ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστευτικό: Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Πελεκάνου

Τι αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους ΑΚΕΛ, Επίτροπος Παιδιού και ΔΗΚΟ

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αντιδράσεις προκαλέσαν οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου κατά την ανακοίνωση των μέτρων για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων στάθηκε η αναφορά «το πιο σημαντικό που αποδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος, είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτικό εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%».

ΑΚΕΛ: Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων, «αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τα αντιμετωπίσει, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι μια τεράστια πρόκληση που χρειάζεται αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή νομοθεσία.

Εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προκύπτουν σήμερα δεκάδες σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τα αντιμετωπίσει, στήνει θεάματα ξενοφοβικής ρητορικής.

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιταχύνει την εξέταση αιτήσεων ασύλου.

Δεν αξιοποίησε σωστά τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο για τα θέματα ασύλου.

Δεν πάταξε τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Η αλήθεια είναι ότι Κυβέρνηση Αναστασιάδη στήριξε την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και ο ΔΗΣΥ την ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Κυβέρνηση που σήμερα διαμαρτύρεται, στήριξε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους αιτητές ασύλου στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα. Δηλαδή αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοιβάζουν εκατοντάδες ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα της και τώρα λένε θα πάνε να διεκδικήσουν από την Ευρώπη!

Το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

• Δυναμική απαίτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συβουλίου για Άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη, αντικατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξέταση των αιτήσεων ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας και αντικατάσταση του Συστήματος Δουβλίνο με μόνιμο και δεσμευτικό σύστημα κατανομής αιτητών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

• Άμεση πρόσληψη πολλαπλάσιου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου.

• Ενίσχυση της Υπηρεσίας για πάταξη της Εμπορίας Προσώπων.

• Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα ενίσχυσης των συνθηκών υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία.

Επ. Παιδιού: Τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία είναι πρώτα πάνω απ’ όλα παιδιά 

Τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία «είναι πρώτα πάνω απ’ όλα παιδιά και αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους και καθημερινή προσβολή των δικαιωμάτων τους», αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και υποχρέωση του κράτους, της κοινωνίας και του ατόμου, να αποφεύγεται η στοχοποίηση τους και η αντίκρισή τους ως μια εν δυνάμει απειλή που αναπόφευκτα δεν οδηγεί παρά σε κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό τους».

Σε δημόσια τοποθέτησή της σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ημερομηνίας 10/11/2021, μετά τη λήξη ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο για το μεταναστευτικό, η Επίτροπος αναφέρει ότι, αυτές, «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν χωρίς αντίλογο».

«Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ημερομηνίας 10/11/2021 ανάμεσα σ΄ άλλα ανέδειξαν ‘ως το πιο σημαντικό που αποδεικνύει τη κρισιμότητα του προβλήματος είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία: στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτική εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%» συνεχίζει η Επίτροπος.

Προσθέτει ότι «αναγνωρίζω και μπορώ να κατανοήσω την ανησυχία της κοινότητας, ωστόσο, οφείλουμε συλλογικά να αντικρίσουμε το όλο πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή και πρωτίστως ως κατεξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα και ως αξίωση για διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κ. Μιχαηλίδου, αναφέρει ότι «η όλη δομή του λόγου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η χρήση αριθμητικών δεδομένων χωρίς επεξήγηση ή διαφοροποιήσεις, επέτειναν ηθελημένα ή μη, την ανησυχία της κοινωνίας, το αίσθημα ανασφάλειας ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας».

Επίσης, «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις δηλώσεις του απέφυγε να διευκρινίσει αν οι αριθμοί που παρατέθηκαν, περιλαμβάνουν τα παιδιά που εμπίπτουν στην ομάδα των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ή απλώς μέρος της».

Οπως σημειώνει η Επίτροπος, «ο όρος παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία περιλαμβάνει μια ευρεία και ποικιλόμορφη ομάδα παιδιών: παιδιά εκ των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος, παιδιά μικτών γάμων, παιδιά επενδυτών που διαμένουν στην Κύπρο, που οι γονείς τους έχουν άδεια διαμονής και εργασίας στην Κύπρο, και βεβαίως παιδιά αιτητές ασύλου, παιδιά πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά κ.α» και ως εκ τούτου, «απαιτούμενο είναι η υποστήριξη των παιδιών αυτών ώστε να διασφαλίζονται αδιακρίτως όλα τους τα δικαιώματα».

Αναφέρει, ακόμη, ότι «μέσα από ένα επιστημονικά σχεδιασμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, σε μια διαφοροποιημένη εκπαίδευση η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά για να μπορέσουν να αποκτήσουν τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους και την ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο».

Καταλήγοντας η Επίτροπος ευελπιστεί ότι «στη δέσμευση όλων ότι στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου θα γίνουν απόλυτα σεβαστές όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεδομένου του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που προσέλαβε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας και της ανάγκης για προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης ομάδων με διαφορετικό πολιτισμικό, θρησκευτικό, γλωσσικό, εθνοτικό υπόβαθρο, αλλά ιδιαιτέρως για εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης».

ΔΗΚΟ: Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο 

Είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές κινήσεις, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση το μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟΥ Γιώργος Σoλωμού, τονίζοντας η επόμενη μέρα μας βρίσκει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο βλέποντας μία κυβέρνηση αμήχανη και χαμένη στα ημίμετρα.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές κινήσεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένο πακέτο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ουσιαστικών μέτρων και είχαμε υπερψηφίσει στη Βουλή ενισχυτικά νομοθετικά εργαλεία.

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μετά την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το μεταναστευτικό, δυστυχώς, δεν αποτελούν λύσεις παρα μόνο θλιβερές διαπιστώσεις για την περαιτέρω αύξηση των μεταναστευτικών ροών και παραδοχές για την μη αποτελεσματική αξιοποίηση των εργαλείων και των κονδυλίων που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση όφειλε ήδη να ενισχύσει και να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των μηχανισμών εθελούσιας επιστροφής, να επανδρώσει επαρκώς τις αρμόδιες υπηρεσίες, να φυλάξει αποτελεσματικά τα οδοφράγματα.

Αντ’ αυτού, η επόμενη μέρα μας βρίσκει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο βλέποντας μία κυβέρνηση αμήχανη και χαμένη στα ημίμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X