ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΕ: Γίνονται διαβήματα για αποτροπή της αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την εποικοδομητική στάση της ε/κ πλευράς, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζοντας πως η επανέναρξη των συνομιλιών δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το σώμα για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά αναμένει να καταστεί εφικτό ο διορισμός ενός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, στον οποίο επανέλαβε την ετοιμότητά μας για την πραγματοποίηση μια κοινής συνάντησης με τον κ. Τατάρ στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την προστιθέμενη αξία που θεωρούμε ότι θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο κ. Λετυμπιωτης είπε ότι όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ως γνωστό, και αυτό δεν είναι μόνο δική μας θέση αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αναφέρει, τα όποια ζητήματα τα οποία θέτει η Τουρκία ψηλά στις προτεραιότητές έχουν άμεση σχέση και συνδέονται μαζί με την πορεία, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και την πορεία αυτών των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν αναμένεται απάντηση από τον κ. Τατάρ για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου «θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία, υπενθυμίζοντας πως την θέση αυτή την διατύπωσαν ομόφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόσφατη δήλωσή τους».

«Αναμένουμε αυτό να καταστεί εφικτό και να διοριστεί το συντομότερο δυνατόν ένας απεσταλμένος ούτως ώστε να μπορεί να διερευνήσει αυτήν την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», επισήμανε.

Έχουμε στείλει σαφή μηνύματα

Σε ερώτηση αν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες της ε/κ πλευράς σε σχέση με τα αποτελέσματα των επαφών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «οι προσδοκίες δεν πρόκειται ποτέ να χαμηλώσουν, ιδιαίτερα όσο αφορά το ύψιστο θέμα, το εθνικό μας θέμα».

«Έχουμε πάει στη Νέα Υόρκη, είπε, με στόχο να παρουσιάσουμε τις δικές προτάσεις, να παρουσιάσουμε για ακόμη μια φορά την δική μας εποικοδομητική στάση», είπε, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης το ΟΗΕ έχει στείλει πολύ σαφή μηνύματα».

«Σαφή μηνύματα και προς τον κ. Ερντογάν, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε, τονίζοντας ότι τα μηνύματα αυτά τα έχει λάβει η διεθνής κοινότητα ότι είναι η δική μας πλευρά που έχει αναλάβει πρωτοβουλία, είναι η δική μας πλευρά που έχει υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, εποικοδομητικές προτάσεις, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε εμείς, που παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη βάση.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη δική μας εποικοδομητική στάση», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν να καταστεί σαφής για ακόμη μια φορά η προσήλωσή μας στην συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και την ίδια στιγμή να επικοινωνήσουμε στον ΓΓ την προστιθέμενη αξία που θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε, για να προσθέσει ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως άλλωστε πραγματοποιούμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ ακριβώς για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ορίζοντα μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετακινηθούμε ούτε κατά το ελάχιστο από αυτά τα οποία προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τούρκου Προέδρου περί ενδεχόμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Λετυμπιώτης, αφού ανέφερε ότι οι σχέσεις Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστές εδώ και καιρό, πρόσθεσε πως γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε αυτό, στο βαθμό που η διπλωματία μας το επιτρέπει να αποφευχθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους Τ/Κ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα μέτρα είναι έτοιμα, για να προσθέσει πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατία κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή θα τα ανακοινώσει.

Οι δηλώσεις των αρχηγών κομμάτων

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, ΜΟΕ και συλλογικότητα

Προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, προώθηση θετικής ατζέντας με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και συλλογικός χειρισμός είναι τα τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η ε/κ πλευρά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Σε δηλώσεις της στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες και την ομολογουμένως αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας, τις απαράδεκτες αξιώσεις της, εμείς οφείλουμε με στοχοπροσήλωση και επιμονή να εντείνουμε τις προσπάθειες για διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου στο συμφωνημένο πλαίσιο που είναι βεβαίως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Χρειάζεται, ανέφερε, να υπάρξει συντονισμός για τα επόμενα βήματα και «όπως έχουμε δηλώσει και άλλες φορές χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε βήμα και κάθε ευκαιρία για να ενημερώσουμε αναφορικά με το τι εξακολουθεί να τεκταίνεται εδώ στην ΚΔ και πως θα ασκήσουμε επιρροή στην Τουρκία για να σταματήσει αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις».

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι πάντα έτοιμος να συμβάλει θετικά και να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την ορθή κατεύθυνση, «για να μπορέσουμε ακριβώς να οδηγηθούμε ένα βήμα παραπέρα, στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά».

Η κ. Δημητρίου στάθηκε στη σημασία της σημερινής συνάντησης αναφέροντας πως «αν μπορούμε κοντολογίς να θέσουμε τρία σημεία, είναι η προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, η θετική ατζέντα που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή μαζί με τα ΜΟΕ που πρέπει να δρομολογηθούν και που είναι απολύτως απαραίτητα και ο συλλογικός χειρισμός».

Εξέφρασε ακόμη ετοιμότητα εκ μέρους του ΔΗΣΥ να αναλάβει το κόμμα το δικό του ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, υποδεικνύοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμπεδωθεί η προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, ο ΔΗΣΥ έχει προχωρήσει με τις δικές του πρωτοβουλίες, στις οποίες περιλαμβάνεται η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα τ/κ κόμματα, «και βεβαίως θα συνεχίσουν και άλλες συναντήσεις εντός των ημερών».

«Είναι η ώρα λοιπόν της συλλογικής ευθύνης και αυτό πράττουμε κι εμείς με τη σειρά μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τα ΜΟΕ που προτίθεται π Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει προς τους Τ/κ, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι έχει γίνει μια ενημέρωση γι’ αυτό το θέμα τόσο σήμερα όσο και στην προηγούμενη συνάντηση του ΕΣ, ανέφερε ωστόσο πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε πέρα από αυτό καθώς δεν θα ήταν σωστό, όπως είπε, να προκαταλάβει ή να δημιουργήσει τις οποιεσδήποτε εντυπώσεις οι οποίες ενδεχομένως μάλιστα να λειτουργήσουν και αρνητικά.

Ερωτηθείσα αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε κάτι συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά τη συμβολή της ως Προέδρου του ΔΗΣΥ ή και ως Προέδρου της Βουλής η κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο πέραν της ενίσχυσης των θέσεων και των αξιώσεων μας μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που είναι ο ρόλος που διέπει τη Βουλή αλλά και πολιτική μας ευθύνη και συγκεκριμένες ενέργειες μέσα και από την παρουσία μας σε διάφορα φόρουμ ως πολιτικές ομάδες, ως πολιτικές δυνάμεις».

«Και βεβαίως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ακριβώς προσθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά και συνεχίζει εντατικά και επανέλαβε το πόσο σημαντικό είναι όλες αυτές οι δράσεις να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και στην εμπέδωση της θέσης ότι «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν ούτε και από το πλην, αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε».

Για τις προσπάθειες εποικισμού κατά μήκος της νεκρής ζώνης η κ. Δημητρίου είπε ότι πρόκειται για πολύ ανησυχητικές εξελίξεις οι οποίες προβληματίζουν όλους τους πολίτες που παρακολουθούν όλα αυτά που επιχειρούνται συνεχώς από την Τουρκία.

«Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, θα το επαναλάβουμε και σήμερα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την ίδια τη λύση», ανέφερε και επανέλαβε πως θα πρέπει ως εκ τούτου να ενταθούν οι προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η ε/κ πλευρά να παραμείνει ξεκάθαρη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να παραμείνει ξεκάθαρη σχετικά με τον στόχο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν το 2017, ανέφερε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και την ενημέρωση των κομμάτων για το αποτέλεσμα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εξαγγελία των μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα, αλλά και να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.

Στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίας ο κ. Στεφάνου είπε ότι η ε/κ πλευρά πήγε με μεγάλες προσδοκίες στη Γενική Συνέλευση, αλλά δεν προέκυψε κάτι το σημαντικό, αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για να εκπληρώσουμε τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017

«Ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης του μακροβιότερου παρά ποτέ αδιεξόδου και έχοντας μια Τουρκία και μια τ/κ ηγεσία που παρουσιάζονται πολύ αρνητικές σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κινηθεί προς κάποιες σημαντικές κατευθύνσεις», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να παραμείνει ξεκάθαρη σχετικά με τον στόχο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν το 2017, διευκρινίζοντας ότι επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις, περιλαμβανομένης και αυτής που αφορά την πολιτική ισότητα.

Επιπλέον, είπε ότι η ε/κ παραμένει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης, τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, και θα πρέπει να προχωρήσει στην εξαγγελία των μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα, καθώς, όπως είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Τ/κ που βρίσκονται κάτω από πολύ μεγάλη πίεση από μέρους της Τουρκίας και σίγουρα δυστυχούν σε μια κατάσταση μη λύσης του Κυπριακού.

«Την ίδια ώρα, θα πρέπει να διαμορφώσουμε θετική ατζέντα από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία, με θέματα που αποτελούν προτεραιότητα της Τουρκίας, χωρίς να παραβιάζουμε τις κόκκινες γραμμές μας», συνέχισε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του τα ενεργειακά θέματα αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κεντρικό άξονα μιας θετικής ατζέντας που στόχο θα έχει να δημιουργήσει δυναμική, να απελευθερώσει κίνητρα για να κινηθεί η Τουρκία προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Θέλω ξανά να τονίσω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση, ούτε και πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη λογική της λύσης των δύο κρατών, αφού δεν αποτελεί λύση για την Κύπρο, αλλά απαρχή για νέες περιπέτειες», τόνισε ο ΓΓ, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να αποδεχθεί και τη λογική της κυριαρχικής ισότητας που προβάλλει και προτάσσει η τ/κ ηγεσία γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει στην πραγματικότητα δύο κράτη.

«Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και στις προσπάθειες να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Σε ερώτηση για το πώς θα περιέγραφε την προσπάθεια για αναβίωση των συνομιλιών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η προσπάθεια αυτή είναι πολύ δύσκολη και γίνεται ακόμα δυσκολότερη από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι απενοχοποιημένη από τον διεθνή παράγοντα τόσο σε σχέση με την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, αλλά και σε ό,τι αφορά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

«Είναι γνωστό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2017 και εντεύθεν επιμερίζουν ευθύνη τόσο για την αποτυχία της διάσκεψης, όσο και για την αποτυχία διάρρηξης του αδιεξόδου στις δύο πλευρές, όσο και αν αυτό δεν μας αρέσει. Αυτό το εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να δημιουργεί νέα τετελεσμένα, όπως στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε άλλες περιοχές περιλαμβανομένης της Πύλα πρόσφατα. Επομένως εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και της απαισιοδοξίας που γεννά αυτή η κατάσταση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για να διαρρήξουμε το αδιέξοδο», σημείωσε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει με στοχευμένες πρωτοβουλίες αυτή την προσπάθεια. «Είναι φανερό ότι δεν μας βολεύει ούτε η μη λύση, ούτε το αδιέξοδο. Αυτό που μπορεί να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επίτευξη συνολικής λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ερωτηθείς για την ανέγερση κατοικιών στις κατεχόμενες περιοχές του Γερόλακκου, της Κερύνειας και της Δερύνειας και τις διαφαινόμενες προσπάθειες εποικισμού της περιοχής κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εκτός από τη Δερύνεια δεν υπάρχει άλλη συγκεκριμένη ενημέρωση για τον Γερόλακκο, πρόσθεσε όμως ότι πράγματι γίνεται μια ανάπτυξη κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και πως είναι φανερό ότι αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής για εκμετάλλευση του αδιεξόδου και της κατάστασης μη λύσης για να ενισχύονται τα τετελεσμένα και να δυσχεραίνεται η προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

«Αυτό πρέπει να πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές μας όσο περνά από το δικό μας χέρι για να πετύχουμε τη διάρρηξη του αδιεξόδου, άλλη επιλογή δεν υπάρχει», τόνισε σχετικά.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με εταιρείες ενέργειας στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σήμερα.

Συμπλήρωσε σχετικά με την αξιοποίηση των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020 την οποία επανακατέθεσε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως πιστεύει ότι μέσα από αυτή την προσέγγιση μπορούν να αυξηθούν οι πιθανότητες να ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η Τουρκία θα κινηθεί θετικά, εμείς όμως πρέπει να το προσπαθούμε χωρίς να παραβιάζουμε τις κόκκινες γραμμές μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ένα κίνητρο να το μετατρέψει σε αντικίνητρο αν δοθεί κάτι πριν από την ώρα του», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η πρόταση του ΑΚΕΛ για την Τουρκία είναι ό,τι γίνει σε σχέση με τα ενεργειακά να γίνει μετά από τη λύση του Κυπριακού.

ΕΛΑΜ: Καμία πρόοδος στη Ν. Υόρκη, να τεθεί σε ορθή βάση το Κυπριακό 

Τη θέση ότι καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί όσον αφορά το Κυπριακό κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό, όπου τα κόμματα ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις κινήσεις του στη Νέα Υόρκη.

«Διαπιστώνουμε ότι χρόνια υποχωρήσεων με μέτρα εμπιστοσύνης δε λειτούργησαν, χρόνια οδυνηρών διχοτομικών συμβιβασμών στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα«, είπε ο κ. Γεάδη, προσθέτοντας ότι «αντίθετα ελλοχεύουν κίνδυνοι που υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε μία δικοινοτική διαφορά και μετατρέπουν το θύμα σε θύτη και αντίθετα».

Υπογράμμισε ότι πρέπει «να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό πάνω στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ως πρόβλημα εγκλημάτων πολέμου και να απεγκλωβιστούμε από δικοινοτικές προσεγγίσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που έχει προκύψει μετά από εξαγγελίες των κατοχικών αρχών για σχέδιο κοινωνικών κατοικιών στον κατεχόμενο Γερόλακκο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση μέχρι στιγμής και θα υπάρξει σε μετέπειτα στάδιο, αν γίνει κάτι.

Όσον αφορά την πρόταση να τεθεί το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Γεάδη εξέφρασε λύπη λέγοντας ότι «αυτές οι προσεγγίσεις αποτελούν γελοιότητες».

«Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί ότι η Τουρκία δε θέλει το φυσικό αέριο της Κύπρου, αλλά την ίδια την Κύπρο. Ως εκ τούτου, και όλο το φυσικό αέριο να χαρίσουμε στην Τουρκία, το Κυπριακό δε θα λυθεί και η Τουρκία δε θα αποχωρήσει από την Κύπρο. Ως εκ τούτου χρειάζεται σοβαρή και σωστή στρατηγική για να πολεμήσουμε την κατοχή της πατρίδας μας», συνέχισε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο συμφωνεί το ΕΛΑΜ με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε ότι έχει διαφορετική προσέγγιση και ότι έχει θέσει τη διαφωνία του με τα ΜΟΕ. «Νομίζω τα παραδείγματα που έχουμε ενώπιόν μας όλα αυτά τα χρόνια δικαιώνουν το ΕΛΑΜ. Τα ΜΟΕ έχουν αποτύχει παταγωδώς. Βλέπουμε δυστυχώς να αναβαθμίζεται η τ/κ κοινότητα σε επίπεδο ισότιμου συνομιλητή και αντί αυτού η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβαθμίζεται», είπε.

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει να αναδείξουμε το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση, όχι ως ένα δικοινοτικό, αλλά ως ένα διεθνές πρόβλημα» και διευκρίνισε ότι «δε ζητάμε επανένωση της πατρίδας μας, αλλά απελευθέρωση, γιατί η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη και όχι μοιρασμένη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση