ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νιαζί για συνέντευξη Α. Μαυρογιάννη στην «Κ»: Τι θα του απαντούσε ο Δ. Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλά για μια «διχασμένη προσωπικότητα που άλλα έλεγε και άλλα έπραττε»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σχολιάζει σε άρθρο του με τίτλο «Τι θα απαντούσε ο Δ. Χριστόφιας στον Α. Μαυρογιάννη» τα όσα ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, για την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αναλυτικά το άρθρο

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντρέα Κημήτρη «Ποια η άποψη σας για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και την περίοδο του Σχεδίου Ανάν;» απάντησε, «Δεν συμφωνώ με τους ισχυρισμούς ότι ο Τάσσος είχε προαποφασίσει ότι θα πει «όχι» στο Σχέδιο Ανάν.»

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επανέρχεται: «Άρα διαφωνείτε με τη θέση ότι στο Μπούργκενστοκ ο Τάσσος δεν διαπραγματεύτηκε». Απάντησε «Βεβαίως διαφωνώ. Στο Μπούργκενστοκ μαζί με τον Τάσο Τζιωνή τον ζήσαμε σε κάθε βήμα».

Όμως ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαψεύδει τον Α. Μαυρογιάννη.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία» καταθέτει τις δικές του μαρτυρίες για όσα συνέβησαν στο Μπούργκενστοκ.

Ο Χριστόφιας απέναντι στην απροθυμία του Προέδρου Παπαδόπουλου να διαπραγματευτεί το Σχέδιο Ανάν μαρτυρεί τα παρακάτω: «Έδωσα στην κυριολεξία μάχη με το κ. Παπαδόπουλο για να τον πείσω να δώσουμε τις δικές μας απαιτήσεις οι οποίες θα ήταν αντίθετες των απαιτήσεων της Τουρκίας (...) ο Τάσσος έδειξε να ταλαντεύεται και δεν συγκατάνευε να καθίσουμε να οριοθετήσουμε και τις δικές μας ας πούμε κόκκινες γραμμές.» (σελ. 199)

Δύο μέρες πριν ασκήσει το δικαίωμα επιδιαιτησίας ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ταξίδευσε στην Βουδαπέστη για την συνάντηση κορυφής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όρισε τον Πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή τον Δ. Χριστόφια επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Όπως αφηγείται ο Δημήτρης Χριστόφιας δέχτηκε μια επίθεση διπλωματικής φύσης από Αμερικανούς, Άγγλους και γενικά τους Δυτικούς και τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι διαβίβαζαν πιεστικά να δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις δικές τις θέσεις γιατί θα γινόταν επιδιαιτησία.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τηλεφώνησε στο Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ενημέρωσε. Ο Παπαδόπουλος υποσχέθηκε με την επιστροφή του να συναντηθούν οι δύο άντρες στο δωμάτιο του για να καταγράψουν από κοινού τις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Την συνέχεια ας την διαβάσουμε από το βιβλίο του Δ. Χριστόφια:

«Με το ξημέρωμα και πριν μεταβούμε για πρωινό τον επισκέφτηκα στο δωμάτιο του. Περιστοιχίζετο από τον Τάσο Τζιωνή και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

‘Καλημέρα σας. Τάσσο, είμαστε έτοιμοι;’

Απάντησε: ‘Ξέρεις, Δημήτρη...’

Παρέμβαση από τον Τάσο Τζιωνή: ‘Όχι κ. Πρόεδρε, για τ’ όνομα του Θεού, είναι λάθος!’»

Ο Χριστόφιας σε συνέχεια λέει τα εξής: «’Ήταν σαφές ότι ο Τάσσος πείστηκε από τους συμβούλους του να μην ετοιμάσει προτάσεις. Και μου αρνήθηκε την προετοιμασία των προτάσεων. Θύμωσα πάρα πολύ και επιτίμησα τον Τάσο Τζιωνή, λέγοντας του: ‘Σήμερα γράφεις ιστορία καταστροφής και λυπάμαι γιατί ο Πρόεδρος ακολούθησε αυτή τη γραμμή’». (σελ. 200)

Τελικά το βράδυ εκείνης της μέρας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε ένα έγγραφο με τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στο βιβλίο παραθέτει την ξεκάθαρη άποψη του για τις προτάσεις αυτές: «Το κείμενο που επέδωσε η πλευρά μας μαρτυρεί ότι πρόθεση του Προέδρου δεν ήταν για κατάληξη σε λύση στο Μπούργκενστοκ, αφού πρότεινε τόσες πολλές αλλαγές (...) το κείμενο καταδεικνύει (...) ότι η πρόθεση του Προέδρου ήταν να καλέσει τον λαό, όπως εκ των υστέρων υπάρχει μαρτυρία, να καταψηφίσει το Σχέδιο. (...) Απεδείχθη ότι ο Τάσσος πήγε στο Μπούργκενστοκ για να τουμπάρει την προσπάθεια.» (σελ. 200).

Επειδή ο κ. Μαυρογιάννης αρέσκεται  να δηλώνει, είτε για το Μπούργκενστοκ είτε για το Κράνς Μοντάνα, ότι «καταγράφει αυτά που βίωσε», τα πιο πάνω είναι αυτά που βίωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Όμως ο Δημήτρης Χριστόφιας, πέραν από τα βιώματα του, καταθέτει και μια άλλη μαρτυρία που ήρθε εις γνώση του όταν εκλέγηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Ο Τάσσος προτού αναχωρήσουμε για το Μπούργκενστοκ κάλεσε τους βασικούς καναλάρχες ιδιοκτήτες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και τους είπε: ‘Πάω στο Μπούργκενστοκ για να τα τουμπάρω και θέλω την στήριξη σας’ ενώ εμάς, μας διαβεβαίωνε ότι θέλει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι πάει να διαπραγματευτεί και να πετύχει λύση». (σελ.201).

Αντίθετα, από τον κ. Μαυρογιάννη που ισχυρίζεται ότι «ο Τάσσος δεν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του άλλα πράγματα», ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλά για μια «διχασμένη προσωπικότητα που άλλα έλεγε και άλλα έπραττε».

Στην σελίδα 178 του βιβλίου του διαβάζουμε τα εξής: «Τελικά, φαίνεται από την ίδια την συμπεριφορά του ότι ο Τάσσος ήταν μια διχασμένη προσωπικότητα, η οποία όταν διαβεβαίωνε ότι υποστηρίζει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία το εννοούσε (...) όταν ερχόταν στο δια ταύτα φαίνεται ότι ξυπνούσε μέσα του ο ‘Δευκαλίων’, το ψευδώνυμο του δηλαδή όταν ήταν στέλεχος της ΕΟΚΑ...».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση