ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κινητικότητα ενόψει ειδικού απεσταλμένου

Κυπριακό σε αναμονή για τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα με τον ελέφαντα στο δωμάτιο να είναι ο Ερντογάν στην… Αθήνα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Εβδομάδες εξελίξεων αναμένονται στο Κυπριακό με φόντο τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια περίοδο που θα διαρκέσει ως τα μέσα Ιανουαρίου -όπου κι αναμένονται τα προσχέδια των δύο εκθέσεων του κ. Γκουτέρες (ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλές υπηρεσίες). Συμπυκνωμένος χρόνος, διπλωματικά, που εμπεριέχει τρία ορόσημα που σχετίζονται με την Τουρκία ως προς την τελική κατάσταση διαμόρφωσης των πραγμάτων σε σχέση με το αδιέξοδο των συνομιλιών. Τρεις άξονες δείχνουν, σε αυτό το επίπεδο, να είναι σημαντικοί:

  • Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, να φανερώνει προθέσεις αλλά και τάσεις σε σχέση και με το Κυπριακό -όντας, ο Τούρκος Πρόεδρος, ο μεγάλος… ελέφαντας στο δωμάτιο
  • Το «κλείδωμα» του διορισμού ειδικού απεσταλμένου εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου πρακτικά να υπάρξει κινητικότητα «επί του εδάφους»
  • Οι ευρωτουρκικές σχέσεις με φόντο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου (14-15) όπου οι σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών έχουν και κυπριακό αποτύπωμα

Η Κολομβιανή πολιτικός και διπλωμάτης Μαρία-Άντζελα Ολγίν Κουέγιαρ θα είναι, εκτός απροόπτου, η νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Κυπριακό με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έγκριση του διορισμού της από τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Κλειδώνει» η Ολγίν

Σε αναμονή έγκρισης από Λευκωσία, αλλά και από την τουρκική πλευρά, βρίσκεται ο διορισμός της Μαρία-Άντζελα Ολγίν Κουέγιαρ στο ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Το όνομα της διέρρευσε νωρίτερα, δημοσιογραφικά, ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου θα κλειδώσει δεδομένου ότι δεν προέρχεται από χώρα της Κοινοπολιτείας ή της ΕΕ -πτυχές για τις οποίες, διαχρονικά, η Άγκυρα δημιουργεί εμπόδια. Η κ. Ολγίν, 60 ετών, θεωρείται πολύπειρη διπλωμάτης καριέρας και πολιτικός με καταγωγή από την Κολομβία. Διετέλεσε η 25η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (2004-2006) και, ακολούθως, υπουργός Εξωτερικών της χώρας (2010-2018). Στο ενεργητικό της πιστώνονται δύο σοβαρές επιτυχίες σε επίπεδο άλυτων και μακροχρόνιων συγκρούσεων:

  • Η διαχείριση της επόμενης ημέρας της λεγόμενης «κρίσης των Άνδεων», του 2008, όπου η Κολομβία έφτασε στα πρόθυρα του πολέμου με το Εκουαδόρ και την Βενεζουέλα, κατάσταση που διαχειρίστηκε η ίδια όντας και πρέσβης της Κολομβίας στην Βενεζουέλα, νωρίτερα, την περίοδο 2002-2004
  • To μεγάλο breakthrough του 2016-2017 μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών του FARC-EP (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός) που οδήγησε στον αφοπλισμό της οργάνωσης σε μια από τις μεγαλύτερες, χρονικά, και σε επίπεδο κατακερματισμού εμφύλιες συγκρούσεις της Λατινικής Αμερικής του 20ου αιώνα (σ.σ. ξεκίνησε το 1964) με επίκεντρο την Κολομβία, τα γειτονικά κράτη και το διεθνές καρτέλ ναρκωτικών (Narcos)

Σημαντικά ορόσημα

Tόσο η Σύνοδος Ελλάδας-Τουρκίας, της προσεχούς Πέμπτης, στην Αθήνα όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια εβδομάδα μετά, στις Βρυξέλλες κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα στο Κυπριακό και αν ο ΟΗΕ θα έχει μια τελευταία ευκαιρία επανεκκίνησης των συνομιλιών μετά από έξι χρόνια απουσίας διαλόγου. Ο Ερντογάν από την Αθήνα αναμένεται να φανερώσει προθέσεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και οτιδήποτε θετικό εκεί θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην προσπάθεια του Κυπριακού. Στο επίπεδο των ευρωτουρκικών αναμένεται σημαντικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Άγκυρας-Βρυξελλών που, αναπόφευκτα, έχει και κυπρογενές αποτύπωμα. Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Τατάρ δείχνει να επιμένει στα περί δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας χωρίς αυτό να αναιρεί πως στα μέσα προς τέλη Γενάρη η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένου του ΓΓ, Μαρία-Άντζελα Ολγίν Κουέγιαρ, θα κρίνει επί του πεδίου -και ίσως με διάρκεια χρόνου εξαμήνου- αν υπάρχει πραγματικά το περιθώριο επανεκκίνησης του διαλόγου και επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση