ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό: Ο Ερντογάν ενώπιον του Γκουτέρες

Σημασία αποδίδει η Λευκωσία στο κρίσιμο τετ-α-τετ του Τούρκου Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ για την συνέχεια

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η διαχρονικά συνδεόμενη με τυχόν εξελίξεις «μεγάλη εβδομάδα» του Κυπριακού ξεκινάει, στη Νέα Υόρκη, και στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου -σε μια συνάντηση στην οποία -όπως και στην ομιλία του την προσεχή Τετάρτη- θα επαναλάβει την ανάγκη επανέναρξης διαλόγου στο Κυπριακό και τη δέσμευση της Λευκωσίας προς την εν λόγω κατεύθυνση. Σημαντική ωστόσο κρίνεται η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, με την ίδια την Λευκωσία να το κοινωνεί και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΠτΔ κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη. Το κρίσιμο τετ-α-τετ του Τούρκου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού έχει πολλαπλές προεκτάσεις για την συνέχεια και φαντάζει ως… «Μεγάλη Τρίτη» για το Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού.

Θέλει να τον πείσει

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει το τελευταίο διάστημα σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα από τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» στο Κυπριακό στην οποία ενεπλάκησαν, μάλιστα, και κορυφαίοι αξιωματούχοι του Οργανισμού με επισκέψεις σε Κύπρο, Αθήνα, Άγκυρα και Βρυξέλλες. Η συνάντηση Γκουτέρες-Ερντογάν (σ.σ. με τον δεύτερο να κινείται ήδη διπλωματικά με σειρά πολυμερών επαφών στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ) κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για σειρά λόγων:

• Ξεκαθαρίζει το τοπίο μιας και προηγείται, χρονικά, της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες. Συνεπώς ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα μεταφέρει ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά που θα φανερώνουν το σκεπτικό αλλά και τις προθέσεις της Άγκυρας σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό

• Αποτελεί αμιγώς διπλωματικό έργο που, όπως συχνά συμβαίνει στο Κυπριακό διαχρονικά, θα πρέπει «να το πάρει πάνω του» ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να πείσει την τουρκική πλευρά για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό

• Κρίνει, καταληκτικά, αν θα υπάρξει τελικά τους επόμενους μήνες άρση του αδιεξόδου έξι ετών στο Κυπριακό κι αν θα υπάρξει, όντως, διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Καλά ενημερωμένες πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο πως αυτό θα καταστεί μάλλον εφικτό μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, ιδίως στη τρέχουσα συγκυρία, να δείξει διάθεση αδιαλλαξίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και να μη συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Ερντογάν-Γκουτέρες φέρνει εξελίξεις και διαμορφώνει την ατζέντα των δυναμικών μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΜΟΕ αλλά και δυσκολίες

Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κινητικότητας του βαλτωμένου, εδώ και χρόνια, Κυπριακού. Σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την άμεση επάνοδο στο τραπέζι του διαλόγου -πόσο μάλλον σε στάδιο κορύφωσης- ενώ χρονικά τοποθετείται για τα τέλη του χρόνου-αρχές νέου ως προς την κάθοδο του στη Κύπρο (σ.σ. πιθανόν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου) και την αρχή ενός δύσκολου, αλλά γνώριμου όλες αυτές τις δεκαετίες συνομιλιών στο Κυπριακό, δρόμου.

Από εκεί και πέρα η Λευκωσία, σε πολυμερές επίπεδο, θέλει να αποστείλει από τη Νέα Υόρκη και το σινιάλο της ετοιμότητας για συνομιλίες στο Κυπριακό μέσω του διπλωματικού εργαλείου των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) που θέλει να εξαγγείλει -όπως αναφέρθηκε και στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- σε ένα ευνοϊκό χρονικό timing και θα αφορούν αμιγώς στη βελτίωση των συνθηκών της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε αυτό το επίπεδο γίνεται αντιληπτό, πως σε συνδυασμό με την κάθοδο στη Κύπρο, από τον ΟΗΕ, ενός διορισμένου ειδικού απεσταλμένου, η Λευκωσία θέλει να διατηρήσει το καλό κλίμα και, επιπλέον, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κινητικότητας στο Κυπριακό τόσο στρατηγικά (αποφυγή blame-game ακόμη και αν η στάση της Άγκυρας παραμένει σκληρή) όσο και τακτικά - αναλόγως εξελίξεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση