ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίστα Γιωρκάτζη: Η εργαλειοποίηση του πολιτικού εκβιασμού

Ολοκληρώθηκε το επεισόδιο ενός σήριαλ που απασχόλησε την κυπριακή Βουλή και κατ’ επέκταση την κυπριακή κοινωνία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με την ψήφιση της δημοσιοποίησης της περιβόητης Λίστα Γιωρκάτζη ολοκληρώθηκε το επεισόδιο ενός σήριαλ που απασχόλησε την κυπριακή Βουλή και κατ’ επέκταση την κυπριακή κοινωνία. Ανοίγει δε με τη δημοσιοποίηση της λίστας στην ιστοσελίδα της Βουλής, ένα νέο κεφάλαιο που περιέχει διαπομπεύσεις προσώπων και εταιρειών με τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους οικονομικών δεδομένων. Να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση της λίστας εγκρίθηκε από τη Βουλή υπό τα δεκανίκια και τη νομική ασπίδα της ασυλίας που έχει το σώμα και τα μέλη του απέναντι σε αστικές και ποινικές ευθύνες. Παραγνωρίζοντας βέβαια πως αυτή η εξουσία στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται υπέρ του λαού και όχι εναντίον του.

Στη Λίστα περιλαμβάνονται στοιχεία για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που προέρχονται από εμπορικές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, ΚΕΔΙΠΕΣ) και με βάση πληροφόρηση της «Κ», τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, η τράπεζα αρνείται πως έχει δώσει αυτή τα στοιχεία. Αυτό δημιουργεί εύλογες υποψίες πως στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας υπό τις οδηγίες της κας Γιωρκάτζη έκαναν εξαγωγή των σχετικών στοιχείων μέσω της πρόσβασης που έχουν στα τραπεζικά συστήματα. Πρακτική, η οποία –αν επιβεβαιωθεί– σε κάθε περίπτωση μπορεί να οδηγεί σε αστικές και ποινικές ευθύνες επί παντός υπευθύνου.

Επί της ουσίας

Η λίστα παρουσιάζει πολιτικά πρόσωπα, συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και εταιρείες συνδεδεμένες με αυτά να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τραπεζικά παρατραβήγματα με υπερβάσεις από λίγα ευρώ μέχρι και εκατομμύρια. Η λίστα παρουσιάζει επίσης μη εξυπηρετούμενους δανεισμούς μεγάλων εταιρειών της χώρας, επειδή μέτοχοι αυτών των εταιρειών μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια ημικρατικών οργανισμών ή και δημόσιων οργανισμών ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε πολλές περιπτώσεις τα σχετικά δάνεια προσώπων έχουν ήδη ξοφληθεί ή δεν υπάρχουν σήμερα ως αποτέλεσμα διακανονισμού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν ανακρίβειες και είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια της τότε διοικήτριας να «χώσει» συγκεκριμένα ονόματα στη λίστα για μικροποσά (10 ή 20 ευρώ) έτσι ώστε να ενισχύσει την επιρροή της ή και να τιμωρήσει επικριτές της.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Ζητούμενα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν εξηγήσεις προκύπτουν για δάνεια εκατομμυρίων από πολιτικά πρόσωπα ή και εταιρείες τους. Θα πρέπει τα συγκεκριμένα πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις για την τόσο μεγάλη έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, τους όρους του δανεισμού και να αποδείξουν, αν δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, επωφελούμενοι της ανοχής της τράπεζας εκ της θέσεώς τους. Μέγα θέμα θα προκύψει επίσης αν συγκεκριμένοι βουλευτές με μεγάλη έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετείχαν σε συζητήσεις για νομοθετήματα που αφορούσαν τις τράπεζες που τους δανειοδότησαν ή και τις νομοθεσίες εκποιήσεων και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και ποια στάση τήρησαν σε αυτά τα θέματα καταφανούς σύγκρουσης των προσωπικών τους συμφερόντων.

Η «Καθημερινή», μπροστά στο γεγονός πως η Λίστα είναι προϊόν καταφανούς εργαλειοποίησης πολιτικού εκβιασμού εκ μέρους της πρώην διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας απέναντι σε θεσμούς, πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και λόγω των ανακριβειών και μην επικαιροποιημένων στοιχείων που περιέχει, έχει αποφασίσει πως δεν θα προβεί στη δημοσιοποίησή της.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν γι’ αυτήν, αν το επιθυμούν, από την ιστοσελίδα της Βουλής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση