ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Οι ενδείξεις για το μεταναστευτικό στην Κύπρο και οι χειρισμοί

Ανησυχία για τον αριθμό των αφίξεων το Σαββατοκύριακο και ο ρόλος του Λιβάνου

Της Ιωάννας Κυριάκου

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου προκειμένου να διαχειριστούν το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τις εμπόλεμες περιοχές και τις χώρες που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να γίνει ορθός χειρισμός της κατάστασης, διαμηνύοντας την ίδια ώρα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να υποδεχθεί απεριόριστο αριθμό ατόμων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», δήλωσε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την παρουσία του στη Σύνοδο του Καΐρου έθιξε, μεταξύ άλλων, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εκφράζοντας την ειλικρινή βούληση η Κυβέρνηση να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτή την κρίση.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Λετυμπιώτη για το Μεσανατολικό από το 03:25.

Οι κινήσεις ΥΠΕΣ

Αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών που μίλησαν στην «Κ» διευκρίνισαν ότι το σενάριο αφίξεων Παλαιστινίων στην Κύπρο δεν φαντάζει σε καμία περίπτωση απομακρυσμένο, ωστόσο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί συγκεκριμένος αριθμός καθότι η εκκένωση του πληθυσμού της Γάζας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η φυγή των Παλαιστινίων γίνεται προς τα νότια, το πέρασμα της Ράφα από Γάζα προς Αίγυπτο παραμένει κλειστό, ενώ είναι άγνωστό εάν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για να διαφύγουν δια θαλάσσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόβλημα θα προκύψει εάν και εφόσον η κρίση επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και το ανθρωπιστικό κομμάτι λάβει διαστάσεις, προκαλώντας τη μαζική φυγή ανθρώπων με προορισμό την Κύπρο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το εθνικό σχέδιο δράσης «Ναυκράτης» το οποίο αφορά μαζικές αφίξεις ατόμων που χρήζουν προστασίας επειδή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές συνήθους διαμονής τους λόγω πολεμικής σύρραξης. Εάν όμως έρθουν χωρίς να ζητήσουν άσυλο, θα τους παραχωρηθεί καθεστώς πολιτικής προστασίας, όπως έγινε με τους Ουκρανούς. Το ίδιο αντιστοιχεί και για τους Ισραηλινούς, με τη διαφορά ότι δεν αποτελεί ολόκληρη η χώρα τους εμπόλεμη ζώνη και ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπιστούν ως αιτητές ασύλου, εκτός και αν επικαλεστούν ότι διατρέχουν κίνδυνο. Προς το παρόν, η Κύπρος αποτελεί διαμετακομιστικό σταθμό για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα προτού αναχωρήσουν για άλλες χώρες.

Προς αναζήτηση στέγης

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» και του Απόστολου Τομαρά, από την προηγούμενη Πέμπτη στο ΥΠΕΞ προετοιμάζονται για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσώπων, τα οποία εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη θα μετακινηθούν μαζικά προς τη Δύση μέσω Κύπρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε την αναζήτηση χώρων όπου θα στεγαστούν, σε προσωρινή βάση. Η προσοχή του ΥΠΕΞ είναι στραμμένη προς τις τουριστικές υποδομές-ξενοδοχεία, επιλογή που μπορεί να καλύψει το ανθρωπιστικό κομμάτι της κρίσης σε μια περίοδο που υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών και είναι μια επιλογή που υιοθετήθηκε και στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δέκτης εισηγήσεων να κινηθεί προς την πλευρά επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν για μικρό χρονικό διάστημα πρόσωπα που θα εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές.

Τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει δεχθεί 26 αιτήματα από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες για παροχή διευκολύνσεων σε υπηκόους τους. Μεταξύ των χωρών που έχουν αιτηθεί διευκολύνσεων είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν 18 αφίξεις εκ των οποίων οι τρεις διά θαλάσσης. Συνολικά στην Κύπρο έφθασαν 1.083 άτομα, από τα οποία αναχώρησαν τα 871. Προσωρινή διαμονή προσφέρθηκε σε 182 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα πριν από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στο ΥΠΕΞ εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι αριθμοί αυτοί να είναι πολύ πιο μεγάλοι. Για παράδειγμα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ζουν περίπου 100.000 Ισραηλινοί με γερμανικά διαβατήρια. Επίσης ανάμεσα στους ομήρους που κρατά η Χαμάς βρίσκονται και οκτώ Γερμανοί πολίτες.

Ο ρόλος του Λιβάνου

 

Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μεταναστευτικές ροές λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε μετά τις αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, έφτασαν 40 άτομα το Σάββατο και την Κυριακή 224 άτομα (σε 2 βάρκες, 142 και 82). Όπως αναφέρεται, πρόκειται για Σύρους που έφτασαν στην Κύπρο από τον Λίβανο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλο αριθμό προσώπων που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν προς Κύπρο. Επίσης, έγινε επιχείρηση για συλλήψεις διακινητών όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 10 άτομα και διερευνώνται κι άλλα στη βάση πληροφοριών. Σύμφωνα με το Υπουργείο, υπάρχει επικοινωνία με τις Αρχές του Λιβάνου, ωστόσο η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι η κατάσταση στην περιοχή περιορίζει τις δυνατότητες για επαρκείς και συντονισμένους ελέγχους, ειδικά από τις Αρχές του Λιβάνου για αποκοπή των βαρκών. Ήδη, έχουν δοθεί οδηγίες από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και συντονισμό, ωστόσο οι δυνατότητες σε πόρους και υποδομές δεν είναι απεριόριστες και τόσο το ΚεΠΥ Πουρνάρα αλλά και τα υπόλοιπα Κέντρα μπορούν να εξυπηρετήσουν/φιλοξενήσουν έως συγκεκριμένο αριθμό. Το Υπουργείο, όπως πληροφορείται η «Κ», συνεχίζει κανονικά με την εξέταση των αιτήσεων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και σε περίπτωση απόρριψης, η Κυβέρνηση θα προχωρεί σε εθελούσιες επιστροφές ή απελάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση