ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μ. Σοφοκλέους: Ο ΔΗΣΥ πληγώνεται λόγω παζαριών – Η ανανέωση είναι ευλογία

Πού τοποθετεί τον εαυτό του σε σχέση με την Αννίτα και τι του έμαθαν οι Κληρίδης, Κασουλίδης, Αναστασιάδης και Νεοφύτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Δεν υπήρξε ποτέ εσωκομματική μάχη από την οποία δεν βγήκαμε πιο δυνατοί. Ο ΔΗΣΥ πληγώνεται και σμικρύνεται, όταν διευθυντήρια και παζάρια καθορίζουν την ηγεσία ή τη γραμμή του κόμματος. Η μεγάλη ανανέωση μέσα από εκλογές είναι ευλογία σήμερα για τον Συναγερμό», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» και την Οριάνα Παπαντωνίου ο υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους. Απαντά για το αν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τη νέα πρόεδρο της παράταξής του Αννίτα Δημητρίου, ενώ εξηγεί τι κράτησε από κάθε ηγέτη του ΔΗΣΥ, μιας και έχει συνεργαστεί με όλους. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι διεκδικεί τη συγκεκριμένη θέση γιατί πιστεύει σε έναν ΔΗΣΥ μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό, εξηγώντας ότι μαζί του ο κάθε συναγερμικός μπορεί να νιώθει ασφάλεια και προοπτική.

Στην ερώτηση γιατί διεκδικεί τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Σοφοκλέους απάντησε:

«Η φθορά της δεκαετούς κυβέρνησης και συμπεριφορές που δεν έπρεπε να υπάρξουν, έδωσαν την εντύπωση ότι απομακρυνθήκαμε από τις αρχές μας»

«Για τρεις λόγους. Γιατί πιστεύω σε έναν ΔΗΣΥ μεγάλο, σοβαρό και αυθεντικό. Μεγάλο, για να επαναφέρουμε κοντά όλους όσοι απομακρύνθηκαν για τον οποιονδήποτε λόγο τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας με στόχο τη διεύρυνση. Ειδικά στους νέους ανθρώπους, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα έχουμε μέλλον. Σοβαρό, για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα, στο Κυπριακό, την οικονομία, την κοινωνία στα σύγχρονα ζητήματα. Να διαχειριστούμε σωστά την ιδιαίτερη σχέση που πρέπει να έχουμε με τη σημερινή κυβέρνηση. Αυθεντικό, διότι η ενότητα δεν είναι σύνθημα άνευ περιεχομένου. Μπορεί να χτιστεί μόνο πάνω στο νήμα των αρχών, των αξιών και των ιδεών αυτής της παράταξης. Ένα νήμα που ξεκινά από το 1976, φτάνει στο σήμερα και προβάλλεται στο αύριο. «Να συνδέσουμε το λαμπρό παρελθόν με ένα ακόμη καλύτερο μέλλον».

Με την ολοκλήρωση των εκλογών εντός ΔΗΣΥ είναι εύκολο να γίνει ουσιαστικός διάλογος;

«Οι εσωκομματικές εκλογές για τον Συναγερμό είναι καθαρτήριο και οξυγόνο ζωής. Δεν υπήρξε ποτέ εσωκομματική μάχη από την οποία δεν βγήκαμε πιο δυνατοί. Ο ΔΗΣΥ πληγώνεται και σμικρύνεται, όταν διευθυντήρια και παζάρια καθορίζουν την ηγεσία ή την γραμμή του κόμματος. Η μεγάλη ανανέωση μέσα από εκλογές είναι ευλογία σήμερα για τον Συναγερμό. Το καλύτερο εφαλτήριο για την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε».

Πού τοποθετείται σε σχέση με την Αννίτα

Την ίδια ώρα ο κ. Σοφοκλέους θεωρεί πως βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με ό,τι εκπροσωπεί η νέα πρόεδρος της παράταξής του Αννίτα Δημητρίου. «Είναι μια νέα πολιτικός με μεγάλες δυνατότητες, με αξιοπρέπεια και ευπρέπεια. Φέρνει νέο αέρα και νέο ήθος, σύγχρονο στην κυπριακή πολιτική ζωή. Είναι ακατάπαυστη και τρομερά εργατική», εξηγεί, δηλώνοντας «βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά και να συνεργαστούμε πολύ στενά. Μας συνδέει κιόλας η προσήλωση και των δύο μας στις κληριδικές αρχές».

Στο ερώτημα αν η Αννίτα Δημητρίου θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου της Βουλής, απάντησε:

«Σε καμία περίπτωση. Είναι άδικο και άστοχο να τίθεται αυτό το ζήτημα για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία νέα γυναίκα που είναι πρόεδρος της Βουλής. Ουδείς ζήτησε από τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Σπύρο Κυπριανού και τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον Μάριο Καρογιάν και τον Δημήτρη Χριστόφια να παραιτηθούν».

Για το αν ο ΔΗΣΥ έχασε τον προορισμό και το όραμά του

«Ποιες είναι οι αρχές και oι αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού; Tι σημαίνει Γλαύκος Κληρίδης που όλοι επικαλούνται; Διότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αφηρημένο, ούτε και ο Γλαύκος Κληρίδης είναι ένα τοτέμ που προσκυνάμε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, εάν δεν είναι αταλάντευτα προσηλωμένος στη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να συνεχίσει, αν παραμερίζει τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε, την προαγωγή και τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου. Ειδικά μετά το 2004, πολλοί συναγερμικοί ένιωσαν ότι δεν υπηρετήθηκαν σωστά οι δύο αυτές αποστολές, που δεν είναι αντιμαχόμενες, αλλά ενισχύουν η μία την άλλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόμμα υπηρετεί την εξωστρέφεια, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, την αποτελεσματική κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον σεβασμό και ειδικά την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Η φθορά της δεκαετούς κυβέρνησης και συμπεριφορές που δεν έπρεπε να υπάρξουν, έδωσαν την εντύπωση ότι απομακρυνθήκαμε από τις παραδοσιακές μας αρχές και τα θεμέλια στα οποία δημιουργήθηκε η παράταξη. Αυτές τις αρχές είναι που πρέπει να επαναφέρουμε, όχι για να αναπολούμε το παρελθόν, αλλά για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Τι κράτησε από τους Κληρίδη, Κασουλίδη, Αναστασιάδη και Νεοφύτου

Δεδομένου ότι έχει συνεεργαστεί με όλους τους ηγέτες του ΔΗΣΥ, ο κ. Σοφοκλέους θεωρεί ότι έχει κρατήσει και κουβαλά από τον καθένα κάποια σημαντικά στοιχεία. «Από τον Γλαύκο Κληρίδη κρατώ το μοναδικό ήθος και την προσήλωσή του στη μεγάλη εικόνα. Ό,τι και αν συνέβαινε, είχε την απόλυτη προτεραιότητα της λύσης του Κυπριακού και της προσπάθειας να καταφέρει αυτή η μικρή πατρίδα να βρει τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο. Από τον Ιωάννη Κασουλίδη κρατώ την απόλυτη δημοκρατική πεποίθηση, την ευγένεια, την εξωστρέφεια, τη δυνατότητα να έχει η Κύπρος πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα από το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος. Ακόμα και σήμερα, αν ταξιδέψεις μαζί του, νιώθεις ότι είσαι μαζί με πολιτικό πολύ μεγαλύτερης χώρας απ’ ό,τι είναι η Κύπρος. Από τον Νίκο Αναστασιάδη κρατώ το πείσμα και την ευστροφία του, τη δυνατότητα να διαχειρίζεται οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά και τη μοναδική του αντίληψη για τις έγνοιες της κυπριακής κοινωνίας. Από τον Αβέρωφ Νεοφύτου κρατώ τη μεγάλη του ικανότητα και κυρίως την αποφασιστικότητα να μπαίνει με αυτοθυσία στη φωτιά ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο Αβέρωφ πλήρωσε ακριβά πολύ γνήσιες προσπάθειες για να έχουμε σήμερα παράταξη, να έχουμε χώρα και οικονομία. Αυτό δεν του αναγνωρίστηκε ποτέ. Συμφώνησα με τη γενναία απόφασή του να αποχωρήσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει μια μεγάλη αδικία σε ένα κορυφαίο πολιτικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση