ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Γλαύκος «αλλάζει» την ανατολική Μεσόγειο

«Ο Γλαύκος είναι γιγαντιαίο κοίτασμα. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της χρονιάς», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της Wood Mackenzie

ΠΗΓΗ: Reuters

Η ExxonMobil έκανε άλλη μία «γιγαντιαία» ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς ανακάλυψε το δυνητικό κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά λόγω δυσκολιών στις υποδομές και γεωπολιτικών διαμαχών, η εξόρυξη μπορεί να αργήσει να ξεκινήσει, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Η ExxonMobil, μαζί με την συνεργάτη της Qatar Petroleum, εκτιμούν ότι η εμβέλεια του αποθέματος είναι 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (ΤΚΠ), παρόμοια με εκείνη των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Καλυψώ», τα οποία είχαν βρεθεί επίσης σε κυπριακά ύδατα.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της περιοχής αυξήθηκε λόγω παλαιότερων κοιτασμάτων που απέδωσαν καρπούς. Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο βρέθηκε το 2010 και περιείχε απόθεμα 22 ΤΚΠ, θα γίνει ενεργό τον Νοέμβριο, ενώ το κοίτασμα «Zohr» που βρέθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 με απόθεμα 30 ΤΚΠ, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δύο ετών», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα, Τρίσταν Ασπρεϊ, δήλωσε ότι η εταιρία θα αναλύσει τα δεδομένα από το κοίτασμα «Γλαύκος-1». Η ExxonMobil κατέχει το 60 τοίς εκατό του «τεμαχιού 10», ενώ η Qatar Petroleum κατέχει το υπόλοιπο.

Η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie, συγκρίνοντας τα ευρήματα με αυτά που βρέθηκαν από την ιταλική ENI και την γαλλική Total στο κοίτασμα «Καλυψώ», το οποίο εμπεριέχει 6,4 ΤΚΠ εκτιμά ότι τα ανακτήσιμα αποθέματα της Exxon από το κοίτασμα θα είναι 4,55 ΤΚΠ.

«Ο Γλαύκος είναι γιγαντιαίο κοίτασμα. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της χρονιάς», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μόρις, υψηλόβαθμος αναλυτής της Wood Mackenzie. «Εδραιώνει την θέση της ανατολικής Μεσογείου ως μία από τις κορυφαίες περιοχές για έρευνα», πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές LNG

Οι νέες ανακαλύψεις ωθούν την Αίγυπτο, η οποία έχει την δυνατότητα υγροποίησης του φυσικού αερίου κάνοντας το ικανό για εμπόριο LNG, να προσπαθήσει να κατοχυρώσει την θέση ως κεντρικός παίκτης της περιοχής. Προσφέρει επίσης και ένα βαθμό ενεργειακής ασφάλειας στο Ισραήλ.

Την ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα μπορούσε να περιπλέξει η διαμάχη της κυπριακής κυβέρνησης με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα εξόρυξης των κοιτασμάτων.

Η εξόρυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το 2011 έχει καθυστερήσει, καθώς οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία επαναδιαπραγματεύονται με την κυβέρνηση.

Αμφισβητείται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα εκμεταλλευθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το αέριο πρέπει να σταλεί στην Αίγυπτο για να υγροποιηθεί και στην συνέχεια να μεταφερθεί στα δεξαμενόπλοια.

Ο Μόρις υποστηρίζει επίσης ότι ο τρόπος εμπορικής διαχείριση του τεμαχίου της ExxonMobil δεν είναι «ξεκάθαρος».

«Υπάρχει περιορισμένος χώρος στις τοπικές αγορές και τις υπάρχουσες εξαγωγικές υποδομές. Η ένταση είναι ανεπαρκής ώστε η ExxonMobil και η Qatar Petroleum να τροφοδοτήσουν μία διπλή εγκατάσταση LNG, που ήταν και ο στόχος τους», τόνισε.

Ο Μόρις δήλωνει ότι η Exxon ίσως συνεργαστεί με τις εταιρίες που βρήκαν το κοίτασμα «Καλυψώ», Eni και Total. «Μία από κοινού ανάπτυξη θα βοηθούσε ώστε δυνητικά να παραχθεί αρκετό αέριο για να στηριχθεί μια νέα εγκατάσταση LNG», υποστήριξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X