ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Πρωτοβουλίες και ενέργειες πριν τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όσο και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

Να προηγηθούν κάποιες «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» πριν μεταβεί για την πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως το να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και το ποιοι προσκαλούνται, αλλά και να μην υπάρξει διασύνδεση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όσο και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι δηλώσεις τους και οι απαιτήσεις τους για να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων σε μια βάση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, σε μια συνεργασία με χωριστή κυριαρχία, όπως λέει ο κ. Τατάρ, είναι παντελώς απαράδεκτες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς έχουμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος σε αυτή την πενταμερή διάσκεψη, να προηγηθούν κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» είπε.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε εκτροπή από τα ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μετατραπεί σε μια συζήτηση λύσης δύο κρατών, συνομοσπονδίας ή συνεργασίας με ξεχωριστή κυριαρχία.

Δεύτερον, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ ποιοι προκαλούνται σε αυτή την πενταμερή. Είπε ότι γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι τρεις – οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Αγγλία, Ελλάδα – και διερωτήθηκε ποιοι θα είναι οι άλλοι δύο.

«Θα πρέπει ακριβώς να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσκεψης στη Ζυρίχη πως προσκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς θα έχουμε υποβάθμιση του δικού μας κράτους και αναβάθμιση του ψευδοκράτους», υποβάθμιση δηλαδή είτε σε πρόσκληση των δύο κοινοτήτων ή πρόσκλησης Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, είπε.

Τρίτον, συνέχισε «θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όποια διασύνδεση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς».

Όπως είπε «δεν πρόκειται η τουρκική πλευρά να δεχθεί οποιοδήποτε ΜΟΕ σε καμία περίπτωση, δυστυχώς – εκτιμούμε εμείς – δεν πρόκειται να προχωρήσει η Τουρκία στην παράδοση εδάφους πριν από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». Επομένως, συμπλήρωσε «το μόνο πράγμα που θα παραμείνει από την εισήγηση και πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου και αυτό σημαίνει FIR, αυτό σημαίνει κυριαρχία».

«Θα αποτελεί μια τέτοια εξέλιξη υποχώρηση, εκτροπή από τις διεκδικήσεις που θα πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X