ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος-Ομάν συμφώνησαν επίσπευση διεργασιών για συνομολόγηση διακρατικών συμφωνιών

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε διεξοδικά τον ομόλογό του για τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ομάν συμφώνησαν όπως επισπεύσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση και να εντατικοποιήσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον αρμόδιο Υπουργό για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας Yusuf bin Alawi bin Abdulla στο Μουσκάτ, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ομάν, διαπιστώνοντας το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την προσήλωση Λευκωσίας και Μουσκάτ στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μέσω του διαλόγου και στη βάση θετικής ατζέντας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επισπεύσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση και όπως εντατικοποιήσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης προσεχώς του επόμενου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεων βάσει του υφιστάμενου Μνημονίου μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε διεξοδικά τον ομόλογό του για τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στο όραμα για θεσμοθέτηση περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στα Κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων της ΕΕ με τα Κράτη της εν λόγω περιοχής, μέσα από κοινές δράσεις που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σημερινών προκλήσεων καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε το Ομάν να συμμετάσχει στις πολυεθνικές ασκήσεις «Νέμεσις» και «Αργοναύτης» που διοργανώνει ετησίως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την ευκαιρία, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβίβασε μέσω του Υπουργού για Εξωτερικές Υποθέσεις τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Σουλτάνο του Ομάν και απηύθυνε πρόσκληση στον Ομανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο το προσεχές διάστημα, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τελευταίο.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό του Βασιλικού Γραφείου, Στρατηγό Sultan bin Mohammed al-Nu’amani, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για την ανάγκη ενίσχυση της συνεργασίας τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της ασφάλειας και των αντίστοιχων υπηρεσιών πληροφοριών, αναγνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι κοινές.

Στο περιθώριο των επίσημων επαφών, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεναγήθηκε το πρωί στο Μεγάλο Τέμενος του Σουλτάνου Καμπούς, ενώ το βράδυ θα συναντήσει Κύπριους που ζουν και διαμένουν στο Ομάν.

Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ομάν θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση