ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπλόκο για το πλαίσιο πρόσληψης συμβούλων Υπουργών

Με αφορμή διορισμό μιας συμβούλου ζητείται η νομοθετική ρύθμιση εργοδότησης συνεργατών μελών της κυβέρνησης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον πιέσεων για νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος εργοδότησης συνεργατών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι πιέσεις ασκούνται από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ο οποίος προχώρησε σε δημοσιοποίηση μιας περίπτωσης που αφορά τον Υφυπουργό Τουρισμού. Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο Γενικός Ελεγκτής πρόκειται για απόφαση του Υφυπουργού Τουρισμού να διορίσει ως Σύμβουλο/Συνεργάτη του, 19χρονη φοιτήτρια. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται, από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική». Η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης περίπτωσης επανάφερε στην επικαιρότητα μια διαρκή πηγή έντασης του Γενικού Ελεγκτή με την προηγούμενη κυβέρνηση για το καθεστώς και τις διαδικασίες εργοδότησης Συμβούλων/Συνεργατών τόσο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και προσωπικού στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε μια πρώτη αντίδραση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδειξε να συμφωνεί με το πλαίσιο νομιμότητας διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος είναι κάθετος σε αυτό το θέμα επί όλων των πτυχών που άπτονται αποφάσεων, νομοθεσιών, κανονισμών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Ελεγκτής

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν είναι η πρώτη φορά που εστιάζει στο θέμα Συμβούλων/Συνεργατών μελών της κυβέρνησης και του Προεδρικού Μεγάρου. Συχνά πυκνά τα προηγούμενα χρόνια στις εκθέσεις του, έθιγε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος θεωρούσε πως με τον τρόπο που γινόταν η επιλογή και πρόσληψη Συμβούλων/Συνεργατών παραβιαζόταν ο κανόνας που δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε, πλην της ΕΔΥ, πρόσληψη για κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή εμφανίσθηκαν από το 2014 και κορυφώθηκαν το 2019 με την τότε κυβέρνηση να ενημερώνει πως με απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου θεσπίσθηκε πλαίσιο που διέπει την πρόσληψη και εργοδότηση Συμβούλων/Συνεργατών μελών της κυβέρνησης μεταξύ αυτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως υποστηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής με βάση το πλαίσιο που αποφάσισε το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, οι Σύμβουλοι θα έπρεπε να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους και να κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη απόφαση, κατά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ακυρώθηκε στις 15.11.2019, χωρίς να αντικατασταθεί με τον Γενικό Ελεγκτή να κάνει λόγο για προβληματικότητα του όλου χειρισμού του θέματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την περιφρόνησή της σε θεσμούς και διαδικασίες. «Σε εμάς απαντούσαν ότι έχουν ρυθμίσει το θέμα και μετά αναιρούσαν τη ρύθμιση».

Η Βουλή

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει για νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου επιλογής και πρόσληψης Συμβούλων/Συνεργατών προτάσσει το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία όπως λέει αποδέχθηκε τη νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών και ψήφισε τον περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2019 (Ν. 41(I)/ 2019). Μετά την ψήφιση του νόμου για τους Συμβούλους/Συνεργάτες της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την τότε κυβέρνηση:

-Να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο αναφορικά με την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα των Επιτρόπων και Ειδικών Συμβούλων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Στο επεξηγηματικό υπόμνημα του Προϋπολογισμού, η Προεδρία να καθορίζει τις ανάγκες της σε Συμβούλους, το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα. Στη συνέχεια να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών αυτών, βάσει καθορισμένων διαδικασιών.
-Για σκοπούς διαφάνειας να δημοσιοποιούνται τα ονόματα, τα προσόντα, η θέση και η αμοιβή των Συμβούλων που επιλέγονται.

Εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση η οποία προχώρησε με την έγκριση δικού της πλαισίου εργοδότησης το οποίο κατά τον Γενικό Ελεγκτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

Στοιχεία

Με αφορμή την περίπτωση του Υφυπουργού Τουρισμού, λειτουργοί της Ελεγκτής Υπηρεσίας ξεκίνησαν ήδη τη συλλογή στοιχείων από Υπουργεία με κάποια από αυτά να τα έχουν αποστείλει. Επίσης ο Γενικός Ελεγκτής θα ζητήσει στοιχεία για τους Συμβούλους που έχουν προσληφθεί και από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε στον Υφυπουργό Τουρισμού «να μην υλοποιήσει τέτοιο σχεδιασμό και να απεμπλακεί από τέτοια δέσμευση. «Σε περίπτωση που διενεργηθεί δαπάνη έναντι τέτοιου διορισμού θα υποβάλουμε σχετική καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για εξέταση του ενδεχομένου διάπραξης του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση