ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Προδρόμου: Αναμένουμε πρωτοβουλία Γκουτέρες για επανέναρξη συνομιλιών

Όλες οι τοποθετήσεις των αρχηγών κομμάτων μετά την ενημέρωσή τους από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας η σύνοδος του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα της Ενέργειας στην παρουσία των δύο πρώην προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και Δημήτρη Χριστόφια και στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. 

Αναμένουμε από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εκεί από όπου μείναμε επεσήμανε σε δηλώσεις του με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Όπως εξήγησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και για το ενεργειακό, όπου ενημέρωσε ο υπουργός ενέργειας για τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ και για τις διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτημένους εταίρους του κοιτάσματος Αφροδίτη. Όπως είπε, το επόμενο διάστημα, θα μπορούν τα κόμματα να στείλουν τους εμπειρογνώμονές τους σε ενεργειακά θέματα στο Υπουργείο Ενέργειας, ούτως ώστε να ενημερωθούν περαιτέρω από τον κ. Λακκοτρύπη για τις εξελίξεις. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως από τη στιγμή που γίνονται ήδη διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν σωστό να γίνονται συζητήσεις δημοσίως. 

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της κας Λουτ, ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως η ίδια ανιχνεύει τις διαθέσεις των διαφόρων μερών ούτως ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Υπογράμμισε πως οι συναντήσεις της κας Λουτ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη και επανέλαβε πως η δική μας πλευρά αναμένει πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να επαναρχίσουν οι συζητήσεις εκεί όπου έχουν σταματήσει. 

Άντρος: Η διχοτόμηση, αφετηρία πολλών δεινών για την Κύπρο

Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό έκανε και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να πει περισσότερα γύρω από τη συνάντηση με την κα Λουτ καθώς όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη οι συναντήσεις και οι επαφές της.Σε ό,τι αφορα τα ενεργειακά ζήτησε περισσότερη ενημέρωση για το θέμα με τα εξειδικευμένα άτομα των κομμάτων να πηγαίνουν το επόμενο διάστημα στο υπουργέίο για περισσότερη ενημέρωση. Ξεκαθάρισε πως ο Πρόεδρος θα έπρεπε να πείσει πως δεν αποτελεί επιλογή η διαφοροποίηση του επιδιωκόμενου στόχου γιατί αυτό όπως είπε θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών, μία καταστροφική όπως είπε λύση για την Κύπρο. "Η διχοτόμηση θα είναι η αφετηρία πολλών δεινών για την Κύπρο" κατέληξε ο κ. Κυπριανού. 

Νικόλας: Καμία αισιοδοξία για επανέναρξη συνομιλιών

Την αντίθεσή του για να ξεκινήσουν οι διαπραγματευσεις εκεί που έμειναν εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος όπως επίσης για το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να ασκηθουν πιέσεις στην Αγκυρα. Όπως σημείωσε μετά και τα όσα δηλώνει η Άγκυρα και η τουρκική πλευρά δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και την κατάληξη σε μία δίκαιη λύση. 

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι η διερεύνηση ΟΗΕ μάς δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία απο αυτή που συνεχίζει εδω και 44 χρόνια. Η ΕΔΕΚ θεωρεί πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε διεθνή διάσκεψη με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ

Λιλλήκας: Έγινε μία λεπτομερής ενηνέρωση για την συνάντηση Λουτ

Το κυπριακό έχει μπει σε διαφορετική φάση δήλωσε ο κ. Λιλληκας. Τα διεθνή δεδομένα επηρεάζουν την μετέπειτα πορεία του κυπριακου.Υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι στην περίπτωση μίας διάσκεψης που δεν καταλήξει σε μία δίκαιη λύση. Η Τουρκία δεν έχει δείξει πρόθεση για μία δίκαιη λύση. Θα πρέπει να μας προβληματήσει να ετοιμάσουμε ολοκληρωμένες μελέτες για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, σχέδια δράσης για το τι θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατια. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών και ενωμένοι να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση για το καλό του τόπου μας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας σωστά χειρίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη συνάντηση με την κα Λουτ και μπορέί κάποιος να διαπιστώσει ποιός ευθύνεται για το ενδεχόμενο απουσίας προοπτικής.


Αβέρωφ: Δεν υπάρχει σχέδιο β' όπως δεν υπάρχει Κύπρος β'

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα λόγω ειλημμένης υποχρέωσης, τοποθετήθηκε για την ενημέρωση που δέχτηκαν και τις εκτιμήσεις του. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις και την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχέδιο β' όπως δεν υπάρχει και Κύπρος β'. Όπως εξήγησε δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα ενέργειας και σημείωσε πως είναι νωρίς για την εξαγωγή των οποιοδήποτε συμπερασμάτων γύρω από το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε την στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών. 


Περδίκης: Μόνο απογοητευση προκαλεί η ενημέρωση απο τη συνάντηση Λουτ

Όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά την επόμενη κίνηση απο τον κ. Αναστασιάδη σημαίνει πως αναμένει από την ε/κ πλευρά να δεχθεί τις προτάσεις της Τουρκίας.

Χρίστου: Το Εθνικο Συμβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις πέραν της ΔΔΟ

Την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά άλλες λύσεις πέραν από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. Ο κ. Χρίστου είπε πως η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία δεν άφησε τόσα χρόνια περιθώρια για να λυθεί το κυπριακό, συνεχίζεται και θα δούμε μια Τουρκία τα επόμενα χρόνια η οποία θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη δική της στάση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X