ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν συγκαλώ Εθνικό Συμβούλιο λόγω κριτικής»

«Η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Δεν συγκαλώ το Εθνικό Συμβούλιο λόγω της κριτικής, η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές» ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Παρασκευή μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν συγκαλώ το Εθνικό Συμβούλιο λόγω της κριτικής, η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές. Έχω συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο γιατί ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν την κάθοδο της κας Ολγκίν στην Κύπρο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων και να ακούσω συγκεκριμένες απόψεις, συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Σε ερώτηση αν θα επαναρχίσει το «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών από πλευράς των ΗΠΑ, έτσι ώστε να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα η οποία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως».

Κληθείς να πει πότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε, δεν είμαστε εμείς που κατασκευάζουμε αυτό τον λιμένα, είναι οι ΗΠΑ, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, μόλις ενημερωθούμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, την ΕΕ, τις ΗΠΑ φυσικά, τα ΗΑΕ στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή, 26 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Θα προβεί, επίσης, σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Το κρίσιμο 20ήμερο της Ολγκίν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Κ», ως εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχεια των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό κρίνεται το 20ήμερο που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν-Κουεγιάρ θα αφιχθεί στη Κύπρο στις 7 Μαΐου -για την «τρίτη κάθοδο» της. Νωρίτερα ωστόσο θα ξεκινήσει μια μίνι-περιοδεία σε Βερολίνο (25.04), Παρίσι (26.04) και Βρυξέλλες (29.04), πτυχή που κρίνεται ιδιαίτερης βαρύτητας δεδομένων των συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και της ιδιαίτερης βαρύτητας που έχουν οι δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στον άξονα ΕΕ-Τουρκίας -με το ζητούμενο να παραμένει, στην μεγάλη εικόνα, η στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, στο Κυπριακό, δεδομένης της σκληρής γραμμής που τόσο ο ίδιος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, τηρούν.
 

«Κλειδί» η Τουρκία

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως το Βερολίνο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τρέχουσα διπλωματία του «πήγαινε-έλα» που κορυφώνει η κ. Ολγκίν, προκειμένου να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως για μετακίνηση από τις σκληρές κόκκινες γραμμές της κυριαρχικής ισότητας και της λύσης δύο κρατών. Παρά το γεγονός πως στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό και την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Λευκωσία δείχνει να μην πήρε, στο επίπεδο του διπλωματικού αποτυπώματος, αυτό που, αρχικά, επιδίωκε. Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι και οι Βρυξέλλες μπορούν να προσδώσουν διπλωματική κινητικότητα που να αξιοποιηθεί από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αλλά και να στείλουν σινιάλα πολιτικής πίεσης προς την Άγκυρα, ώστε και η πλευρά Ερντογάν να δείξει σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σταδιακά στην άρση του αδιεξόδου. Ως εκ τούτου στο τρέχον 20ήμερο της κ. Ολγκίν η Τουρκία και η στάση που θα τηρήσει θεωρούνται -από πηγές με γνώση των εξελίξεων- «κλειδί» για τη συνέχεια. Η κ. Ολγκίν σε Βερολίνο και Παρίσι θα συναντήσει διπλωμάτες από αρμόδιες διευθύνσεις που έχουν γνώση τόσο της Τουρκίας όσο και του Κυπριακού, ενώ στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση με τον κ. Μπορέλ.

Μια εβδομάδα στην Κύπρο

Το διάστημα 7-14 Μαΐου η κ. Ολγκίν θα βρεθεί, για τρίτη φορά, στη Κύπρο. Το πως θα κινηθεί μένει να διαφανεί κι από το αποτέλεσμα των επαφών της σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες ενώ η μεθοδολογία της και οι επιδιώξεις της θα διαφανούν αμέσως -δεδομένου ότι ζητούμενο είναι πάντα μια συνάντηση, από κοινού, με τους δύο ηγέτες πραγματικότητα που δεν επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής της στη Κύπρο. Ιδιαίτερης σημασίας, σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά, κρίνεται και ο χρονισμός της παραμονής της κ. Ολγκίν στη Κύπρο που συμπίπτει με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα -που κλείδωσε για τις 13 Μαΐου. Παρατηρητές με εμπειρία στο Κυπριακό αναφέρουν στην «Κ» πως μια επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία θα μπορούσε, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, να έχει θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό καθώς και στο πώς θα κινηθεί η πλευρά Ερντογάν στη συνέχεια.

Τέλος, όπως πληροφορείται η «Κ», η κάθοδος της κ. Ολγκίν για τρίτη φορά στη Κύπρο δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να είναι και η τελευταία. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος και παρά την πίεση Τατάρ-Άγκυρας για χρονοδιάγραμμα έξι μηνών στους όρους εντολής της, η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ ενδέχεται να ανανεωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση