ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με διαφορετικούς όρους Αναστασιάδης-Ακιντζί ενόψει όρων αναφοράς

Πρώτο ζητούμενο η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις πλευρές, ΜΟΕ και αποκεντρωμένη στο τραπέζι

Με διαφορετικούς όρους συναντώνται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ η διαδικασία στο υπόβαθρο δια χειρός Τζέιν Λουτ αφορά τους όρους αναφοράς. Να μην επαναληφθούν οι γνώριμες θέσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς αναφορικά με βασικά θέματα του κυπριακού, είναι η προσδοκία εκ μέρους της Λευκωσίας για τη συνάντηση. Διπλωματικές πηγές λένε πως δεν πρέπει να αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος, επαναλαμβάνουν πως θα είναι μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς ατζέντα και ότι βασικό μέλημα είναι να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις πλευρές και να παραμείνει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει και ουσιαστική συζήτηση. Η οποία ως ένα σημείο είναι και επιτακτική για το μέλλον. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κατέλθει στη συνάντηση και με ΜΟΕ υπό μάλης, που θα αφορούν και την κινητή τηλεφωνία και την ηλεκτρική διασύνδεση. Θέματα δηλαδή που θα μπορούσαν να καταδείξουν κινητικότητα και έχουν ως τώρα μείνει στάσιμα. Παράλληλα θα δοθούν και εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφορικά με την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και το περιεχόμενο αυτής, κυρίως ως προς το ποιες εξουσίες δύναται να περάσουν από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες.

Και ο Τσαβούσογλου στην τελευταία του επίσκεψη στα κατεχόμενα μίλησε για τη σημαντικότητα των όρων αναφοράς

Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η επιχειρηματολογία εκ μέρους του Ακιντζί θα κινηθεί πέριξ της πολιτικής ισότητας. Κάτι που άπτεται και των όσων και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έχει πει για το ζήτημα φέροντάς το στην πρώτη γραμμή. Οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια θα είναι η αντίδραση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν θα υπάρξει η χρυσή τομή. Ούτως ή άλλως είναι συνδεόμενες οι συζητήσεις της πολιτικής ισότητας και της αποκεντωμένης Ομοσπονδίας. Όλες πάντως οι πληροφορίες επιμένουν πως στη συνάντηση δεν θα μπουν εις βάθος στο ζήτημα της αποκεντρωμένης εφόσον θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση και άρα συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές για το ποιες εξουσίες δύναται να εκχωρηθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Τηρουμένων λοιπόν των προαναφερθέντων το κέρδος θα είναι να υπάρξει τουλάχιστον μια διευθέτηση για μια δεύτερη συνάντηση.

Οι προκλήσεις

Αναστασιάδης-Ακιντζί πάντως θα τα πουν και στη σκιά των προκλήσεων από τον τουρκικό στρατό τόσο στα Στροβίλια αλλά και όπως έγινε γνωστό και στις περιοχές Δένειας, Ακακίου και Μάμμαρι. Οι προκλήσεις αυτές αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη εφόσον αφενός ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους αλλά κυρίως δημιουργούν μείζον θέμα για τους ε/κ αγρότες των περιοχών αυτών εφόσον δεν μπορούν να προσεγγίσουν στα χωράφια τους. Το σημαντικό είναι ωστόσο να διαφανεί στην πράξη τι μπορεί να γίνει που να αποτρέπει ανάλογες συμπεριφορές των Τούρκων στρατιωτών, πέραν των παραστάσεων της κυπριακής διπλωματίας στα ΗΕ, αλλά και εντός χώρας κυρίως ως προς την Ελίζαμπεθ Σπέρχαρ.

Ο Ιούνιος

Το ζητούμενο για την ώρα εν γένει στο κυπριακό, είναι να διαφανεί ποιος δρόμος είναι εκείνος που μπορούν Αναστασιάδης-Ακιντζί ν’ ακολουθήσουν στη συνέχεια και ενώ η κ. Λουτ συνεχίζει τις επαφές της με τις εγγυήτριες για τους όρους αναφοράς. Η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση το πρωί στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλο, με την πλευρά της Ελλάδας να ρίχνει το βάρος στις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Το πρωί της Τρίτης η συνάντηση των δυο στην Αθήνα

Στα καθ’ ημάς, ένα ερώτημα για τα βήματα που μπορούν να κάνουν Αναστασιάδης-Ακιντζί αφορά την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, συζήτηση όμως όπως προαναφέρθηκε που απαιτεί διαπραγμάτευση, κάτι που καθίσταται δύσκολο με την έννοια ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει δηλώσει πως δεν επιστρέφει για διαπραγματεύσεις στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ούτως ή άλλως πάντως το θέμα δεν εξαντλείται σε μια συνάντηση οπότε αναμένεται συνέχεια. Είναι όμως σε αυτό το πλαίσιο τα ΜΟΕ μια διέξοδος; Χωρίς αμφιβολία, εφόσον οι δυο ηγέτες πρέπει να καταδείξουν κυρίως εκτός Κύπρου πως υπάρχει κινητικότητα έστω προς μια κατεύθυνση, την οποία μάλιστα έχει αναδείξει και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις εκθέσεις του ως μια διέξοδο.

Οπότε τα ΜΟΕ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και γιατί από τώρα ως τον Ιούνιο όπως έχει διαμυνήσει η Τουρκία αλλά και η τ/κ πλευρά, δεν αναμένονται άλλες εξελίξεις. Ωστόσο το διάστημα αυτό είναι αρκετό ώστε να επέλθουν συγκεκριμένες εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι τα ΜΟΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση