ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με δυσπιστία η σύνθεση της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρόεδρο και τα μέλη της - Αντιδράσεις για τον κατάλογο ονομάτων που ετοίμασε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με γκρίνια και καχυποψία για τα άτομα που θα την απαρτίσουν, εγκαινιάσθηκε η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Αφορμή στάθηκε η διαρροή ονομάτων του καταλόγου που είχε ετοιμάσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και τα οποία αποτελούσαν πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διορισμό. Όπως προκύπτει από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, βουλευτές από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγους αντιμετώπισαν με επιφυλάξεις την πρόταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τα πρόσωπα που θα επιλέγονταν να διορισθούν στη νεοσύστατη Αρχή. Ο κατάλογος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με 15 ονόματα, παρουσιάσθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Γιώργο Αρέστη, πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και διέρρευσαν στην συνέχεια είχαν να κάνουν με ζητήματα αμεροληψίας, που ηγέρθησαν ένεκα άμεσης ή έμμεσης διασύνδεσης κάποιων προσώπων που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο με οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Συγκεκριμένα, από πλευράς των Οικολόγων, έγινε λόγος για άτομα τα οποία διατηρούν στενές διασυνδέσεις με επιχειρηματίες, κόμματα και τράπεζες.

Η Αρχή

Η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Φεβρουάριο. Το έργο ετοιμασίας καταλόγου με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διορισθούν στη νέα Αρχή ανέλαβε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο συστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Με βάση τα όσα διέρρευσαν, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ανάμεσα στα 15 πρόσωπα που πρότεινε είχε συμπεριλάβει τον εγκληματολόγο Ανδρέα Καπαρδή, την Ηλιάνα Νικολάου πρώην Επίτροπο Διοικήσεως, λογιστές, νομικούς και ακαδημαϊκούς. Με το όλο θέμα να λαμβάνει διαστάσεις, το Προεδρικό Μέγαρο προχώρησε στην ανακοίνωση των ονομάτων που επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να στελεχώσουν τη νεοσύστατη Αρχή. Επίτροπος Διαφάνειας διορίσθηκε ο Χάρης Πογιατζής, πρώην Δικαστής, κάτοχος πτυχίου LLB (Hons) Exon, πανεπιστήμιο Έξετερ, Αγγλίας. Μέλη της Αρχής διορίσθηκαν ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, η Ελένη Πατέρα – Δημοσθένους, δικηγόρος, κάτοχος πτυχίου Νομικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος Ζαμπακίδης, Λογιστής/Ελεγκτής, πρώην Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, και η Τατιάνα Ζαχαριάδου, Κοινωνιολόγος.

Οι αντιδράσεις

Η δημοσιοποίηση των τελικών επιλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να βάλουν φρένο στις αντιδράσεις που υπάρχουν. Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται, οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν δημόσια μετά το πέρας της Επιτροπής Νομικών συνεχίζουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται σε πρόσωπο που επιλέχθηκε να στελεχώσει τη νεοσύστατη Αρχή λόγω της επαγγελματικής σχέσης που έχει με γνωστό επιχειρηματία. Επίσης, μέλη της Επιτροπής Νομικών, που συμμετείχαν στη συνεδρία της περασμένης Δευτέρας, υποστηρίζουν πως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που τους παρουσίασε τον κατάλογο των 15 δεν τους έδωσε επαρκή πληροφόρηση για τις δραστηριότητες των προτεινομένων για της Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Πυρ και μανία ο Αρέστης με τις διαρροές

Πυρ και μανία με βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρέστη για τα όσα είπαν δημόσια μετά το πέρας της Επιτροπής Νομικών. Μιλώντας στον «Άλφα» ο κ. Αρέστη επέκρινε έντονα τον Άριστο Δαμιανού του ΑΚΕΛ και τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου των Οικολόγων, υποστηρίζοντας πως όσα είπαν δημόσια είναι ανακριβή και ότι δεν σεβάστηκαν τη νομοθεσία που οι ίδιοι ψήφισαν, η οποία ανάμεσα σε άλλα προνοεί το στοιχείο της εμπιστευτικότητας. «Λυπούμαι πάρα πολύ. Υπερβάλλουν οι κύριοι αυτοί, είναι ανακριβή αυτά που λένε και λυπούμαι. Γιατί να αντιπαραταχθώ μαζί τους, αλλά το κάνω μόνο και μόνο για να προστατέψω το κύρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αλλά και την αξιοπρέπεια ενός εκάστου των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου». Ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε πως οι εισηγήσεις του Συμβουλίου ήταν ομόφωνες, ενώ διερωτήθηκε για τις αναφορές βουλευτών περί ανθρώπων που έχουν σχέση με μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανέφερε μάλιστα πως κατά των κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, προκάλεσε βουλευτή να υποδείξει αυτά τα πρόσωπα για τα οποία άφησε σκιές και δεν το έκανε. Ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου επέκρινε τους βουλευτές ότι παραβίασαν το νόμο που ψήφισαν. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα όσα δήλωσαν μετά το πέρας της συνεδρίας δεν είχαν σχέση με τα σχόλια που έκαναν μέσα στην αίθουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X