν δύο νέες συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών. Όπως ανέφερε θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα ακολουθήσει νέα πενταμερής σε ημερομηνία, που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» θα οριστεί για τα μέσα Νοεμβρίου. Ο ΓΓ στο τέλος πρόσθεσε πως στο τραπέζι τέθηκαν νέα ΜΟΕ προς συζήτηση. «Υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες. «Ωστόσο είμαι χαρούμενος για τα βήματα που έχουν γίνει, αν και θα ήθελα περισσότερα», συνόψισε στο καταληκτικό του σχόλιο.
Καλό… Νοέμβριο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Άτυπης ανέφερε πως θεωρεί τα αποτελέσματα της διάσκεψης προς την ορθή κατεύθυνση. «Μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση. Βλέπουμε μία μικρή αλλά σημαντική πρόοδο προς την κατέυθυνση του μεγάλου στόχου που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ επίσης σημαντικό το ότι έχει καθοριστεί η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και η επόμενη διευρημένη συνάντηση μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα».
Έδειξε Τατάρ και Τουρκικό Στρατό
Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης, ο ΠτΔ έδειξε προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για την μη επίτευξη αποτελέσματος. «Όχι μόνο αποδεχτήκαμε την εισήγηση της Τ/κ πλευράς για άνοιγμα των σημείων στη Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα, αλλά θέλω να σας πω ότι έγινε αρκετή συζήτηση για το σημείο διέλευσης στην Αθηένου, αλλά η τουρκική πλευρά δεν ήταν σε θέση να πάρει τελικές αποφάσεις με αναφορές για εμπλοκή του τουρκικού στρατού, ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του, κάτι που ισχύει και για τα Κόκκινα». «Θέλαμε να υπάρξει πρόοδος, νέες προτάσεις και να καθοριστούν τα νέα ραντεβού. Αυτά έγιναν», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.